< Kuzey Star Tersanesi'ndeki İş Kazaları Protesto Edildi

Limter İş Sendikası üyeleri Tuzla'da bulunan Kuzey Star Tersanesi'nde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle iş kazaları yaşanmasını proteso etti.

Tehlikeli iş kolu olan ve ağır çalışma koşulları bulunan tersanelerde iş işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle iş kazaları çok sık yaşanıyor.

İstanbul, Tuzla İçmeler Kuzey Star Tersanesi de İSİG önemleri alınmadığı için iş cinayetleri ve iş kazalarının en sık yaşandığı işyerlerinden sadece birisi.

DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası, bu sabah Kuzey Star Tersanesi önünde iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliği nedeniyle iki kişinin vinçten düşerek yaralanmasını protesto etti.

"Kuzey Star İSİG Önlemlerini Al İşçileri Öldürme!" yazılı pankart açılan eyleme Limter İş Sendikası Genel Sekreter Hakkı Demiral, Yönetim Kurulu üyeleri ve İnşaat-İş Sendikası, Emekçi Koordinasyonu ve DİP katıldı.

 

"Kuzey Star Tersanesi İş Cinayetlerine Davetiye Çıkarıyor"

Eylemde konuşan Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı “Kuzey Star tersanesi iş cinayetlerinde başı çekiyor. Daha önce 5 arkadaşımız alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle karbondioksit gazından zehirlenmişti. Dün ise, vinç kopması sonucu iki arkadaşımız ağır bir şekilde yaralandı ve hastanede" diyerek Kuzey Star Tersanesi'nin yaşanan iş cinayetlerine davetiye çıkarmakta olduğunu vurguladı.

Azami karları için, iş güvenliğini gereksiz maliyet ve masraf gören patromların ve taşeron sisteminin bu cinayetlere davetiye çıkardığını belirten Saygılı, eğer gerekli önlemler alınsaydı iki işçinin yaralanmayacağını belirtti.

 

"Kolumuz Bacağımız Kopunca Değil Ölürsek Kayıtlara Geçiyoruz"

"Tersanelerde iş güvenliği tedbirleri alınmadığından meydana gelen kazalarda kolumuz kopmuş bacağımız kırılmış, gözümüze çapak batmış, meslek hastalığına yakalanmışız, bunlar kayda bile geçmiyor. Ancak öldüğümüz koşullarda kayda geçiyoruz.O da ancak kamuoyuna yansırsa" diyen Saygılı, kayıtdışılığa da dikkat çekti.

 

"Sanki İşe Değil Savaşa Gidiyoruz"

Ülke genelinde her gün enaz 5 işçinin iş kazası kurbanı olduğunu, 2020 yılında 2500 işçinin iş cinayetlerine kurban verildiğini belirten Saygılı, "2021 ilk 6 ayında 1674, sadece Eylül ayında ise 175 arkadaşımız iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.Kuşlar gibi ölüyoruz, kuşlar gibi öldürülüyoruz. Sanki işe değilde savaşa gidiyoruz. 19 yılda patronların karı uğuna 30 bini aşkın arkadaşımız kurban verdik. Bu bir düşük yoğunluklu savaştır" diyerek iş cinayetlerinin giderek arttığına dikkat çekti.

 

"Cinayetlere Göz Yummayacağız"

"Sözün bittiği yerdeyiz. İş cinayetlerinin önlemmesi patronların, iktidarın ve siyasallaşmış yargının insafına bırakılamaz" diyen Saygılı, uzun süredir sendika olarak kampanyalarında da dile getirdikleri taleplerini ise

• Taşeronluk sistemi yasaklansın, • Sendikanın önündeki engeller kaldırılsın, • Meslek odalardan, barolardan ve öncü işçilerden oluşan bir İş Güvenliği Komisyonu kurulmalı" diyerek ifade etti.

Saygılı sözlerini "Sendikamız ve emekçi kamuoyu, işçi güvenliği uzmanlarını üstüne yıkarak patronların aklanmasına göz yummayacaktır” diyerek tamamladı.

Eylem tersane işçilerine birlikte mücadele çağrısı yapılarak sloganlarla sona erdi.