Maden İşçileri Açlık Sınırı Altındaki Emekli Maaşına İsyan Etti

Maden işçileri emeklilik maaşlarının yeme, içme ve barınma giderlerine dahi yetmediğini belirterek maden işçileri, insanca yaşamaya yetecek bir emeklilik maaşı için yasal bir düzenleme yapılması talebiyle eylem yaptı. Maden işçileri en ağır işlerden birini yapmasına karşın emeklilikte açlık sınırının altında maaş almasına isyan etti.

Madenciler ve emekli madenciler, emekli maaşlarının sefalet seviyesinde olmasını Manisa'nın Soma ilçesindeki Hükümet Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti. "Ölüm Aylığı Anlamına Gelen Emeklilik Ücretine Madenci 'Hayır' Diyor" şiarıyla yapılan eylemde, 2 bin 500-3 bin lira sınırındaki emeklilik ücretlerine karşı mücadele başlattıklarını duyuran maden işçilerinin eylemine başta maden işçileri olmak üzere emeklilerle katılım sağlayarak talepleri sahiplendi.

Yeraltı Madenlerinde İnsanca Yaşanacak Bir Emeklilik Ücreti İçin Yasal Düzenleme İstiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, madenciliğin dünyanın en ağır mesleği olduğuna dikkat çekildi.

 

'Maliyet Yükü En Az Olan Kesim: Madenciler'

"Maden işçisi bir iş cinayetinde öldürülmez ise bir iş kazasında uzuv kaybı yaşamaz ise çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışır" denilen açıklamada, madencinin kısa ömürlü olduğunun altı çizildi bu nedenle devlete ve SGK'ya emeklilik maliyet yükü en az olan kesim olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Ancak insanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri yaşamı işçiler için cehenneme çevirirken düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor. Günden güne emeği ile geçinen insanların haklarına mafya tarzıyla çökmeye devam edilmektedir. Biz bugün burada aynı zamanda maden işçilerinin önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter'e vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek için toplanmış bulunmaktayız" denildi.

 

"Emekli Maaşıyla Yemek, İçmek, Barınmak İmkansız"

En düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına madencilerin isyan ettiği açıklamada: "16 Aralık 2021 tarihinde açıklanmış olan 2022 yılında uygulanacak olan asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net de 4 bin 253.40 lira olarak belirlenmiştir. Son iki yıldır ülke genelinde ekonomik krizin derinleşmesi sonrasında yaşanan yüksek enflasyon artışlarından dolayı yeni asgari ücret dahi enflasyonunun çok altında kalmıştır. 4 bin253 lira ile bile geçinmenin neredeyse mümkün olmadığı bu durumda emekli maaşlarıyla geçinmek ise saat saat yapılan zam fırtınaları sonucu oluşan pahalılık ortamında mucizeler bile yetmemektedir. 2 bin 500 lira olarak belirlenen emeklilik ücret tabanı geçinmek için tek emekli maaşına bağlı ailelerin yemesini, içmesini, giyinmesini, barınmasını imkansız kılmaktadır" denildi.

Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücretin 6 bin 500 TL olduğu belirtilen açıklamada. özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle aralarında dev bir uçurum bulunduğuna dikkat çekildi.

 

"İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz"

Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık gelirinin 2 bin Euro olduğu aktarılan açıklamada Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir. Bu bilgiler ışığında özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir" denildi.

Emekli aylıklarının düşük olmasının bir nedeninin de asgari ücretin düşüklüğü olduğunu İfade eden maden işçileri, yoksulluk sınırının altında asgari ücreti kabul eden konfederasyonlara da tepki gösterdi.

İşçiler "Çalışmak Zulüm Emeklilik Ölüm" sloganıyla açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarını protesto etti.