< "Bize Yaşatmaya Çalıştıkları Kara Kışı İşçilerin Baharına Çevireceğiz"

DİSK'in çağrısıyla “Artık Yeter, Geçinemiyoruz!” demek için binlerce işçi İstanbul Kartal’da bir araya gelidi. DİSK’e bağlı sendikalarda örgütlü işçilerin katıldığı mitinge işçi örgütleri, devrimci kurumlar ve demokratik kitle örgütleri de katıldı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonun (DİSK) gelir adaletsizliğini protesto etmek amacıyla "Artık Yeter, geçinemiyoruz" şiarıyla İstanbul Kartal Meydanı'nda düzenlediği mitinge konfederasyona bağlı sendikalar, işçi örgütlenmeleri, devrimci kuruumlar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de bulunduğu binlerce kişi katıldı.

Saat 12.00’de Savarona Caddesi’nde toplanan DİSK üyesi işçiler, 13.00’te Kartal Meydanı’na doğru yürümeye başladı. Sendikaların oluşturduğu kortejin arkasında devrimci örgütler siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri alfabetik sırayla yer aldı.

Maltepe Başak metrosu önünde, DİSK'in "Artık Yeter Geçinemiyoruz", "Asgari Ücret Net 5200" ve "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", “Emeğimizi Ve Memleketimizi Savunmak İçin Omuz Omuza”, “Biz Çalışıyoruz, Biz Üretiyoruz, Türkiye Büyüyorsa Hakkımızı İstiyoruz”, “Vergide, Gelirde Adalet” yazılı pankartları açılarak Kartal Meydanı'na yüründü.

DİSK üyeleri yürüyüş ve miting sırasında "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Asgari Ücret Net 5200", “Gelirde Adalet, Vergide Adalet”, “Asgari Değil, İnsanca Yaşam”, “Gün Gelecek, Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek”, "İnadına Sendika İnadına DİSK", "Asgari Yaşamak İstemiyoruz", “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Ankara Duy Sesimizi, Bu Gelen İşçinin Ayak Sesleri”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”,“Genel Grev, Genel Direniş”, “Geliyor Geliyor, Genel Grev Geliyor” “Sefalet Ücreti İstemiyoruz”, “Sefalete teslim Olmayacağız”, “İnsanca Bir Yaşam, İnsanca Bir Ücret” sloganları attı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoglu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu'nun da yer aldığı sendika temsilcileri kol kola girdi; sık sık "Ankara şaşırma sabrımızı taşırma", "İnadına sendika inadına DİSK", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Asgari ücret net 5200" sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında çevrede bulunanlarla birlikte ev ve işyerlerinin kapı ve pencerelerinden pek çok kişi alkışlarla desteklerini gösterirken bazı binaların pencerelerine DİSK bayrağı asıldığı görüldü.

Mücadele Birliği Platformu ise mitinge "İktidar Seçimle Gitmez Şimdi Devrim Zamanı" yazılı pankart ile katıldı.

 

"Bu Çığlık Milyonlarca Açın Çığlığı"

işçilerin açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirten Mücade Birliği Platformu'nun yürüyüşte işçi ve emekçilerin yoksul halkların çığlığını dile getirdiği konuşmada "Duyuyor musunuz bu çığlığı? Bu çığlık milyonlarca açın, bu Çığlık milyonlarca yoksulun çığlığı... Bu çığlık baskıya uğrayan milyonların çığlığı. Yürüyoruz işe ekmeğe insanca yaşamaya doymak için. Vermeyecekler biz alacağız. Fabrikalarda, okullarda, sokaklarda mücadelemizi büyüteceğiz. Bizler her şeyden yoksunuz boğazımıza geldi artık yeter diyoruz. Mücadeleyi kuşanmanın birleşik mücadelemizi büyütme zamanıdır" denilerek "Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği", "Fabrikalar, Tarlalar Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak" sloganları atıldı.

 

"İktidar Seçimle Gitmez Şimdi Devrim Zamanı",

Ezilen işçilerin emekçilerin dayatılan sömürü baskı açlık ve yoksulluğa katlanmak zorunda olmadığı ifade edilerek işçi ve emekçilere birleşik devrim mücadelesini büyütme çağrısı yapılarak "İşçiler emekçilersiyasi ve ekonomik kriz derinleşiyor. Her tarafımız açlık, her tarafımız yoksulluk, her tarafımız, faşist baskılar, her tarafından kuşatma... Ama çaresiz ve yalnız değiliz. Bir tek çözüm yolumuz var: Ne siyasi partilerin peşinden gitmek ne de faşist iktidarı desteklemektir. Bizim tek çözümümüz halk iktidarıdır. Devrim ve halk iktidarı ve için sokakta, fabrikada, okulda, emekçi semtlerde komite ve konseylerde örgütlenmek siyasi mücadeleyi yükseltmektir. Çözümümüz birleşik devrimdir. bu mücadeleyi yükseltmektir" denildi. "İktidar Seçimle Gitmez Şimdi Devrim Zamanı", "İktidar Dışında Her Şey Hiçbir Şeydir" sloganları atıldı.

Devrimci Öğrenci Birliği ve genç işçiler ise hem çalışıp hem okumak zorunda kaldıklarını ama yine de geleceklerinden emin olamadıklarını belirterek iktidar ve kapitalist sistemden alacaklı olduklarını belirtti.

