< Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısına Basın Sansürü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağı salona sadece İHA, AA, DHA ve TRT’nin alınacağını duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün gerçekleştirecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını izleyecek basın kuruluşlarına sansür uygulanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Vedat Bilgin’in başkanlığında bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı yapılacak.

Komisyonda işçileri Türk İş, Konfederasyonu patronları ise TİSK temsil edecek. 2022 yılı boyunca geçerli olacak yeni asgari ücret tutarının görüşüleceği komisyonun ilk toplantısında, pandemi gerekçesiyle basın emekçilerine sansür getirildi.

Bakanlık tarafından dün basına gönderilen açıklamada, “Pandemi tedbirleri gereği AA, İHA, DHA ve TRT programı toplantı salonundan takip edebilecektir. Diğer basın mensuplarımız bakanlık bahçesinde yayınlarını yapabileceklerdir” denildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısının yapılacağı salona üç ajans ve TRT dışındaki basın organlarının alınmaması kararı açıkça basına sansür uygulanması ve üçlü arasındaki pazarlıkların kapalı kapılar ardında tutulmaya çalışılmasından başka bir anlam taşımıyor,

Türk İş zaten uzun zamandır programlarına sadece üç ajansı kabul ediyordu.

2019 yılında yapılan kamu işçileri toplu sözleşmesinin imza töreninde, Türk İş Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk arasındaki konuşmada açık kalan mikrofonların kapalı olduğunu düşünen Türk İş Başkanı Ergün Atalay’ın Bakan Selçuk’a "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" sözleri Fox TV kamera ve mikrofonlarına yansımıştı.

Devlet patronlar ve onların hizmetindeki Türk İş işbirliğinin mikrofon ve kameralara yansıması böylelikle engellemeye çalışılsa da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçileri temsil eden kimsenin bulunmadığı bilinen bir gerçek.

Ergün Atalay da açıklamasında diğer konfederasyonların talep ettikleri rakamlara değinerek "Ben de iyi bir rakam söylerim ama çıkabilecek rakamla tutarlı olmak lazım Türk İş olarak yıllardır biz buna dikkat ediyoruz.", "Hükümet ile işveren beraber olduğu zaman istediği asgari ücreti çıkarıyor bu ülkede”, "İşveren ve hükümetin tebessüm ettirecek, 'Evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini umut ediyorum” ifadelerini kullanarak kararı patronlara bıraktığını ortaya koymuştu.