< < Bakırköy Belediyesi İşçileri Grevin 16. Gününde

Bakırköy Belediyesi işçilerinin sıfır zam dayatmasına karşı başladıkları grev Başkan Kerimoğlu'nun grevi kırmaya yönelik karalama kampanyalarına karşı kitlesel dayanışma ziyaretleriyle kararlılıkla devam ediyor.

Bakırköy Belediyesi'nde çalışan Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun 'sıfır zam' dayatmasına karşı başladıkları grev 16. gününde. Başkan Kerimoğlu'nun grevi kırmaya yönelik karalama kampanyasına karşın Bakırköy Belediyesi işçileri grevi kararlılıkla sürdürüyor. Her gün sendikalar, farklı işçi örgütlenmeleri, devrimci kuruumlar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler grev çadırına gelerek Bakırköy Belediyesi işçileriyle dayanışmada bulunuyor. İşçiler ve Belediye İş Sendikası, Başkan Kerimoğlu'nun grevi kırmaya yönelik işçileri ve sendikayı hedef alan söylemlerine de yanıt veriyor.

Belediye İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Özkan, Bakırköy Belediyesi önünde 15'inci gününde yaptığı açıklamada gündür ’Sıfır Zam’ dayatmasına karşı mücadele eden işçilerle ilgili meclis toplantısında açıklamalar yapan Başkan Bülent Kerimoğlu’nun iddialarının gerçek dışı olduğunu söyleyerek, yetki sorunundan dolayı İBB’de 20 bin işçiyi kapsayan ve 2 yıldır yapılmayan sözleşmeyi Ekrem İmamoğlu’nun enflasyon oranında zam yaparak imzaladığını belirtti.

 

"Gerçekler Bordrolarda"

Başkan Kerimoğlu’nun meclis toplantısında grevle ilgili yaptığı açıklamaların gerçekle bağdaşmadığını, verdiği rakamları kimden aldığını ve nasıl yönlendirildiğini şaşkınlıkla izlediklerini söyleyen Özkan, işçilerin her mayıs ayında yaşadığı işten çıkarılma korkusuna son verilmesini, Başkan Kerimoğlu’nun iddia ettiği gibi 13-15 milyon arası maaş alan ne kadrolu ne de tiyatro çalışanı olduğunu, 30 yılını Bakırköy Belediyesi’’ne hizmet ederek geçiren çalışan en yüksek maaşının 6250 lira olduğunu söyledi. Özkan, tiyatroda çalışanların 3800 ila 4500 lira arasında maaş aldığını belirterek, belediyede görev alan meclis üyelerine, “Gerçekler bordrolarda” dedi.

 

"İki Sendika Arasında Çekişmeyi Yaratan Kim?"

2 yıldır zam yapmama gerekçesini ‘İki sendika arasındaki çekişme’ ifadeleriyle özetleyen Başkan Kerimoğlu’na, “Peki o sendikayı buranın başına bela eden kim? İşçileri bölmek, mağdur etmek için bu ikiliği yaratan kimin müdürleri?” diye sordu.

 

Yalanlar Ve Gerçekler

İzmir’den 9 otobüs desteğe gelen işçilen Bakırköy Belediyesi işçileriyle yüksek maaşlardan dolayı tartışma yaşadıkları iddiasına da tepki gösteren Özkan, İzmir Menderes’ten gelen işçilerin toplu sözleşmelerini kendilerinin imzaladığını, en düşük maaşlı çalışanın 5 bin lira aldığını, Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın KHK’lı çalışanlara ilave tediye ikramiyesini dahi verdiğini söyledi.

 

"Uzlaşma Olmazsa Binlerce İşçi Dayanışmaya Gelecek"

Perşembe gününe kadar bir uzlaşmaya varılmazsa, Kocaeli, Zonguldak, Bolu ve Balıkesir gibi çeşitli illerden yüzlerce işçinin ve Genel Başkanları Nihat Yurdakul'un işçilere destek için Bakırköy’e geleceğini söyleyen Özkan, Hekim olan Kerimoğlu’nun doktorluğu, kendilerinin de sendikacılığı iyi bildiğini söyleyerek, kanunun sendikalara verdiği hakkı kimsenin su istimal edemeyeceğini, kendilerini bu noktaya getirenin de başkanın uzlaşmaz tutumu olduğunu, konunun artık Türkiye’ye mal olan bir hak arama mücadelesi olduğunu vurguladı.

