İşçiler TİS’i Kabul Etmiyor -Yenilendi-

Mersin’de faaliyet gösteren Çimsataş Metal Fabrikası’nda çalışan işçiler, Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan TİS’i kabul etmeyerek, dün gece iş durdurdu.

Yazılı bir açıklama yapan işçiler, “On binlerce işçiyi kapsayan bu süreç boyunca tabanın hiçbir talebini dinlemeyen, sözleşme görüşmeleri boyunca taleplerin revize edilmesine kulaklarını tıkayanlar, tarihi tekerrür ettirerek geçmiş senaryoyu devreye aldı. Yine gece saatlerinde işçilerin geleceğini sermayeye armağan etti” dediler.

İşçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’a da tepki gösteren işçiler, “Maden yanımızdaydınız sözleşmeyi niye imzaladınız?” diye sordu.

İş durduran işçilere Çimsataş Fabrikası'na ait numaradan atılan tehdit mesajında da “Şirketimiz iş durdurma, yavaşlatma vb her türlü yasa dışı eylem karşısındaki haklı nedenle iş feshine kadar gereken yaptırımları derhal uygulayacaktır” denildi.

İşçiler bugün de işbaşı yapmadı.

Sabahın erken saatlerinde Çimsataş Fabrikası önünde toplanan yüzlerce işçi, dün gece iş durdurma kararı alan gece vardiyası işçilerinin yanına gitmek istese de engellenerek, fabrikaya alınmadı. Bunun üzerine işçiler, giriş kapısını güç kullanarak açtı. Birleşen işçiler sloganlarla halaya durdu.

İş bırakan Birleşik Metal-İş Çimsataş işçileri, akşam saatlerinde polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı, fabrikaya TOMA girdi. İşçiler bekleyişlerini fabrika önünde sürdürdü.

İş durdurma kararı alan işçilerin talepleri:

-Yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen %27'ye artı olarak %35 daha zam verilsin. İkinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılsın.

-Mesai ücretleri hafta içi %100, hafta sonu %300 olarak belirlensin.

-İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortası aileyi de kapsasın.

-Sosyal haklara net olarak %100 zam yapılsın.

-Kıdem farkı, ara dinlenme ve çay molası verilsin.

-Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonları tam olarak verilsin.