< < Çaykur İşçilerinden Eylem

Mevsimlik ÇAYKUR işçileri ve çay üreticileri, seslerini duyurabilmek için dün Rize’de kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Rize 15 Temmuz ve Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen işçi ve üreticilerin kitlesel basın açıklamasına DİSK Gıda-İş Sendikası da katılarak destek verdi.

İşçiler adına açıklamayı, ÇAYKUR'da mevsimlik işçi olarak çalışan Sevim Lokumcu yaptı ve "Bizler, adı üzerinde ÇAYKUR'un mevsimlik işçileriyiz. Çalışma hayatımız sezonluk ama yaşamın ağır şartlarını omuzlarımızda yıllardır taşıyoruz. Mevsimi geldiğinde ÇAYKUR işçileri olarak üretime hazır olduk. Yoğun mesailer içerisinde ülke tarımına ve ekonomisine katma değerler sunduk. Yılda en fazla beş buçuk ay çalıştırıldık, geri kalan süre boyunca işsiz kaldık, ücret alamadık. Ekonomik krizin vurduğu bu günlerde de yoksullukla mücadele etmekteyiz. Aldığımız ücretler açlık sınırının altında kalarak, hak ettiğimiz refahı yaşayamıyoruz. Bu meydanlarda, ÇAYKUR mevsimlik işçisine kadro talebimizi tekrar talep ediyorum" dedi.

"ÇAYKUR işçisine mezarda emeklilik reva görülüyor. Emekliliği hak edeceğimiz prim gün sayısına ömrümüz yetmiyor. Dışarıdan prim yatırmaya da ekonomik gücümüz yok. Bizler çalıştığımız yıllar içerisinde İşsizlik Sigortası Fonu adı altında ödeme yaptık, işsiz kaldığımız dönemler içerisinde İşsizlik Fonu’ndan yararlanmak istiyoruz. Aldığımız ücret ve ikramiyelerden yüksek vergiler keserek hane halkımızı yoksullaştırmayın. Vergi de adalet istiyoruz.” diyen işçiler insanca yaşamak, insanca çalışmak, insanca ücret ve kargo istediklerini söyleyerek haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

ÇAYKUR’da örgütlü Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın ise bu eylemi "devlet karşıtı" olarak ilan etti.

ÇAYKUR'daki mevsimlik işçilerin açlık sınırı altında çalıştığını belirten Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da konuşma yaparak "Üretici arkadaşlarımız diyor ki 'Çaylarımızı yok fiyatına tüccara veriyoruz’. Biz buna da itiraz ediyoruz. Diyoruz ki taban fiyatı belirlerken üreticilere sorarak belirleyeceksiniz. Mevsimlik işçilere kadro hakkını vereceksiniz. Bunun başka kurtuluş yolu yok. Bu ülkede hepimiz refah içerisinde, bolluk içerisinde yaşamak istiyoruz. Açlık sınırının altında yaşamak istemiyoruz. Bu ülke de Türk-İş'in de DİSK’in de Hak-İş'in de belirlemiş olduğu açlık sınırı yoksulluk sınırı 13 bin lira. Ben soruyorum; mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin yıllık ortalama ücreti ne kadardır? 3 bin 500 lirayı geçmez. ÇAYKUR'daki mevsimlik çalışan işçiler açlık sınırının altında yaşamaya itiliyor, buna itiraz ediyoruz." dedi.