< "Demiryollarının Özelleştirilmesi Halk Düşmanı Bir Politikadır"

BTS İzmir Şubesi üyeleri baskı ve sürgünlere karşı yaptıkları oturma eylemini 39'uncu haftasında Konak Alsancak Garı önünde gerçekleştirdi.

Demiryollarında çalışan kamu emekçilerine yönelik baskı ve sürgünlere karşı her hafta pazartesi günü oturma eylemi gerçekleştiren KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi üyeleri bu hafta 39'uncu eyleminini gerçekleştirdi.

"Biz Şocuklaromıza Onurlu Bir Gelecek Bırakacağız! Demiryolları Halkındır Satılamaz!" ve "Sürgün Ve Baskılara Karşı Oturma Eylemimiz 39. Haftasında" yazılı pankart açan demiryolu emekçileri adına basın açıklamasını BTS İzmir Şubesi Başkanı Erdal Aksoy yaptı.

Deniryollarının peşkeş çekilmesine karşı seslerini yükselttikleri için, sendikal görevlerini yerine getirerek kurumdaki olumsuzlukları dile getirip için kamuoyuyla paylaştıkları ve çalıştıkları kuruma sahip çıktıkları için sürgün edildiklerini belirten Aksoy, "Ama Her hafta söylediğimiz gibi onlar gidecek biz kalacağız" diyetek sözlerine başladı.

 

"Sürgünlerden Sorumlu Olanlar Görevden Alındı"

Sürgünlerin birinci derece sorumlularından adeta yandaş sendikanın tetikçiliğini yapan Bölge Müdürü Ergün Yurtçu'nun görevden alındığını aktaran Aksoy, "Bu kurumda yapılan peşkeş çekmelere, yolsuzluklara karşı çıkabilen duyarlı değerli yöneticilerde var. Yaptığımız basın açıklamalarında ihbar niteliğinde olan bir çok söylemde bulunduk. Bunu değerlendiren kurumumuz ilgili konular hakkında inceleme başlatmış ve 3. Bölge Müdürü Ergün Yurtçu ve bazı görevliler görevden alınmıştır" dedi.

 

"Önce İşlevsizleştirilip Sonra Özelleştiriliyor"

En önemli kamu kuruluşlarından bir tanesi olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD), iktidar tarafından sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini belirten Aksoy, önce kurumları yıpratıp içini boşaltan, iş yapamaz hale getiren ve işlevsizmiş gibi göstererek özel sektöre muhtaçlık görüntüsü veren AKP iktidarının bu özelleştirme sürecinde de aynı taktiği uygulamakta olduğunu söyledi.

 

"TCDD Bilerek Ve İsteyerek Zarara Uğratılıyor"

AKP döneminde neredeyse bilerek ve isteyerek TCDD’nin içinin boşaltıldığı ve zarara uğratıldığını vurgulayan Aksoy, "Kurumun, 2018 yılı zararı 2 milyar 557 milyon TL, 2019 yılı zararı 2 milyar 546 milyon TL, 2020 yılı zararı ise 3 milyar 866 milyon TL’dir. 2021 yılında ise 3 milyar 259 milyon TL zarar beklediği önceki genel müdürler tarafından açıklamıştır" dedi.

 

"Demiryollarının Özelleştirilmesi Halk Düşmanı Bir Politikadır"

Ülkemizde yaşanan tren kazalarının temel nedeninin sermayenin kâr hırsı doğrultusunda kamu hizmetlerinin içinin boşaltılması ve bu alanların sermayenin insafına bırakılması olduğunu ifade eden Aksoy, "Dolayısıyla demiryollarının özelleştirilmesi halk düşmanı bir politika olup daha yıkıcı sonuçları zamanla ortaya çıkacaktır. Tren kazalarının ve ölümlerin temel sorumlusu, sermaye düzeni, onun temsilcisi iktidar ve onun yandaşlarıdır. Demiryolları ülkenin kalkınması ve emekçilerin ulaşım hakkı açısından vazgeçilmezdir. Karayollarına milyonlarca lira akıtan, halktan toplanan deprem vergilerini dahi duble yollara aktaran AKP iktidarı, demiryollarını kendi kaderine teslim etmiştir. Amaçları, yağma ve talan uğruna ülke açısından çok önemli bir kamu hizmetini göz göre göre bir avuç para babasının kâr hırsına teslim etmektir" diye konuştu.

 

"Tüm Emekçilerin Bu Mücadeleyi Sahiplenmesi Gerekiyor"

Benzeri durumların Telekom, TEKEL, Petkim, MKE özelleştirmelerinde görüldüğünü anımsatan Aksoy, TCDD’yi bekleyen tehlikeyi görmek için uzaklara bakmaya gerek olmadığını belirterek "Biliyoruz ki, demiryolcuların özelleştirmeye karşı mücadelesinde kararlı ve direngen bir çizgide ilerlemesi ve mücadelenin kazanımla sonuçlanması için, tüm bileşenlerin hiçbir ayırım yapmadan bu mücadeleyi sahiplenerek emekçilerin yanında yer alması gerekmektedir" dedi.

 

"Demiryolcuların Zaferi Tüm Emekçilerin Zaferi Olacak"

Demiryolcuları zorlu bir sürecin beklediğini, fakat bedel ödenerek kazanılmış hakların ve mücadelenin kararlılık, dayanışma ve umut ile büyüyeceğini de bildiklerini ifade eden Aksoy "Gün emekçiler arasındaki tarihsel dayanışma gücümüzü gösterme günüdür. Demiryolcuların tüm bileşenlerin aktif desteğini alarak çıkacakları mücadelede kazanacakları zafer aslında tüm emekçilerin zaferi olacaktır" dedi.

 

"Demiryolları Da Yolcu Garantili Tüneller Gibi Olacak"

"Kar özelleştirilecek ama zarar halka yıkılacak toplumsallaştırılacaktır" diyen Aksoy, tıpkı geçilmeyen köprülerde, tünellerde, kullanılmayan yollarda olduğu gibi yolcu garantili trenler olacağını, yada yolcunun az olduğu hatlarda kamu hizmeti yapılmayarak yolcu trenlerinin kaldırılacağını belirtti.

 

"Sokak Sokak Meydan Meydan Mücadele Edeceğiz"

Aksoy son olarak "Bizler buradan bir kere daha ilan ediyoruz ki, baskılara sürgünlere liyakatsiz atamalara karşı, özelleştirmeye karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. İşimize aşımıza çalıştığımız kuruma sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hukuku, adaleti, barışı, laikliği, demokrasiyi kazanmak için sokak sokak, meydan meydan, işyeri işyeri kol kola, omuz omuza demokratik mücadele hakkımızı kullanacağız" dedi.

Demiryolu emekçileri oturma eylemini özelleştirmelere, sürgün ve baskılara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden sloganlarla sonlandırdı.