< Emekliler Zamları Protesto Etti

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri sendika temsilcilerinin bulunduğu şehirlerde sokağa çıkarak zamları protesto etti. İstanbul'da ise emekliler ödeyemedikleri doğalgaz, elektrik, su faturalarını yakarak zamlara tepkilerini dile getirdi.

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, bulundukları şehirlerde sokağa çıkarak üst üste gelen zamları protesto ederek "Artık Yeter!" dedi. İstanbul Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda toplanan Tüm Emekliler Sendikası üyeleri “Emekli Maaşı İle Geçinemiyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz, Maaşlara Ek Zam Yapılsın” ve “Artık Yeter! Her Şey Yalan, Açlık Ve Yoksulluk Gerçek” yazılı pankartlar taşıyan sendika üyeleri, emekliye yapılan düşük zamları protesto etti.

 

“Reform Denilen Uygulamalar Emeklilerin Cebine Et Attı”

Bugün 1,500 TL'den 2,500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylığının sözüm ona “reform” diye sundukları bu “düzenlemelerin” bir sonucu olduğu ifade edilen açıklamada "Artık yeter! 'reform' dediğiniz bütün 'düzenlemeleriniz' emeklilerin cebine el atmaktan öteye geçmedi. Yıllık ulusal büyümeden emeklilere pay verilmedi" denildi.

TÜİK denen sahibinin sesi olan kurumun, yıllık gerçek enflasyon rakamını çarpıtarak düşük gösterdiği emeklilerin enflasyona ezdirildiği vurgulanan açıklamada "Bütün bunlar yetmezmiş gibi Aralık ayında tükettiğimiz elektriğe yüzde 52 ile yüzde 130 arasında, doğalgaza da yüzde 25 zam yapıldı" denildi.

 

"Emekliler Enflasyona Ezdirildi"

Bu zam furyasını 1 Ocak 2022 tarihli gösterip, gerçekleşecek enflasyon oranının düşük gösterildiği belirtilerek Bu kurnazlıkla emekli maaşları gerçek enflasyona ezdirildi. Son bir yılda beyaz peynire yüzde 141, süte yüzde 114, yumurtaya yüzde 177, yağa yüzde 80, ekmeğe yüzde 71, bakliyata yüzde 112, mutfak tüpüne yüzde 90 zam yapıldı. Et, giyim ve kiraların fiyatları da alabildiğine arttı.

 

“TÜİK'i de Hesaba Çekeceğiz”

Açıklamada, üretici fiyat endeksinin yüzde 80 olduğu hatırlatılarak, ileriki dönemlerde enflasyonun daha çok yükseleceği ve geçinmenin imkansız olacağı belirtilerek “Bu da ülkeyi yönetenlerin hiç adil olmadığını gösteriyor. Unutmayın ki; biz 13 milyon seçmeniz, zamanı gelince hayatı bize zindan eden siyasi iktidarı da onun yalan makinası TÜİK'i de hesaba çekeceğiz. Yaşamlarımız üzerinde söz ve karar sahibi olacağız. İktidarı uyarıyoruz; emekli sendikalarından ellerinizi derhal çekin! Sendikalarımızı siyasallaşmış yargı kararlarıyla kapatarak engelleyemezsiniz" denildi.

Emekliler ödeyemediklerini belirttikleri doğalgaz, elektrik ve su faturalarını yakarak zamları protesto etti.

 

KÜÇÜKKUYU

Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Küçükkuyu Şubesi üyeleri ise Mübadele Anıtı önünde toplanarak sloganlarla basın açıklamasına başladı.

 

"Emekliler Açlığa, Sefalete Mahkum Değildirler"

Her yıl yinelenen yüzdelik zam oyununun, 2022'de tekrar emeklilerin önüne getirildiği belirtilen açıklamada "Verilecek olan %5'lik zam ve üstüne eklenecek olan enflasyon farkı kandırmaca olmaya devam etmektedir" denildi.

 

"Zamlar Maaşlarımızı Eritip Yok Etti"

Başta temel ihtiyaç ürünleri olmak üzere bütün mal ve hizmetlere yapılan fahiş zamların emeklilere yapılacak olan Ocak ayı zammını daha Ocak ayı gelmeden tükettiği ifade edilerek "Yabancı paralar karşısında Türk lirasının değer kaybı bu zamların üstüne tuz biber olmuşken, yeni yılın ilk günü başta şehir içi ulaşıma, elektrik ve doğalgaza insafsızca yapılan zamlar, bırakın yapılacak olan maaş artışlarını, mevçut maaşlarımızı eritmiş yok etmiştir. Maaşlarımızı ister Dolar ya da Euro ister ekmek, et, elektrik, ulaşım, doğal gaz gibi ihtiyaçlar üzerinden değerlendirelim, emeklilerin gerçek aylıklarının artık açlık sınırının bile altına indiği açıkça görülmektedir" denildi.

