< “Kara Cuma”da Kuryeler Eylemde

‘Efsane Cuma’ (Black Friday) indirimleri öncesi yaklaşık yüz Trendyol kuryesi kontak kapatarak İstanbul Bağcılar Çiftlik Happy Center önünde toplanarak eylem yaptı.

25 Kasım akşamı Motokurye işçileri, Bağcılar’da konvoy şeklinde eylem yaptıktan sonra Burger King önüne geçerek eylemlerini sürdürdü.

Verilen primlerin azaltıldığını, yoğun saatlerde sipariş dayatmasına maruz kaldıklarını ve görüşmek istedikleri yetkililerden konuyla ilgili dönüş alamadıklarına dikkat çeken kuryeler, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganı atarak bölgedeki tüm kuryeleri de eyleme çağırdı.

Motokuryeler “İşsizliği fırsat bilip ücretlerimizde düşüşe gidiyorlar” diyorlar.

Bugün de İstanbul Beşiktaş’ta Trendyol için çalışan 200 kadar motokurye ücretlerinde yaşanan düşüş ve hız baskısı nedeniyle meydana gelen kazalara dikkat çekmek için eylem yaptı.

Kuryeler motorlarıyla konvoy oluşturarak şirketin Beşiktaş’ta bulunan binasının önüne geldi. İşçiler ‘bonus’ adı verilen sistemle ücretlerinde yapılmak istenen düşüşe tepki gösteriyor ve “Biz esnaf olarak çalışıyoruz. Kendi şirketimizi açıp, vergiye kaydolup, kendi vergi levhamız üzerinden kendi motorumuzla çalışıyoruz. Aslında bütün işi yapan biziz. Ancak şirket verilen sözleri yerine getirmedi. Saatlik kazancımızın 30-35 lira kadar üzerine çıkarılacağını söylemişlerdi bize. Motor, yakıt, devlete ödenen KDV bize ait. Onlar bize haftalık faturalarımızı kesip ödeme yapıyorlar. Ben işe girdiğim zamanda saatlik sistem kalkmıştı. Saatlik 27 lira ücret veriliyordu, bir anda bütün sistemi paket başına çevirdiler. Şirket paket başı 5 lira 90 kuruş vereceğini söyledi. Haricinde gidilen kilometre başında 1 lira 18 kuruş verileceği söylendi. Ancak biz bu kilometre ödemelerini de tam alamıyoruz zaten. Çünkü mesafe internet üzerinden kuş uçuşu hesaplanıyor. 5 kilometre gidiyorsak 3 buçuk kilometre hesapladı sistem. Şirket bize bugüne kadar böyle bir sıkıntı yaşattı. Şimdi ücretlerimizi düşürüyor.” diyorlar.

Dünya çapında internet alışveriş sitesi Amazon’da da bugün 20 ülkede kuryeler grevde.