< < Eroğlu İş Cinayeti Davasında AYM'den Yargılama Kararı

Esenyurt Özel Doğa Hastanesi'nde iş cinayetinde ysşamıny yitiren 17 yaşındaki Eren Eroğlu'nun ölümünden sorumlu olan tüm yetkililerin yargılanmasına ilişkin başvuru AYM tarafından kabul edildi.

Eren Eroğlu, henüz 17 yaşındayken, Esenyurt Özel Doğa Hastanesi'nde 31 Ekim 2013 tarihinde tabela asma işi yaparken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.

Eren Eroğlu'nun iş cinayetinde yaşamını yitirmesine ilişkin ailesi ve avukatların açtığı davada yargılama süreçlerinde alınan Bilirkişi raporlarında,

• Hastanenin kaçak kat çıktığı ve yüksek gerilim hattının mutlak koruma alanına tecavüz ettiği,

• TEİAŞ'ın Esenyurt Belediyesi'ne burada can güvenliği olmadığını yazılı olarak bildirdiği,

• Ancak Esenyurt Belediyesİ tarafından Eren Eroğlu ölünceye kadar herhangi bir önlem almadığı,

• Bu nedenle de Belediye yetkililerinin de sorumlu olduğu tespit edilmişti.

Bilirkişi Raporuna Rağmen İçişleri Bakanlığı Belediye Yetkililerinin Yargılanmasına İzin Vermedi

Ancak İçişleri Bakanlığı Esenyurt Belediyesi yetkililerinin yargılanmasına izni vermediği için Esenyurt Belediyesi yetkilileri hakkında yargılama yapılamamıştı.

Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu ve annesi Fatoş Eroğlu, 9 yıl boyunca iş cinayetinde sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin yargılanması için mücadele yürüttü.

 

Vicdan Ve Adalet Nöbetleri Ve 9 Yıllık Mücadele

Eroğlu ailesi, Davutpaşa, Ostim-İvedik, BEDAŞ, Van-Bayram Otel, Esenyurt, Milas-Güllük, Zonguldak-Kozlu, Soma, Gemlik’te, Tuzla’da, BOTAŞ’ta, hastanede, fabrikada, madende, dizi setinde, eve temizliğe gittiğinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri bir araya gelerek Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak her ay "iş cinayetlerinden sorumlu olanlar yargılansın, başka iş cinayetleri yaşanmasın, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirenleri Anma Ve Yas Günü olarak kabul edilsin" talepleriyle Vicdan Ve Adalet Nöbetleri gerçekleştirerdi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Covid-19 pandemi sürecine dek her ay sürmekte olan iş cinayeti davalarına ilişkin gelişmeleri paylaşarak ve iş cinayetlerine dikkat çekerek Vicdan Ve Adalet Nöbetlerine devam etmişlerdi.

Eroğlu ailesi 9 yıl boyunca 17 yaşında iş cinayetinde yaşamını yitiren Eren Eroğlu'nun ölümünden sorumlu olanların yargılanması için mücadele etti.

Eroğlu ailesi ve avukatları, İçişleri Bakanlığı'nın Esenyurt Belediyesi yetkililerinin yargılanmasına izni vermemesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

 

AYM Sorumluların Yargılanması Başvurusunu Kabul Etti

Eroğlu ailesi ve Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin gönüllü avukatlarından Avukat Berrin Demir sosyal medya hesabından AYM'inin tüm sorumluların yargılanmasına ilişkin yaptıkları bireysel başvurunun kabul edildiği bilgisini paylaştı.

Avukat Berrin Demir, davaya ilişkin gelişme ve bilgileri şöyle aktardı;

"AYM 14.09.2021 tarihli yeni tebliğ edilen kararıyla Eren Eroğlu'nun ölümü nedeniyle;

1- Yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddialarımızın kabul edilebilir olduğuna,

2-Anayasa'nın 17. Maddesi'nde güvence altına alınmış olan yaşam hakkının etkili soruşturma yükümlülüğü bakımından ihlal edildiğine karar vermiştir.

Böylelikle kendilerine yazılı olarak bildirilmesine rağmen Özel Doğa Hastanesi'nin yüksek gerilim hattına tecavüz eden kaçak katlarını yıkmayan ve Eren'in ölümüne kadar önlem almayan Esenyurt Belediyesi sorumluları, Esenyurt Belediye Başkanı, Başkan vekili, İmar ve Şehircilik Md. nün yargılanmasının önü açılmıştır"

 

"Bu AYM Kararı Ailelerin Sürdürdüğü Mücadeleyle Kazanıldı"

İş cinayetinde 17 yaşında evlatlarını kaybeden Eroğlu ailesinin 9 yıldır adalet aramakta olduğunu hatırlatan Demir, bu AYM kararının, 2008 Davutpaşa patlamasından bu yana adalet arayan iş cinayetlerinde yakınlarını kaybetmiş ailelerin sürdürdüğü mücadele ile kazanıldığını vurguladı.

 

"Mücadeleye Devam Edeceğiz"

Demir paylaşımında "Bu ülkenin bir gençlik, bir hayat borçlu olduğu Eren Eroğlu'na, İş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş tüm işçilerin anılarına ve ailelerin mücadelesine saygıyla, mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.