< "Hakkımız İçin Sonuna Kadar Mücadele Edeceğiz"

Geri dönüşüm işçileri İstanbul'da son aylarda depolarına yapılan zabıta ve polis baskınlarına karşı Yenibosna Kuleli Parkı'nda nöbet eylemi gerçekleştirmek istedi. Polisin engelleme çabası ve gözaltı tehditlerine karşı tepki gösteren işçiler açıklama yaparak seslerini duyurmak ve hakları için eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Son günlerde İstanbul ve ilçelerinde geri dönüşüm malzemelerini toplayarak geçimini sağlayan emekçilere dönük saldırılar artarak devam ediyor.

Geri dönüşüm işçilerinin malzeme topladığı çekçek araçlarına polis ve zabıta saldırılarıyla el konulurken, İstanbul Valiliği de emekçileri hedef göstermeye başladı.

Geri dönüşüm işçileri de bu saldırılara karşı tepkilerini dile getirmek için eylemler gerçekleştiriyor.

 

Parkta Polis Ablukası

Bu akşam İstanbul’un Bahçelievler ilçesi ve çevresinde geri dönüşüm malzemeleri toplayan işçiler maruz kaldıkları saldırılara ilişkin Yenibosna’daki Kuleli Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği’nin çağrısıyla yapılan açıklama öncesi polis parkın içerisini ablukaya aldı.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapacağını söyleyen geri dönüşüm işçilerine polis, gözaltı tehdidinde bulundu. Yoğun yağışa rağmen açıklamaya gelen geri dönüşüm işçileri ve destekleyenler parkın içerisinde toplandı.

Nöbet eylemine izin verilmemesi üzerine İstanbul Geri Dönüşüm Katkı Derneği Başkanı Mesut Aygün açıklama yaptı.

Ümraniye, Bakırköy, Bahçelievler ve bir çok semtte depolara baskın yapılarak malzemelerine ve çekçeklerine el konulduğunu aktaran Aygün “Bizi kriminalize ederek kendilerini aklama ve bu saldırıları meşru gösterme derdindeler” dedi. ,7 Ağustos’tan itibaren İstanbul Valiliği’nin kararı doğrultusunda depolara baskın yapılmaya başlandığını,Dükkanların, depoların baskına uğradığını emekçilerin kullandığı çekçek araçlarına el konulduğunu söyleyen Aygün, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu Saldırıları Meşru Gösterme Derdindeler"

“Devamında aradan geçen birkaç gün sonrasında, yine hiçbir tebligat ve uyarı yapılmadan, Bahçelievler Belediyesi’nde arkadaşlarımızın dükkanlarının tamamı başlarına yıkıldı. Biz bunu protesto ettik ve yanlış olduğunu vurguladık, biz bunun suç olduğunu da vurguluyoruz. Valiliğin açıklamasında bizlerin sözde çevre temizliğine zarar verdiğimizi, çekçekçi arkadaşların trafik oluşturduğuna dair açıklamaları var. Sanki biz gayrımeşru bir iş yapıyormuşuz gibi bizi kriminalize ederek kendilerini aklama ve bu saldırıları meşru gösterme derdindeler. Yine biz bu saldırılara karşı Bahçelievler Belediyesi önünde meramımızı, tepkimizi dile getirme noktasında eylem gerçekleştirdik. Bunun sonrasında yine Ümraniye’de yine meslektaşlarımıza dönük ranta dayalı bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırı sonrasında arkadaşlarımızla olan tartışma ve karşılıklı itişmeden sonra 3 meslektaşımız şu an tutuklu, bir tane meslektaşımızın dükkanı da yanmış vaziyette. Bizler buna karşı mücadelemizi de başından beri vermekteyiz.”

Hakkımızı Alana Kadar Mücadelemizi Sürdüreceğiz”

Geri dönüşüm malzemelerinden elde edilecek rant yüzünden kendilerine saldırıların yöneltildiğini ifade eden Aygün, AKP iktidarının bu saldırılarda payı yokmuşçasına tweet atmasının gerçekçi olmadığını belirtti.

“Ancak biliyoruz ki bunlar hepsi birbirine bağlı halkalardır. Mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz, Bahçelievler Belediyesi’nde çekçekçi arkadaşlarımızın elinden ekmek paraları, alın terini dökerek evini geçindirdiği araçlar bir bir her gün alınıyor. Karşı gelen arkadaşlarımız da ters kelepçeyle gözaltına alınıp darp ediliyor. Bunun tamamı İstanbul Emniyet, İstanbul İl Jandarma ve kolluk güçleri tarafından yapılıyor" diyen Aygün. "İstanbul Valiliği suç işliyor, kolluk güçleri suç işliyor, belediyeler suç işliyor. Bu suça ortak olmayın. Bizler, bu saldırılar devam ettikçe ve her türlü hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek saldırıların ve tehditlerin geri dönüşüm işçilerini yıldıramayacağını vurguladı.

"Ekmeğim Çekçek Çekçeğime Dokunma!"

Aygün mücadelelerine destek veren herkese teşekkür etti. Konuşmanın ardından emekçiler ‘Ekmeğim Çekçek, Çekçeğime Dokunma’ sloganına başlar başlamaz polis, sloganı keserek gözaltı tehdidinde bulundu. Geri dönüşüm işçileri polisin tehditlerine karşın parkın içerisinde beklemeye basına ve dayanışmaya gelenlere yaşadıkları baskıları anlattı.

"Yarın Akşam Yine Parkta Olacağız"

Ardından polis amiri parkın içerisinde oturmayı da yasakladığını söyledi. Geri dönüşüm işçileri konuşmalar yaparak parkın içerisinden ayrıldı. Parkın dışında ise kaldırımda yürüyen işçileri polis sürekli tahrik ederek dağılmaları ve müdahale edecekleri yönünde uyarmaya başladı. İşçiler polisin k parktan çıkarmasına tepkilerini dile getirerek ve yarın akşam da parkta olacaklarını belirterek eylemi sonlandırdı.