< < Nelteks İşçilerinden Sendika Düşmanlığına Karşı Eylem

Gebze'de bulunan Nelteks fabrikasında işçilerin sendikalı olmaları nedeniyle patronun sendika düşmanlığı yaparak fabrikayı kapatacağını söyledi. Nelteks işçileri eylem yaparak sendikal haklarına saygı gösterilmesini istedi.

Gebze Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan Nelteks fabrikasında işçilerin Tez-Koop İş Sendikası'na üye olmalarının ve sendikanın TİS yetkisi almasının ardından patron sendika düşmanlığı yaparak fabrikayı kapatacağını söyledi. İşçiler bugün fabrika önünde eylem yaparak sendikal haklarının tanınması istedi.

"Nelteks'te (Neşe Plastik) Sendikalı Ve Toplu Sözleşmeli Çalışmak Hakkımız. İşyeri Kapanmasın, Sendika Kabul Edilsin" yazılı pankart açan işçiler "Birlik Mücadele Zafer", "Çaresiz, Muhtaç Değiliz Örgütlüyüz" yazılı dövizler taşıyarak "Sendika Haktır Engellenemez", "Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Birlik Mücadele Zafer" sloganları attı.

Basın açıklamasında konuşan Deriteks İstanbul Avrupa Yakası temsilcisi Veysel Arslan işçilere seslenerek, yılgınlığa düşmeden mücadele etmeleri ve sendikal haklarna sahip çıkmaları çağrısı yaptı.

Basın açıklamasını Tez Koop İş Yönetim Kurulu üyesi Sebahattin Şen okudu.

Nelteks işçilerinin 3 ay önce sendikalı olduğunu böylesi bir dönemde hiçbir hakkın örgütlenilmeden, mücadele edilmeden kazanılmayacağı vurgulayan Şen,"Nelteks işçileri başta Nelteks yönetimi ve asıl işvereni Neşe Plastik'ten yasal ve demokratik haklara saygı duymasını beklerken tipik patron refleksi ile önce baskı ardından işten çıkarma ve küçülme bahanesi ile sendikal örgütlenmeye saldırı başlattı" dedi.

İşçilerin TİS talebine saygı duyulması gerektiğini söyleyen Şen, Neşe Plastik yetkililerine seslenerek "Arkadaşlarımızın taleplerine kulak verin. Emeğimizin, alınterimizin patron masalarında meze haline gelmesine müsade etmeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar konuşma yaparak, "Böylesi zor dönemlerde emeğimize sahip çıkalım" dedi.

İşçilerden Selçuk Arslan, 2 yıla yakın bir süredir Netleks'te çalıştığını belirterek "Tez Koop İş Sendikasına üye olduk. Daha önce projeden sorumlu müdürümüz 10 yıllık bir işimiz olduğunu söylüyordu. Biz de bu süreçte sendikalı olmak istedik. Hatta yeni makineler alındı, sendika yetkiyi almadan önce. Sendika yetkiyi alınca, iş yerinin küçülmeye gideceği ve kapanacağı söylendi. Zarar eden bir firma sürekli büyüme hedefi koyabilir mi. İş yetiştiremiyoruz diyorlardı sadece sendika nedeniyle fabrikayı 31 Aralık'ta kapatacaklarını söylüyorlar" dedi.

Bir senedir Nelteks'te çalıştığını belirten bir kadın işçi ise "10 yıllık iş olduğunu söyleyen patronlar fabrikayı kapatacağını söylüyor. Birlik olacağız, beraber olacağız, hakkımızı yedirmeyeceğiz, sonuna kadar gideceğiz" diye konuştu.

İşçilerden Aslı Aydın "8 aydır burada çalışıyorum. Paketleme bölümünde çalışıyorum. Erkeklerin yapacağı işleri de bize yaptırdılar. Sendikalı olmadan önce iyiydik, herkesi tek tek odaya çağırıp sözleşme yapmak istediler. 10 yıllık işimiz var dediler. Sendikalı olunca işten attılar. Zor zamanınızda yanınızda olduk siz de bizim yanımızda olun dediler, fabrikayı kapatma kararı aldılar. Hala yukarıda etiketler basılıyor. Önceden ben basıyordum şu an almıyorlar oraya beni. Arkadaşlarımız haksız yere işten atıldı. Hakkımızı istiyoruz, Neşe Plastik zaten sendikalı çalışıyor biz neden çalışamıyoruz. Sadece hakkımızın peşindeyiz" dedi.

Sendikalaşma sürecinde işten atılan Fatma Yıldırım ise "Mutfakta çalışıyordum. 11 aydır burada çalışıyordum. Küçülmeye gidiyoruz denilerek ihbar tazminatlarımız ödenerek işten atıldık. Sürekli mesai yapıyorduk. Sendikalı olunca işten atıldık" dedi.

İşten atılan işçilerden Meliha Gümüşoğlu "İlk açıldığından bu yana çalışıyordum. Ben de ihbar tazminatım ödenerek işten atıldım. Küçülmeye gidiyoruz denilerek bir anda işten atıldım" dedi.