Aylık bağlama oranlarını sürekli düşürerek aylıkların açlık sınırının bile altına düşürüldüğü bu sistemde yapılması gereken göstermelik, yüzdelik artışlar ile doğru ve inandırıcı olmayan enflasyon rakamlarının eklenmesi değil, en önce hak kayıplarımızın verilmesi olduğunu belirten emekliler açıklama sırasında sık sık "Yüzdelik Zam Degil Toplu Sözleşme","Geçinemiyoruz İsyandayız", "Açlığa Temsil Olmayacağız", "Zam, Zulüm; Yoksulluk. İşte AKP İktidarı", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

 

MERSİN

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, hükümetin açıkladığı emekli maaş zam oranına tepki göstermek için, Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelerek, basın açıklaması gerçekleştirdi. "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" pankartını açan emekliler, yeni yılın ilk gününde devreye giren zamların emeklilere yapılacak zamları ötesinde emeklilerin tüm maaşlarını erittiğini belirtti.

 

"Emekli Maaşları Açlık Sınırının Bile Altında"

Eylemde konuşan Ahmet Karakuş, "Maaşlarımızı ister dolar ya da avro ile, ister ekmek/et, elektrik, ulaşım, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar üzerinden değerlendirelim, emeklilerin gerçek aylıklarının artık açlık sınırının bile altına indiği açıkça görülmektedir" dedi.

En düşük emekli aylığının 5 bin 200 TL olması gerektiğine dikkat çeken Karakuş, "Açlık sınırının 4 bin 652 TL olduğu bir ülkede, 8 milyon emekli 2 bin TL'nin altında emekli aylığı almaktadır. Bu nedenle ortalama emekli aylığı yoksulluk sınırının altında olmamalıdır. Yine Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, ekmek, gibi temel ihtiyaç maddeleri emekliler için yüzde 50 indirimli olmalı ve aradaki fark devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Bu fiyatlara temel ihtiyaç maddelerini sağlıklı şekilde tüketebilmek emekliler için adeta hayaldir. Bu nedenle temel ihtiyaç maddeleri için devlet emeklileri sübvanse etmelidir" dedi.

 

Emeklilerin Talepleri

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri ortak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

– Zaman geçmeden emeklilerin sendikal örgütlenme hakkının önündeki anti demokratik uygulamaları kaldırın! Bunun için gerek uluslararası sözleşmelerde, gerekse de anayasada bir engel yoktur. Sendikalarımızla masaya oturun, iç hukukla ilgili düzenlemeleri yapın!

– Acilen, tüm emeklilere seyyanen bir zam yapın!

– Aylık bağlama oranlarında 2000 yılı öncesi uygulamalarına dönün!

– Açlık sınırının 4,652 TL, yoksulluk sınırının 13,598 TL olduğu bir ülkede, 2 milyondan fazla emekli 2,500 TL emekli aylığına mahkum edilmiştir. Bu nedenle en düşük emekli aylığını asgari ücretin ve açlık sınırının, ortalama emekli maaşını yoksulluk sınırının üstüne çıkarın!

– Günümüzde dini bayramlarda verilen sözde ikramiyeler, bayram harçlığına dönüşmüş durumdadır. İkramiyeleri emeklilerin refah düzeyine katkıda bulunacak şekilde düzenleyerek yılda 4 kez, birer maaş düzeyine çıkarın!

– Doğalgaz, elektrik ve şehir içi ulaşım bedellerinin emekli aylıkları içindeki payı Dünya ortalamasının çok üstündedir. Bu insafsız ve akıl dışı uygulamadan vazgeçin, zamları geri çekin!

– Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım gibi temel ihtiyaç maddelerini emekliler için yüzde 50 indirimli yapın!

– Gerek iyi beslenememe, gerekse de yaşlanma ve pandemi koşulları, emeklilerin sağlık sorunlarını daha da arttırmış, zaten yetersiz ve kalitesiz olan sağlık hizmetlerine ulaşımı daha da zorlaştırmıştır. Üstelik hijyen ve maske gibi giderler de sağlık giderlerini arttırmıştır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinden alınan katkı paylarını kaldırın!