İndomie Adkoturk Fabrikasında İş Cinayeti

Tek Gıda İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle sekiz işçiyi işten çıkaran Çerkezköy’deki İndomie Adkotürk fabrikasının önünde işçilerin grevi 128 gündür sürüyor. Fabrikada çalışan makine operatörü 31 yaşındaki Hayri Burak Gül işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı için bugün yaşamını yitirdi.

Fabrikada bugün yaşanan iş cinayeti sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaşıldı.

31 yaşındaki işçi Hayri Burak Gül'ün yaşqmınu yitirmesine ilişkin ayrıntıları İndomie Adkoturk işçilerinin mücadele sürecinin paylaşıldığı sosyal medya hesabından işçilerle birlikte açıklama yapan Tek Gıda İş Sendika Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu aktardı.

Durdu, qçıklamasında fabrikadaki kural tanımazlığın ilk olmadığını, Hayri Burak Gül’ün ihmaller sonucu yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Yunus Durdu, makine bakım operatörü Gül’ün yaşamını yitirdiği olayı şöyle anlattı:

"Burada grevdeki Tek Gıda İş Sendikası'nın üyesi işçileri olarak çok üzgün olduğumuzu belirtmek İstiyoruz.

 

"İndomie'de Kuralsız Güvencesiz Çalışma Dayatılıyor"

Bugün İndomie fabrikasında iş kazası gerçekleşti. Kuralsız ve güvencesiz çalışmanın olduğu ve işçilerin sendikalı oldukları fabrikada işveren yetkiye itiraz etti. Ve bunun sonucunda 4 yıl süren hukuk mücadelesinde Yargıtay'ın onama ve Çalışma Bakanlığı'nın yetkilisiyle bu işletmede yetkili olduk. Tekirdağ Çerkezköy ilçesinde bulunan aylardır işten attığı işçilerle direnişteyiz. Bu fabrikanın yöneticileri içerideki çalışan arkadaşlarımıza hala kuralsız güvencesiz ve 12-14 saat çalışma düzenini dayatmaktadır.

 

"Gül, İSİG Uzmanı Ve İş Yeri Hekimi Olmadığı İçin Yaşamını Yitirdi"

Ve bugün itibarıyla içerden makine bakım ustası olarak çalışan bir arkadaşımıza makinada kalp geçirmesi sonucunda ve bu işçi arkadaşımıza müdahale etmesi gereken işçi sağlığı iş güvenliği uzmanının olmaması ve bu fabrikanın işyeri doktorunun fabrikada olmamasından dolayı 31 yaşındaki gencecik bir işçinin kuralsız ve güvencesiz bir çalışma düzeninde vefat ettiğini bugün sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu arkadaşımız içerde işçi sağlığı iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi olmadığından kapıdaki güvenlik ve bekçi arkadaşlarımıza ulaşıyor. Bu arkadaşlarımız kalp masajı yapıyorlar. Arkadaşımızın kalbi durmuş ve yaşamını yitirmiştir Hastaneye gittiğinde arkadaşımızın kalbi çalıştırıldı ama 20 dakika sonra arkadaşımız vefat etti."

 

"Kuralsız Güvencesiz Çalışmaya Karşı 128 Gün Direndik 73 Gündür De Grevdeyiz"

İndomie Adkoturk fabrikasında 28 gün kuralsız çalışmaya karşı işten atılan 20 işçiyle 128 gün eylem yaptıklarını hatırlatan Yunus Durdu, 23 Ağustos'ta başlayan grevi de 100 işçiyle 73 gündür sürdürdüklerini belirterek "Türkiye'de işlemeyen, Türkiye'de Yargıtay'ın kararını işletmeyen ve Çalışma Bakanlığı'nın kararını işletmeyen Suriye ortaklığı olan İndomie'nin patronlarına bu müsamahayı gösteren devlet yetkililerini bir kez daha buradan kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

 

"Sorumlusu Patronlar Çalışma Bakanlığı Ve Yargı Kararını Uygulatmayanlardır"

Haydar Burak Gül'ün kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma nedeniyle yaşamını yitirdiğini vurgulayan Durdu, "Haydar kardeşimizin ölüm sebebi başta kanunlara uymayan İndomie patronları patrona bu müsamahayı gösteren devletin Çalışma Bakanlığı'dır. Yargıtay'ın kararını uygulamayan devlet görevlilerini buradan bir kez daha lanetliyoruz. Bir kez daha kamuoyuna şikayet ediyoruz. Buradaki İndomiee patronlarına kim 'Dur' diyecek diye bir kez daha sesleniyoruz. Burası Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa Mahkemesi'nin başkanı çıkıp kürsüden 'Buradaki kararlar herkesi bağlayıcıdır' diyor. Burada yargı kararlarını uygulamayanlara karşı bir kez daha sizleri uyarıyoruz. Bu ölen arkadaşımızın vebali sizin boynunuzdadır. Yargıtay'ın üyelerinin boynundadır, Çalışma Bakanı'nın boynundadır. Bizleri buradan bizi açlığa, sefalete mahkum edenleri şikayet ediyoruz. Bir an önce İndomie'de yargı kararlarını uygulatmanızı bu işçi arkadaşlarımızın hak ettiği değeri görmenizi istiyoruz" dedi.