Sağlık meslek örgütleri, sağlık emekçilerinin özlük haklarını ilgilendiren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine basın toplantısı düzenleyerek tepkilerini dile getirdi ve taleplerini açıkladı.
Sağlık emekçilerinin özlük haklarını ilgilendiren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanlar Sendikası (Genel Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRADDER); SES Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek yasa tasarısının geri çekilmesine tepkilerini dile getirerek taleplerini açıkladı.
Basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt , Meclis'in oyalama ve algı yönetimi yaptığını ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini ifade etti.
Halk sağlığının tehdit altında olduğunu vurgulayan Bozkurt "Sağlığa erişimin eşit ve adil olmadığı bu bozuk sistem sona ermelidir. Pandemi koşullarında canlarından ve sağlıklarından olan biz sağlık emekçilerine verilen sözler tutulmamıştır. Kamuoyunda algı yönetimiyle 'fazla ödeme yapılacak' açıklamaları yapanlar halkı aldatmaktadır" dedi.
"Sağlık Patronlarının Politikalarını Reddediyoruz"
Sağlık hizmetlerinde uygulanan politikaların "sağlık patronlarının politikaları" olduğunu ifade eden Bozkurt bu politikalara karşı sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:
"*Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret.
*Hangi sosyal güvenlik statüsünde emekli olursa olsun (memur, sigortalı, Bağ-Kur) insanca yaşam standartlarına yükseltilen emekli aylığı.
*Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme. *Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları,
*Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası.
*Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi."
"İktidarın İki Yüzlü Tutumunu Kınıyoruz"
Bozkurt, vergi aflarıyla, prim aflarıyla sermaye sahiplerine çıkar sağlayan iktidarın emekçileri horlayan, emekçileri geçinemeyecek duruma getiren uygulamalarına bir an önce son vermeye çağıran Bozkurt, her gün ekonominin şahlandığından dem vuran iktidarın, sağlık emekçilerine geldiğinde ikiyüzlü tutum almasını kınadıklarını söyledi.
"Haklarımızı Alıncaya Kadar Mücadeleye Devam"
TBMM'de tozlanmaya bırakılan tasarının yeniden düzenlenerek, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ücretlerde en az yüzde 150'lik bir iyileştirme sağlanmasını istediklerini belirten Bozkurt, "Bizleri oyalamayı, halkı aldatmayı bırakın. Bizler birlikte güçlüyüz ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.