< Bakırköy Belediyesi'nde Grev Kararı Asıldı

Bakırköy Belediyesi'nde örgütlü Belediye İş Sendikası sıfır zam dayatmasına karşı 25 Ekim'de greve çıkacağını duyurarak grev kararını astı.

Bakırköy Belediyesi’nde yetkili sendika Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde belediye yönetiminin sıfır zam dayatmasına karşı grev kararını belediye binasına astı.

Bakırköy Özgürlük Meydan'ında toplanan işçiler "Her Şeye Zam Var İşçiye Zam Yok" ve Belediye İş Sendikası pankartın açarken TİS taleplerini ifade eden ve sıfır zam dayatmasını protesto eden dövizler taşıdı.

Bakırköy Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 300 işçinin katıldığı basın açıklamasına, Türk-İş 1. Bölge, Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi, Sağlık İş Sendikası İstanbul Şube, Türk Metal Sendikası 1 ve 3 Nolu Şube, Belediye İş Sendikası 1 ve 3 Nolu Şube, Disk/Gıda İş Sendikası, UİDDER, Devrimci Demokratik Sendikal Birliği, Deriteks Avrupa Yakası Temsilciliği, Tüm Bel Sen 1 Nolu Şube, Kadıköy Belediyesi Temsilcileri, Selüloz İş Sendikası da destek verdi.

 

"36 Yıldır Örgütlüyüz 4 Dönem TİS İmzaladık"

Basın açıklamasını okuyan Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan, Bakırköy Belediyesi’nde yaklaşık 36 yıldır örgütlü ve toplu sözleşme yapma yetkisi olan tek sendika olduklarını belirterek ve 2014 yılında göreve gelen mevcut belediye yönetimiyle dört dönem toplu sözleşme imzaladıklarını aktardı.

Bakırköy Belediyesi’nin 2020 yılında yapılması gereken toplu iş sözleşme sürecini Genel İş Sendikası'nın yaptığı yetki itirazı nedeniyle uzattığını ve mahkemenin itirazı redderek sözleşme yapma yetkisini sendikalarına verdiğini söyleyen Doğan, itiraz nedeniyle 27 Nisan 2021’de Bakırköy Belediye yönetimi ile gecikmeli olarak görüşmeye başladıklarını belirtti.

 

"Yüzde 40 Enflasyonda Belediye Sıfır Zam Verdi"

“Belediye yönetimi ile sendikamız arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde birçok idari maddede anlaşma sağlanmıştır. Ancak, sendikamız ve üyelerimizin tüm iyi niyetli yaklaşımına rağmen Bakırköy Belediyesi yönetimi ücret zammı olarak 'Sıfır Zam' önermiştir" diyen Doğan, her gün doğalgaza, elektriğe, benzine, temel gıda maddelerine zam geldiği, geçinmenin her geçen gün imkansız hale geldiği bir dönemde, emekçilerin enflasyonunun yüzde 40’ları aştığı bir dönemde 'Sıfır Zam' dayatmasına tepki gösterdi.

 

"Sıfır Zam Elimizdeki Bir Parça Ekmeğin De Yok Olması Demektir"

Doğan, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun üyesi olduğu CHP'nin de, partisinin dahil olduğu ittifakın da gerçek enflasyonun yüzde 40’ın üzerinde olduğu tespitleri ortadayken, emekçilere 'Sıfır Zam' önermesinin açık bir çelişki olduğunu belirterek Ülkemizde hayat şartlarının zor ve geçinmenin neredeyse imkansız olduğu, paranın pula dönüşüp, alım gücünün düştüğünü bir dönemde, Bakırköy Belediyesi yönetiminin 'Sıfır Zam' teklifi, elimizdeki bir parça ekmeğin de yok olması anlamına gelmektedir.Buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

 

"Gittiğiniz Yol, Yol Değil"

Belediye yönetimine seslenen Doğan "Belediye emekçilerine bu koşullarda SIFIR ZAM teklif ederek greve mi zorlamak istiyorsunuz? Gittiğiniz yol, yol değil. Sıfır Zam dayatması, Bakırköy halkına da, emekçilere de size de zarar verir" dedi.

 

"İktidarının Bile Ağzına Almaya Çekindiği Rakamları Asla Bize Teklif Etmeyin"

Doğan, "Dolar, euro her gün rekor üstüne rekor kırıp, paramız pula dönüşürken, çarşıda pazarda temel gıda ürünlerinin fiyatları ateş pahası olmuşken AKP iktidarının bile ağzına almaya çekindiği rakamları asla bize teklif etmeyin. Toplu sözleşme teklifiniz, partinizin açıklamalarındaki gerçek enflasyon oranları kadar gerçekçi olmalıdır" diyerek Sıfır Zam teklifine tepki gösterdi.

 

"Talebimiz İnsanca Geçinebilir Bir Ücret Almak"

Tek taleplerinin, gelecek kaygısından uzak, insanca geçinebilir bir ücret almak olduğunu ifade eden Doğan" Ülkede yaşanan ekonomik krizin faturasını aldığı ücretten başka hiçbir geliri olmayan biz emekçilere ödetmeyin. Ülkemizde yıllardır verilen demokrasi mücadelesinin en önemli parçası, en çok mağdur edilen işçi sınıfı, emekçilerdir" dedi.

 

“Ekmeğimize Göz Dikmeyin, Yediğimiz İki Zeytinin Hesabını Yapmayın”

Emekçileri görmezden gelen, onun mücadelesini, taleplerine kulak tıkayanların başarılı olma şansları olmadığını söyleyen Doğan. "Bir kez daha uyarıyoruz. Ekmeğimize göz dikmeyin, yediğimiz iki zeytinin hesabını yapmayın” dedi.

 

"Salgında Ailelerimizi Riske Atarak Hizmet Verdik"

Doğan Bakırköy halkına da seslendi. Bakırköy'ün cadde ve sokaklarını temizleyen, park ve bahçelerini düzenleyen, alt ve üst yapı hizmetlerini yürüten, ulaşım hizmetleri veren, ilçede yaşlılara hizmet götüren emekçiler olduklarını, iyi günde de, kötü günde de Bakırköy halkının ve belediyenin hizmetinde olduklarını belirterek , Covid 19 virüs salgınında herkes evindeyken, virüse rağmen, ailelerini ve çocuklarını riske sokmayı göze alarak hep çalıştıklarını söyledi.

 

Açlığa Ve Yoksulluğa Mahkum Edecek Sözleşmeyi İmzalamamızı Beklemeyin”

Bakırköy Belediye yönetiminin önerdiği Sıfır Zam dayatmasının, bile isteye emekçileri greve zorlamak olduğunu söyleyen Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan, 25 Ekim 2021 Pazartesi günü aldıkları grev kararını uygulamaya koyacaklarını, hiç bir şey için geç olmadığını ve el birliği ile sorunu masada çözebileceklerini söyledi.

Doğan sözlerini “Kimse üyelerimizi açlığa ve yoksulluğa mahkum edecek bir sözleşmeye imza atmasını beklemesin” diyerek tamamladı.

Açıklamanın ardından sloganlarla Özgürlük Meydanı’ndan Bakırköy Belediyesi Başkanlık binasına yürüyüş yapıldı. Burada da taleplerini dile getiren işçiler grev kararının açılmasının ardından sloganlar ve alkışlarla eylemi sonlandırdı.