 

"Alacaklıyız Bize Gelecek Borcunuz Var"

"Bu düzenden alacaklıyız.bizler hem 12 saat çalışıp hem de okula gitmek zorunda kalıyoruz ama buna mecbur değiliz sistemin bize köleleştirmesine katlanmak zorunda değiliz ve artık izin vermeyeceğiz.Bu sistemden alacaklı olduğumuz her şeyde teker teker almasını çok iyi biliriz" diyerek "Alacaklıyız Bize Gelecek Borcunuz Var" sloganı attı.

Yürüyüş sırasında sık sık "İktidar Seçimle Gitmez Çözüm Devrimde", "Hedef İktidar İktidar Dışında Her Şey Hiçbir Şeydir", Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği", "Fabrikalar, Tarlalar Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak", "Yaşasın Devrim Yaşasın Sosyalizm" sloganları atıldı.

 

Polisten 'Slogan Atmayın' Dayatması

Yürüyüş sırasında DİSK kortejinin devamında yer alan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin kortejine polis slogan atmasını engellemeye çalıştı. Polisin müdahalesini kabul etmeyen kitle sloganlarına devam ederek polis barikatlarına yüklenerek alana yürüyüşe devam etti.

Binlerce işçi Kartal Meydanı'nda bir araya geldi. Alana sendikalar ve kurumlar platformdan selamlanırken bir yandan da alana girenler sloganlar ve müzik eşliğinde halaylar çekmeye başladı.

Miting programı sanatçı İlkay Akkaya'nın söylediği parçalarla başladı. Zor günlerden geçildiğini belirten Akkaya, böyle günlerde mücadelenin önemli olduğunu belirterek "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" marşıyla başladı. tladı.

Müzik dinletisinin ardından DİSK Yönetim Kurulu üyeleri sahne çıkarak işçileri ve mitinge katılan kurumları selamladı. Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın işçi ve emekçi düşmanı politikalarına değinerek iktidarın sürekli ekonominin iyiye gittiğine yönelik söylemlerine karşılık işçi vd ve emekçilerin giderek yoksullaştığını vurguladı ve hatırlatan Çerkezoğlu, "Hakikat şudur ki Artık yeter, geçinemiyoruz" dedi.

 

"İşçilerin Aklıyla Dalga Geçenleri Tarih Affetmeyecek"

Çerkezoğlu döviz kurunun yükselişini artık takip edemediklerini belirterek, “Her gün paranın pul olduğuyla uyanıyoruz. Her gün yoksullaşıyoruz ama ülkeyi yöneten beylere göre her şey yolunda. Biz pahalılık, zamlar, geçinemiyoruz diyoruz, enflasyon diyoruz, TÜİK diyor ki enflasyon sadece yüzde 21. Biz işsizlik diyoruz, çocuklarımız işsiz diyoruz, onlar diyorlar ki işsizlik azaldı bu ülkede. Biz geçinemiyoruz diyoruz, onlar ekonomi şahlanıyor diyorlar. Buradan sesleniyoruz, işçi sınıfın aklıyla dalga geçmeyin. İşçilerin, emekçilerin aklıyla dalga geçmeyin. İşçi ve emekçilerinin aklıyla dalga geçenleri tarih affetmeyecek biz de affetmeyeceğiz" dedi.

 

"Koltuklarının Kurtuluş Savaşı'

Sürekli olarak ülkenin tüm kaynaklarının ve topraklarının sermayedarlara peşkeş çekildiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Ama biliyoruz ki paramız değer kaybettikçe yoksullaşıyoruz" dedi. İktidarın sürekli ekonomik krizden çıkış, kurtuluş için savaş verildiğini söylediğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Bunların kurtuluş savaşı dedikleri kendi koltuklarının kurtuluş savaşıdır. Bizler ise bu meydanda emeğin kurtuluş savaşını başlatıyoruz" dedi.

Türkiye'de asgari ücretin Çin'den dahi düşük olduğunu ifade eden Çerkezoğlu,emeğin ucuzlatılarak yabancı sermayeye sunulmak istendiğini belirterek, "İşçilerin emeği uluslararası pazarlarda satışa çıkarılacak şahsi bir mal değil, kimsenin işçi ve emekçilerden daha değerli değildir" dedi.

 

"İşçi Sınıfı Ayağa Kalkıyor"

"Bize yaşatmaya çalıştıkları kara kışı işçilerin baharına çevireceğiz" diyen Çerkezoğlu, sadece ekmek ve adalet için değil eşitlik, özgürlük, demokrasi için işçi sınıfı olarak ayağa kalkacaklarını belirtti.

Mahkeme kararlarına rağmen haksız ve hukuksuz şekilde işinden edilen KHK'lileri hatırlatan Çerkezoğlu, mahkeme kararına uyulmayan bir ülkede demokrasi, adalet olmayacağını söyledi.

 

"Talebimiz En Az 5200 Net Asgari Ücrettir"

Her sabah yeni zamlarla paranın pul olduğu bir güne uyandıklarını söyleyen Çerkezoğlu, "Ülkeyi yöneten beylere göre her şey yolunda. Biz pahalılık, zamlar, geçinemiyoruz, enflasyon diyoruz. Onlar ekonomi şahlanıyor diyorlar" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinin yarın sona ereceğini anımsatan Çerkezoğlu, şu uyarıyı yaptı: "İşçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisi; en az 5200 TL net asgari ücrettir" dedi.

 

Türkiye'nin Dört Bir Yanında Miting Örgütleyeceğiz"

Diyarbakır'dan Adana'ya, Samsun'dan İzmir'e kadar Türkiye'nin dört bir yanında miting örgütleyeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, "Bu daha başlangıç diyoruz ve emeğin Türkiyesi'ni kuracağız" dedi.

İ