< < Sağlık Emekçileri Özlük Hakları İçin G(ö)revde....

Hekimler ve sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin maddelerin Meclis’te geri çekilmesi nedeniyle bugün ülke genelinde iş bırakarak greve çıktı.

Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık İş Sendikası, İSTAHED, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın çağrısıyla hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin maddelerin Meclis’te geri çekilmesi nedeniyle bugün ülke genelinde iş bırakarak greve çıktı.

Sağlık emekçileri hastanelerde ve işyerleri önünde basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştirerek taleplerini dile getirdi.

 

İSTANBUL

Sağlık emekçileri, İstanbul'da Avrupa Yakası'nda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi,Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Şişli Etfal EAH, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Taksim İlk Yardım EAH, Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi'nde sağlık emekçileri, Anadolu Yakası'nda ise Göztepe Cemil Taşçıoğlu EAH, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere işyerleri önünde basın açıklamaları ve yürüyüşlerle "G(ö)revdeyiz, Uyarıyoruz. Oyalama değil Hakkımız Olanı İstiyoruz", "Lütuf Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz" dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içinde bir araya geldi, yürüyüş düzenledi. Samatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya gelerek taleplerini dile getiren sağlık emekçileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki meslektaşlatıyla buluşarak buradan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesine geçti.

İstanbul'da sağlık emekçileri Avrupa Yakası'nda Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kitlesel olarak bir araya geldi.

Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi'nde de hekimler "Emek Bizim, Söz Bizim" diyerek iş bıraktı ve hastane önünde basın getirdi.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde de greve çıkan sağlık emekçileri hastane önünde açıklama yaptı.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri ve sağlık emekçileri de iş bırakarak yaptıkları açıklamada"Oyalama istemiyoruz, Bütçe görüşmeleri bittikten sonra bırakılan kümülatif zam diye ağustosta sefalet ücretine mahkum edilen zammı tekrar ısıtıp ısıtıp insanları kandırmaya sağlık emekçilerinin karnı tok" dedi.

 

ANKARA

Ankara'da hekimler kentin farklı hastanelerinde iş bırakarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası ve SES öncülüğünde İbni Sina Hastanesi önünde açıklama yapan sağlıkçılar "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" sloganıyla taleplerini anlattı.

 

ANTALYA

Antalya'da hekimler ve sağlık emekçileri sabah erken saatlerinde hastanelerde iş bırakarak greve başladı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir araya gelen sağlıkçılar "Oyalama Değil, Hakkımızı İstiyoruz" dedi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nden sonra Atatürk Hastanesi geçen buluşan hekimler buradaki meslektaşlarıyla birlikte yine bir açıklama gerçekleştirerek taleplerini dile getirdi. Açıklamaya DİSK'e bağlı Dev Sağlık İş ve SES üyeleri destek verdi.

 

EDİRNE

 Edirne'de de hekimlervr sağlık emekçileri ortak taleplerini "Oyalama Değil Hakkımızı İstiyoruz" diyerek dile getirdi.

İZMİR

 İzmir'de de bir çok hastanede sağlıkçılar iş bıraktı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri hastane içinde sloganlarla yürüyüş düzenleyerek taleplerini açıkladı. Eylemlere SES ve Dev Sağlık İş üyeleri destek verdi.

URFA

Urfa'da hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakırken TTB TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Urfa'da hasta ve hasta yakınlarına greve destekte bulunmaları için çağrı yaptı.

 

TALEPLER

Hekimler ve sağlık emekçilerinin talepleri ise şöyle sıralandı:

* İnsanca yaşayabileceğimiz. insanca geçinebileceğimiz. emekliliğe yansıyan temel ücret, 7.200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı İSTİYORUZ!

* Performans sisteminin kaldırılmasını, döner sermaye uygulamasına son verilmesini, sabit maaşımızın bunlara muhtaç etmeyecek, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesini İSTİYORUZ!

* Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve insanca çalışma süreleri; güvenli, sağlıklı çalışma ortamları; Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası, sağlıkta şiddete karşı etkin ve etkili yasa İSTİYORUZ!

* Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini ISTİYORUZ!

* Toplumun geniş kesimlerinin sağlık hizmeti ihtiyacı da hekimlerin özlük hakları da ancak kamusal sağlık politikalarıyla teminat altına alınabilir. İş güvencemiz, gelir guvencemiz, mesleki bağımsızlığımız için kamusal sağlık sistemi ISTİYORUZ!

* Sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez! Şehir hastanelerinin kamulaştırılmasını, özel hastanelere değil kamu hastanelerine bütçe ayrılmasını, özel hastanelerde aşırı çalıştırılmaya ve ciro baskısına son verilmesini ISTIYORUZ!

* Tüm asistanların emeklerinin karşılığını aldığı; çekirdek eğitim müfredatına uygun, asistan hekimlerin tüm süreçlerde söz sahibi olduğu nitelikli uzmanlık eğitimi almasını ve eğitim dışı işlerde çalıştırılmamasını İSTİYORUZ!

* Alle hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini, topluma dayalı ve bölge-nüfus tabanlı, kamuya ait binalarda kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlayacak birinci basamak sağlık örgütlenmesi İSTİYORUZ!

* İşyeri hekimliği alanında 0SGB ve benzeri özelleştirmeye son verilmesini; işyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odalarının yetkili olmasını İSTİYORUZ!

* KHK ve güvenlik soruşturmaları ile hukuksuzca işinden alı konulmuş tüm sağlık çalışanlarının derhal işlerine başlatılmasını İSTIYORUZ!"