Bakırköy Belediyesinde Genel İş Üyesi İşçiler 80. Gününde

Bakırköy Belediyesi’nde Genel İş üyesi işçilerin işe iade ve TİS talebiyle başladıkları mücadele 80 80. gününde.

Bakırköy Belediyesi'nde DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası üyesi işçilerin “işe iade” ve toplu sözleşme talebiyle başlattıkları eylem 80 gündür Özgürlük Meydanı’nda devam ediyor. Özgürlük Meydan'ında çadır kuran işçiler her çarşamba günü de basın açıklaması yaparak taleplerini tekrar ifade ediyorlar.

TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker ve BDSP üyelerinin destek verdiği eylemde sık sık "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Direne Direne Kazanacağız", "Sözleşme Hakkımız Engellenemez", "Birleşe, Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

Basın açıklamasında konuşan Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, Bakırköy Belediyesi'ndeki işçilerin çalışma koşullarını anlatarak, yıllardır Bakırköy halkına hizmet veren işçilerin insanca çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için talep ettiği TİS'in 3 yıldır belediye yönetimi tarafından imzalanmadığını aktaran Çiftçi, bunun yanında işçilerin işten atma ve ücretlerinin düşürülmesi başta olmak üzere pek çok hukuksuzlukla da karşılaştıklarınu belirterek direnişe geçtiklerini ve 80 gündür taleplerini haykırdıklarını belirtti. Ardından işçiler basın açıklamasını okudu.

 

"İşten Atılan Öncü Arkadaşlarımız İşe İade Edilsin"

Bakırköy Belediye çalışanları olarak taleplerinin kurallı, güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmak olduğunu ifade eden işçiler "Kanunların ve yasaların işçilere tanıdığı anayasal haklarımız olan insani haklarımızı istiyoruz. Anayasal hakkını kullanarak sendikal faaliyet ile işçilerin haklarını savunan ve kanunsuzca işten atılan öncü işçi arkadaşlarımızın, işlerine iade edilmelerini istiyoruz" dedi.

 

"İşten Atma, Ücretsiz İzin Ve Düşük Ücret Dayatılıyor"

Bakırköy Belediyesi yönetiminin 2018 Nisan ayından bu yana, şirket değişikliğine gittiğini ve bu yapılan şirket değişikliğine karşı sendikanın Çalışma Bakanlığı'ndan yetki tespiti aldığını fakat belediyenin itirazları nedeniyle 3 yıldır TİS imzalanamadığını hatırlatan işçiler, "Temmuz 2020 tarihinden itibaren zam alamayan Bakırköy Belediyesi şirket işçilerine, işten atılma ve ücretsiz izne gönderilme başta olmak üzere, maaşların düşürülmesi, yemek paralarının 5 liraya indirilmesi, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma dayatılmaktadır" dedi.

"Bakırköy belediye yönetimi, göreve geldiği 2014 yılından bugüne kadar 6 işçi arkadaşımız iş kazası ıle iş cinayetinde hayatını kaybetmiştir" diyen işçiler açıkça tüm kanunlar yok sayılarak, kanunsuzluk, hukuksuzluk ve adaletsizlik Bakırköy Belediyesi'nde devam ettiğini söyledi.

 

"Temsil Ve Ağırlamaya Milyonlar Harcanıyor İşçiye 'Para Yok' Deniyor"

Bakırköy Belediyesi faaliyet raporlarında milyonluk ihaleler, milyonluk temsil ve ağırlama giderleri başta olmak üzere 591 milyonluk devasa butçedey, her harcama kalemine para bulunurken, Bakırköy'ün yüküunuy çeken şirket işçilerine sıra gelince 'Paramız yok' açıklaması yapıldığını aktaran işçiler "Faaliyet raporunu incelediğimizde çalışanına günlük brüt 5 lira yemek parası veren belediyemizin, temsil ve ağırlama giderlerine 1 milyon 173 bin 558 lira harcadığını ve ramazan kolisi için 2020 yılında 1 milyon bütçe ayrılmış olup, vatandaşa ve personele 2020 yılında ramazan kolisi dağıtılmadığını bizler görüyoruz, halkımızda görsün, duysun ve bilsin istiyoruz" dedi.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu 'na seslenen işçiler taleplerini ise "*Keyfi olarak kanunsuzca işten attığınız işçiler geri alınsın.

*Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın Ücretlerinde kesinti yaptığınız ışçılern ücretleri eski haline getirilsin İşçiler üzerinde yapılan baskılara ve tehditlere son verilsin Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin.

*Sorunlarımız masa başında çözülsün" diyerek tekrarladı.

Bakırköy Belediyesinde yaşanan emek sömürüsüne ve işçi düşmanlığına karşı her çarşamba basın açıklaması ile birlikte hafta içi hergün 11.00- 17.00 saatleri arasında Bakırköy Özgürlük Meydan'ında direniş çadırında olduklarını hatırlatan işçiler Bakırköy halkı ve emekçilerden de mücadeleye destek vermelerini istedi.