< Lila Kağıt'ta Sendika Düşmanlığı Ve İşçi Kıyımı

Lila Kağıt fabrikasında Selüloz-İş Sendikası'na üye 5 işçi daha işten atıldı. Sendikalaşmayı bitirmek isteyen Lila Kağıt yönetimi işten atılan işçilere fazladan maaş ödemeyi teklif etti.

Çorlu'daki Lila Kağıt'ta fabrikasında Berrak, Matlı, Sofia gibi bilinen markalar üretiliyor. Pandemi sürecinde dört kat büyüme gösteren Lila Kağıt'ta zor koşullarda çalışan işçiler Türk İş'e bağlı Selüloz İş Sendikası'na üye oldu. Fakat fabrika yönetimi Eylül ayından itibaren sendika düşmanlığını göstermeye başladı. Sendika üyesi 17 işçiyi işten atan Lila Kağıt patronları Aralık ayında ise 5 sendikalı işçiyi daha işten atarak sendika düşmanlığına devam ediyor.

Lila Kâğıt patronları 5 işçiyi işten atar atmaz da arabulucu ile işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının üstüne 6-7 maaş daha fazla ücret teklif ederek anlaşma teklif etti. Böylece hem işçilere mahkeme yolunu kapatmaya hem de sendikal örgütlenmeyi bitirmeye çalışıyor. Selüloz İş Sendikası işten atmalara karşı fabrika önünde eylem yaptı. Lila Kâğıt işçilerine 200 gündür eylemde olan Bel Karper işçileri de destek verdi.

Eylemde konuşan Selüloz İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yıldırım, örgütlenme karşısında bilindik yöntemlere başvuran patronlar Lila Kağıt'ta da baskı, tehdit, işçilerin e-devlet şifrelerini isteme gibi uygulamaların yapıldığını belirterek, şimdiye kadar verilmeyen sosyal hakların örgütlenme işçiler sendikalı olmaya başlayınca verilmeye başlandığını söyledi.

Yıldırım "Ama Lila Kağıt işçileri bunların hiçbirine kanmadı ve sendikalarına sahip çıktı. Şimdi de işveren işten atma yolunu deniyor. Daha önce çıkardıklarının performanslarının yetersiz olduğunu söyleyen işveren, bu sefer sadece şirket kararı diyor. Artık şirket çok iyi biliyor ki, rekorlar üstüne rekorlar kıran, her geçen gün üretimini ve karını arttıran, ihracatta ilk 160'lara giren bu işyerinde işçi çıkarmanın hiçbir geçerli nedeni yoktur. Tek nedeni sendikal örgütlenmedir" dedi. Yıldırım, Lila Kağıt patronlarını sendikayı tanımaya, işçiler üzerindeki baskıyı sona erdirmeye çağırdı.