< Vero Maden İşçisi "Ayakkabım Delik Ayakkabı Alamıyorum"

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde faaliyet gösteren Kar-Deniz ve Vero Madencilik şirketlerinden 6 aydır maaşlarını ve tazminatlarını alamayan 20 maden işçileri isyan etti. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye olduklarını için işten atılan işçiler eylem yaparak haklarının ödenmesini istedi.

"Servetiniz Yalanlarınız Kadar Çok 6 Aydır Ödenmeyen Maaşlarımızı Ve Haklarımızı İstiyoruz Alacağız -Vero Maden İşçileri" yazılı pankart açan işçiler ücretleri ödenmediği için yaşadıkları sorunları anlatarak haksızlığa isyan etti.

 

"Ayakkabım Delik Bir Ayakkabı Dahi Alamıyorum"

Eylemde konuşan bir maden işçisi, hak ettiği maaşını ve tazminatını 6 aydır alamadığı için büyük mağduriyet yaşadığını söyleyerek “Ayağıma ayakkabı bile alamıyorum. Ne haldeyim gören yok. 6 aydır ne maaşımı, ne de hak ettiğim tazminatımı alamadım. Ayakkabım altı delik. Ayağıma ayakkabı bile alamıyorum. Utansınlar. Biz çocuklarımızın hakkını istiyoruz.” dedi.

Bir başka maden işçisi de "Hakkımı istediğim için, sendikaya üye olduğum için çalıştığım iş yerinden tehdit ve baskı altında kalarak işimden atıldım. Hak aramak suç mu?"

 

“Çocuğumu Borçla Okutuyorum”

Eylemdeki diğer maden maden işçisi ise “Çocuğumu üniversitede sağdan soldan aldığım borçla okutuyorum. Nereye kadar böyle devam edecek. Bizim hakkımızı versinler. Dünyanın en ucuz yeraltı maden işçiliği Türkiye’de yapılıyor. Dünyada bir maden işçisi ortalama 3 bin dolar ücret alıyor, ama Türkiye’de 440 dolar alıyor. Ancak buradaki madencilerimiz 440 doları bile alamıyor. Patronlarına bakıyoruz, servetlerini araştırıyoruz. Maşallah hepsi keyfi yerinde. Malları, mülkleri var. Ama 6 aydır maden işçisini parasını vermiyor. Bu nasıl üç kağıtçılık. Kimi kandırıyorlar” dedi.

 

"Maden Sahipleri İktidar Tarafından Korunuyor"

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise maden işçilerinin çalışma koşullarının zorluğuna değinen Aksu, işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için sendikalı olmak istediklerini fakat sendikalı olan işçilerin işten atıldığını belirterek maden sahiplerinin ise her yerde iktidar tarafından korunduğunu belirtti.

Tekirdağ ve çevresinde maden işçilerinin sendikalı olmadıklarını ifade eden Aksu, Vero Maden işçilerinin Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye olmalarının ardından hafta sonları izin kullandırılmayan işçilere maden şirketlerinin izin kullandırmaya başladıklarını belirterek sendikal örgütlenmenin engellenmeye çalışıldığını söyledi.

 

"Kendimizi Şu Kapının Önüne Çakar Kilitleriz"

Aksu, işçilerin haklarının ödenmesi için firmalarla görüşme talep edeceklerini belirterek getiren “Gidip soracağız dinleyeceğiz. Şayet siz bu bir hafta içinde işçi arkadaşlarımızın tazminat ve maaşlarını kuruşu kuruşuna ödemezsiniz, şu kapının önüne kendimizi çakar ve kilitleriz. Kimseyi içeri sokmayız. Her yerde bunu yaptık Tekirdağ’da da bunu yaparız. İşçinin hakkını yiyenin her zaman karşısındayız. İşçinin hakkını yiyenin, dolandıranın karşısına çıkarız” dedi.

 

İşçiler Ödeme İçin Bir Hafta Süre Tanıdı

İşçiler bir saatlik oturma eylemi yaparak maden girişini kapattı. Sendika yöneticileri ve işçiler şirket yetkilileri ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda işçilerin bir haftalık bir süre tanıdığı ödeme yapılmazsa yeniden maden ocağı önünde sürekli eyleme başlayacaklarını ve haklarını alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini söyleyerek eylemi sonlandırdı.