< "Beyaz Yürüyüş" Ankara'da

Hekimlerin Emek Bizim Söz Bizim" şiarıyla İstanbul'dan başlattığı yürüyüş Ankara'ya ulaştı. Hekimler, TTB önünde açıklama yaparak hekimler Sağlık Bakanlığının salgın yönetimini tepkilerini dile getirdi ve insanca yaşayacak ücret talepini vurguladı. Hekimler yürüyüş sonrası bir de forum gerçekleştirdi.

Türk Tabipleri Birliği'nin "Emek Bizim Söz Bizim şiarıyla 23 Kasım'da İstanbul'dan başlattığı "Beyaz Yürüyüş" Ankara'ya ulaştı.

Ankara'daki hekimler farklı illerden gelen meslektaşlarını TTB önünde karşılaşmaya hazırlanırken yürüyüş kolundaki hekimlere bulvar önünde polis engeliyle karşılaştı.

Hekimlerin slogan atarak yürümesini engellemeye çalışan polis, hekimlerin kararlılığı üzerine engeli kaldırdı.

TTB önünde buluşan hekimler, sık sık "Hekimler Yürüyor, Mücadele Büyüyor" sloganları attı. Beyaz KESK, DİSK, TMMOB, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

"Sağlık Sorunları Twet Atarak Sayılarla Oynanarak Çözülmüyor"

TTB önünde yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanından randevu talep etmelerinin üzerinden 390 gün geçtiğini aktardı. Bakanın sağlık emekçilerinin ve hekimlerin temsilcileriyle konuşmaktan kaçtığını söyleyen Fincancı, "Sağlıkla ilgili sorunları yalnızca tweet atarak sayılarla oynayarak çözeceğin zannedenler; bilim insanlarını, sağlık emekçilerini, hekimleri dinlemeyenler, bugün sağlık sistemindeki bu kötü gidiş nedeniyle kaybettiğimiz her canımızın sorumlusudurlar" dedi.

"Pandemide Ölümler Sosyal Cinayetlere Dönüştü"

Pandemi boyunca iktidarın tercihini toplumdan yana kullanmadığını ve salgının ekonomik ihtiyaçlara göre yönetildiğini vurgulayan Fincancı, yaptıkları uyarılara rağmen yanlış sağlık politikalarındaki ısrarın pandemide sosyal cinayetlere neden olduğu dile getirdi.

 

"2020 Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri Hala Acıklanmadı"

Pandeminin halk sağlığı önemsenerek yönetilmemesi ve sağlık sisteminin iflası ile ertelenmiş sağlık hizmetlerine bağlı pek çok hastalık sonucu fazladan ölümlerin acısının da buna eklendiğini ifade eden Fincancı, haziran ayında açıklanması gereken TÜİK 2020 Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerinin hala açıklanmadığını söyledi.

"Emeklilikte Asgari Ücret Altında Maaş Alıyoruz"

Pandemi ve ekonomik kriz koşullarında sağlık çalışanlarının özlük haklarında önemli kayıplar meydana geldiğini belirten Fincancı, bugün bir uzmanın yalın maaşının 5 bin 500 TL, pratisyen hekimin ise 4 bin 500 TL civarında olduğuna dikkat çekti. Fincancı, maaşların emekliliğe yansımadığını, Bağ-Kur'a bağlı bir hekimin emekliliğinde asgari ücretin altında maaş aldığını ifade etti.

Açıklamanın ardından hekimler, "Beyaz Forum"un yapılacağı Yılmaz Güney Sahnesi'ne "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla yürüdü.

 

Hekimler Taleplerin Talepleri

Hekimlerin taleplerini TTB Başkanı Fincancı şöyle sıraladı:

*Tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayacağı ve emekliliğe yansıyan bir temel ücret verilsin

*Performans sistemi kaldırılsın, döner sermaye uygulamasına son verilsin

 

*Çalışma süreleri düzenlensin

*7200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için sağlık emekçilerin 120 gün yıpranma payı verilsin

*Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı ve içi boşaltılmamış bir yasa hazırlansın

*KHK ve güvenlik soruşturmaları ile işinden alıkonulan sağlık çalışanları göreve başlatılsın

*Şehir hastaneleri kamulaştırılasın

*Herkese eşit, parasız, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde sağlık hizmeti sunulsun.

*Hiçbir insani ve bilimsel tarafı olmayan 5 dakikada muayene dayatmasına son verilsin

*Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin

*Covid-19 illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı sayılsın

Yılmaz Güney Kültür Merkezi'ne gelinmesinin ardından Beyaz Forum, sağanak yağışa rağmen büyük bir coşkuyla başladı.

Sağlık çalışanlarının coşkusu, öfkesi ve kararlılığı Beyaz Forum'a taşınarak "Bıçak kemiğe dayandı! Artık talep eden değil, inşa eden olacağız. Toplumsal sağlık mücadelemizi yükselteceğiz!" denildi.

Beyaz Forum'da sağlık emek-meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerinin temsilcilerinin konuşmaları sonrası söz, Tıp Öğrencilerinindi. Hekim adayları "Tıp eğitimimiz üzerinde söz sahibi olmak istiyoruz!"