 

"Size Yalvarmıyoruz Masaya Gelmek Zorundasınız"

“Masaya gelmeniz için size yalvarmıyoruz ama siz masaya gelmek zorundasınız” diye konuşmasını sürdüren Bayram Özkan, İBB’de de Bakırköy Belediyesi’nde olduğu gibi 2 yıldır yetki sorunu mahkemesinin olduğunu, bundan dolayıda toplu sözleşmelerin yapılamadığını, mahkemenin sonuçlanmasının Jemen ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, enflasyon oranında zam yaptığını, yapılan sözleşmenin 20 bin işçiyi bağladığını belirtti.

 

"Biz Gaz, Cop Yerken, Kurşunlanırken Siz Nerdeydiniz?

Başkan Kerimoğlu’nun meclis toplantısında 2 binin üzerinde işçinin sadece 150’sinin greve çıktığını söyleyerek oluşturmaya çalıştığı algının da tamamı ile yanlış olduğunu söyleyen Bayram Özkan, söz konusu toplu sözleşmenin 360 çalışanı bağladığını, 290 çalışanın grevde olduğunu, greve katılım oranının ise yüzde 85 gibi yüksek bir sayı olduğunu vurgulayarak, eylem yeri olarak kendilerine Ankara’yı adres gösteren Kerimoğlu’na, “Biz Ankara’da ‘Taşerona Hayır’ mitingi yaparken, binlece üyemiz gazla, jopla mücadele ederken siz nerdeydiniz sayın belediye başkanı? Tamamı Ak Partili olan Kocaeli'de Trabzon'da işçi kardeşlerimiz kurşunlanırken, Isparta'da temsilci arkadaşımız vurulurken, Ordu Belediyesi’nde mücadele ederken siz nerdeydiniz sayın belediye başkanı” diyerek işçileri hedef almasına tepki gösterdi

 

“Tiyatro Perdesi Pandemiden Dolayı Açılmadı ”

“Hani her şey çok güzel olacaktı” diye slogan atan işlerle birlikte açıklamalarını sürdüren Bayram Özkan, 2 yıldan beri tiyatro perdelerinin bir kez dahi açılmadan işçilerin maaş aldığını söyleyen Kerimoğlu’na, “Allah'tan korkun, vicdanlı olun” diye seslenerek, “40 tane arkadaşımız pandemiden dolayı tiyatronun perdelerini açmamış olabilir. Geriye kalan tüm arkadaşlarımız temizlik ve belediyenin diğer işleri dahil olmak üzere çalışmalarını sürdürmüştür. Bu kadar vicdansızlık olmaz” dedi.

 

“İşçinin İkramiyesini Alabilmesi İçin Dava Açan İlk Sendikayız”

Kanun hükmünde Kararname ile taşerondan şirket işçiliğine geçen çalışanların 52 günlük devlet ikramiyesini ktidarın işçiye vermediğini, belirten Özkan, bununla ilgili Afyon’da açtıkları davayı kazandıklarını, istinaf mahkemesini de kazandıklarını, Yargıtay da emsal karar niteliği teşkil edecek 52 günlük tediye ikramiyesini almak için dava açan ilk sendikanın da Belediye İş Sendikası olduğunu belirterek, işçiye promosyon hakkı vermeyen iktidarla mücadele etmeye devam ederek, işçinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

"Kadın Zılgıtları Halayları Korku Salıyor"

Tek silahlarının birliktelikleri olduğunun altını çizerek, konuşmasını sonunda özellikle kadın işçilere seslenen Belediye İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Özkan, “Sizin halaylarını sizin zılgıtlarınızdır işverene korku salan. Hepinizi yürekten kutluyorum. Birlik ve beraberliğimiz sürdüğü müddetçe, zafer kaçınılmazdır” dedi.

Bakırköy Belediyesi işçileri her gün farklı kurumlardan gelen sınıf dostlarıyla birlikte sloganlar eşliğinde halaylar çekerek grevi sürdürüyor."

 

"Sınıf Dayanışması Büyüyor"

Bakırköy Belediyesi işçilerinin 16'ıncı gününde ise Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi'nin de bileşeni olduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu'ndan temsilciler yine dayanışma ziyaretinde bulundu.

Ayrıca Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubeye bağlı işyerinden çalışanlar, sendikada geçmiş dönemlerde yöneticilik ve temsilcilik görevi yürütmüş olanlar ve geçmişte sendika üyesi olan emekliler "Sınıf Mücadelesinde Emeklilik Olmaz" şiarıyla sloganlar eşliğinde grev çadırına gelerek desteklerini sürdüreceklerini vurguladı.

İşçiler gün boyu sınıf dostlarını karşılayarak onlarla halaylar çekerek grevi sürdürüyor.