< < Amazon İşçilerinden Kara Cuma'da 20 Ülkede Grev

“Black Friday”, yüzyıllardır kapitalist sistemin “alışveriş çılgınlığı günü”. 26 Kasım günü gerçekleşecek olan Kara Cuma öncesi en az 20 ülkedeki Amazon çalışanları, greve çıkacaklarını duyurdular.

ABD merkezli bu kampanya, trilyon dolarlık internet satışı sağlıyor. Bugünde greve çıkan Amazon işçilerinin talepleri; iyileştirilmiş işyeri koşulları, iş güvenliği, sendikalaşma hakkına saygı ve çevresel açıdan daha sürdürülebilir işlemler... Dünyanın en büyük internet satış firması Amazon'un işçileri, geçtiğimiz aylarda ağır çalışma koşulları nedeniyle tuvaletlerini pet şişelere yapmak zorunda kalmaları ile gündeme gelmişti.

Kara Cuma ile Noel arasındaki dönemde, şirket yalnızca en yüksek alışveriş gelirini sağlamakla kalmıyor, işçiler de en yoğun çalışma dönemine giriyor. Şirket maliyetleri en aza indirmek ve karı en üst düzeye çıkarmak için temel güvenlik protokollerini de göz ardı ediyor.

Grevi organize eden Make Amazon Pay koalisyonu, bu küresel eylemin sendikacılar, insan hakları savunucuları ve çevreciler tarafından ortak yürütüleceğini; emek, çevre, vergi, veri, mahremiyet, anti-kapitalist... mücadelenin pek çok tarafıını bir araya getireceğibi açıklamıştı.

Bangladeş, Kamboçya, İtalya, Güney Afrika, İngiltere, ABD, Kanada, Arjantin, Meksika, Brezilya, Polonya, Almanya, Slovakya, Avusturya, Lüksemburg, İspanya, İrlanda, Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan da işçilerin eylem alanları oldu.