"Grev Ateşine Döktüğünüz Benzin Sizi De Yakar"

Bakırköy Belediyesi'nde Belediye İş Sendikası üyesi işçilerin grevi 24. gününde kararlılık ve coşkuyla devam ediyor. Bugün farklı illerden Belediye İş Sendikası üyesi işçiler kitlesel olarak dayanışma ziyaretinde bulundu. Yüzlerce belediye işçisi Bakırköy Özgürlük Meydan'ında grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerinin taleplerini ve dayanışma sloganlarını haykırdı.

Bakırköy Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sıfır zam dayatmasına karşı greve çıkan Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye İş) İstanbul 2 No'lu Şube üyesi işçiler 25 Ekim günü greve çıktı.

Bakırköy Belediyesi Başkanlık binası önünde grev çadırını kuran Belediye İş Sendikası üyelerinin grevi 24 gündür kararlıkla ve coşkuyla devam ediyor.

Grevdeki işçileri başta Belediye İş Sendikası üyesi farklı belediyelerden işçiler olmak üzere farklı iş kollarından, devrimci örgütler, siyasi partiler ve çeşitli demokratik kitle örgütlerinden emek dostları da yalınız bırakmıyor. Her gün gruplar halinde dayanışma ziyaretleri yapılıyor.

Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerinin 24'üncü gününde Antalya, Aydın, Eskişehir, Muğla, Denizli, Isparta, İzmir ve Kocaeli'nden Belediye İş Sendikası üyesi belediye işçileri kitlesel olarak dayanışma ziyaretinde bulundu.

Ayrıca Liman İş, Selüloz İş, Deriteks yönetici ve üyeleri de dayanışma için grev alanındaydı.

Yüzlerce belediye işçisi Bakırköy caddelerinde grev ve dayanışma sloganlarını haykırarak grev çadırı önünde işçilerle buluştu. "Bakırköy İşçisi Yalnız Değildir", "Zafer Direnen Bakırköy İşçisinin Olacak", "Direne Direne Kazanacağız", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", Kerimoğlu Şaşırma Sabrımızı Taşırma" sloganları atarak yürüyen belediye işçileri polisin yer yer barikat kurmasına da tepki göstererek "Emekçiye Değil Kerimoğlu'na Barikat", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" "Bakırköy İşçisi Direnişin Simgesi" sloganları atarak tepki gösterdi.

Önce grev çadırının bulunduğu Belediye Başkanlık binası önünde toplanan işçiler basın açıklaması için Bakırköy Özgürlük Meydan'ına yürüdü. Alanı dolduran yüzlerce işçi Bakırköy Belediyesi işçilerine sıfır zam dayatmasını ve Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun karalama girişimini protesto ederek grevdeki işçilerinin taleplerini haykırdı.

Bakırköy Özgürlük Meydan'ında bir süre sloganlar ve müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Basın açıklamasında konuşan Belediye İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Bayram Özkan, grevin devam etmesinden Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun sorumlu olduğunu ifade etti.

 

"TİS İçin 7 Aydır Anlaşmaya Varılmadı"

Özkan konuşmasında "Bakırköy Belediye Başkanının tutumundan dolayı toplu sözleşmeyi masada bitiremedik. 24 gündür arkadaşlarımız insanca yaşayacağı, ekonomik ve haklı demokratik taleplerini alabilmek için buradalar. Toplu sözleşmenin sıfır zamla geçmesini isteyen bir belediye başkanıyla karşı karşıyayız. 7 aydır masada olan toplu sözleşmemiz maalesef anlaşmayla sonuçlanmadı.” dedi.

Bakırköy Belediyesi'nde işten çıkartmalar yaşandığını ve buna son verilmesi gerektiğini belirten Özkan Kerimoğlu'nun tiyatroda perde açılmadığı ve çalışma olmadığı yönündeki ilişkin söylemlerine de yanıt verdi.

 

"Bu Kabusu Bir Daha Yaşatamayacaklar"

Özkan, “Tiyatroda çalışan arkadaşlarımız her yıl mayıs ayında işten çıkışlarıyla karşı karşıya kalıyor. Şu ana kadar onlarca arkadaşımız işten atıldı. Tiyatroda çalışan arkadaşlarımıza bundan sonra bu kabusu yaşatamayacaklar. Bunun bir protokol altına alınması gerektiğini bir kez daha belediye yönetimine iletmek istiyorum.” dedi.

Özkan, belediye işçilerine destek vermek amacıyla farklı illerden gelen sendika üyelerine de teşekkür etti.

Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan da konuşmasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun uzlaşmaz bir tavır içinde olduğunu, sendikanın uzlaşma içinde sorunun çözülmesi için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı.

