< < Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı

2022 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Komisyonu bugün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Sermaye ve iktiadar yanlısı dört haber ajansı dışındaki basın emekçilerini toplantıya almayarak toplantıya katılanlar sınıfsal konumlarını bir kez daha gösterdi.

1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak ve 7 milyona yakın işçiyi etkileyecek olan asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk toplantısını bugün gerçekleştirdi.

İşçilerin temsil edilmediği toplantı , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ÇSG Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında yapıldı. Toplantıda, patronları Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu gerekçesiyle, asgari ücretin belirlenmesinde hükümet ve patronlardan "tebeesüm ettirecek rakam umut ettikleri" açıklaması yaparak gerçekte işçiler adına bir talebi bile olmadığını bir kez daha gösteren Türk İş temsil etti.

İşçilerin yer almadığı, patron temsilcileri hükümet ve iradesini onlara resim etmiş olan Türk İş'in bir araya geldiği toplantıda basın emekçilerine de sakdür uygulandı. İHA, AA, DHA ve TRT’nin dışında basın emekçileri toplantıya alınmadı.

2109 yılında toplantıda Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın mikrofonu kapalı zannederek Bakan Zümrüt'le konuşmasında TİSK-hükümet-Türk İş işbirliği ortaya çıkmıştı.

Türk İş'in işçilerin haklarını savunmayacağı ve toplantıdaki üçlünün işbirliğiyle sermaye lehine karar çıkacağı bilinen bir gerçeklik. Sermaye-hükümet-Türk İş üçlüsünün yaptığı pazarlık ve işbirliğinin işçilere ve halka aktarılmaması amacıyla kendi belirledikleri şekilde haber yapacak sermaye ve iktidar medyası dışında basın emekçilerini toplantıya almayarak da sınıfsal konumlarını bir kez daha gösterdi.

ÇSG Bakanı Bilgin, yaptığı açıklamada “Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir” dedi.

Ekonominin büyümesi ile övünen Bilgin önceki yıllardan farklı olarak bu yıl aralık ayının sonu beklenmeden toplantının hızla bitirileceğini söyledi.

Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacaklarını iddia eden Bilgin, "İş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum" dedi.

Türk İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da konuşmasında “İçinde bulunduğumuz şartlarda asgari ücretle 4 kişilik bir ailenin hayatını idame ettirmesi mümkün değil. Sayın Bakanım sizden umutluyuz” diyerek fakat bir rakam dahi telaffuz etmeyerek bir kez işçilerin alacağı ücreti sermaye ve hükümetin takdirine bıraktığını vurgulamış oldu.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise dünyada ve Türkiye’de istihdam yaratmanın zorluklarını anlatarak “Ekonomide küresel olarak içinden geçtiğimiz süreçte hükümetimiz tarafından istihdamın korunması ve artırılması için verilen destekler oldukça önemlidir” diyerek hükümete sermaye sahiplerini koruması gerektiğini ifade etmiş oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş Sendikası’nda, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.