Doğan "Greve gelinen süreçte ve 24 gündür süren grevde bazı olumsuzluklar ve talihsizlikler yaşanıyor. 25 Ekim'den bu yana belediye yönetimi iş barışı içinde çalışabilmesi için işçiyi masaya davet edeceğine çeşit çeşit oyunlar sergileniyor" dedi.

Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerinin soğuk havaya ve olumsuz koşullara rağmen kararlılıkla mücadele ettiklerini vurgulayan Doğan bir kadın işçi ile çocuğunun diyaloğunu şöyle aktardı:

 

"Sıcak Evimizde Oturmak İçin Grevde Olmamız Gerek"

"Pazar günü hava çok soğuktu. Bir çok arkadaşımız greve aileleriyle çocuklarıyla geliyor. Bir kadın arkadaşımız da küçük çocuğuyla grev alanında. Çocuk çok üşüyünce 'Anne çok soğuk hadi sıcak evimize gidelim' diyor. Annesi ise 'Yavrum bizim evimizde sıcacık oturabilmemiz için grev alanında olmamız, grevi kazanmamız gerekir' diyerek çocuğuna direnmek gerektiğini anlatıyor."

İşçiler bu anekdotun ardından "Kerimoğlu Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

Bu örnekte olduğu gibi kadın işçilerin kararlılıklarıyla grevi daha da güçlendirdiğini ifade eden Doğan, kadın arkadaşlarımıza ayrıca alkışlıyor ve teşekkür ediyoruz" dedi.

İktidarın hiçbir zaman insanca yaşanabilecek bir ücreti konuşmadığını Bakırköy Belediyesi yönetiminin de aynı şekilde işçilerin insanca çalışma ve yaşam koşullarına sahip olabileceği bir sözleşmeye yanaşmadığını aktaran Doğan "36 yıl emek vermiş çalışan arkadaşlarımız var. Covid-19 pandemisi boyunca arkadaşlarımız özveriyle çalıştı" dedi.

 

"Sözleşmeyi İmzalamak Zorundasınız"

Bakırköy Belediyesi işçilerinin alınterinin emeklerinin karşılığında insanca çalışma ve yaşam koşullarına sahip olmanın mücadelesini verdiğini ifade eden Doğan, belediye yönetimine seslenerek "Sizler de üzerinize düşeni yapmak ve insanca yaşamaya yetecek ücreti sağlayacak bu toplu sözleşmeyi imzalamak zorundasınız" dedi.

 

"Sadaka, İhale Değil Hakkımızı İstiyoruz"

TİS görüşmelerinde sıfır zam dayatıldığını ve greve çıkmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden Doğan, Biz uzlaşma kapılarını hiçbir zaman kapatmadık. Hiç kimseden sadaka istemiyoruz, kat, han, hamam, ihale istemiyoruz. Bakırköy Belediyesi işçileri alınterinin emeklerinin karşılığını istiyor" dedi.

Dayanışmaya gelen emek dostlarının "CHP yönetiminin durumdan haberi var mı?" diye sorduklarını da aktaran Doğan, parti genel merkezinden milletvekillerine, İstanbul il ve ilçe yöneticilerine kadar hepsine gereken bilgileri ilettiklerini belirterek onlardan da sorunun çözümü yönünde çaba göstermelerini beklediklerini söyledi.

"Grev Ateşine Döktüğünüz Benzin Sizi De Yakar"

Doğan"TİS sürecinin diyalogla çözülmesi için soğukkanlılıkla çözümlenmesi için uğraşıyoruz. Son görüşme 22 Ekim de yapıldı. Bize teklif edilen zam oranı 2020 yılı içim %3, 2021 yılı için %5 ve 22 yılı için %7 oldu. Bakırköy yönetimi işçilerin 3100-3500 olan ücretkerini yükseltmek yerine sefalete düzeyine indirmeye çalışıyor. Kabul edilmez bu tutumuyla belediye yönetimi grev ateşine benzin döktü. Döktüğünüz bu benzinin ateşi sizi de yakar. Uysalsak koyun da değiliz. Şimdi sıra bizi sıkmaya mı geldi? Kimse bizi ekmeğimizle test etmesin, sabrımızı zorlamasın. Sizin yatlarınız, katlarınız, makamlarınız olabilir. Bizim aldığımız ücretten başka gelirimiz, ekmeğimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Biz ekmeğimiz için her şeyi göze alacak kadar kararlıyız" dedi.

Bakırköy Belediyesi işçilerinin insanca yaşayacağı bir toplu sözleşme için grevi kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayan Doğan belediye yönetimine bir an önce masaya oturma çağrısında bulundu.

İşçiler "Gün Gelecek Devran Dönecek Kerimoğlu İşçiye Hesap Verecek", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları atarak diğer şehirlerden gelen işçilerle halaylar çekti.