Üçlü Vardiya Protesto Edildi

Dev Sağlık İş üyesi sağlık emekçileri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaparak, Sağlık Bakanlığı'nın "üçlü vardiya sistemini" protesto etti.

DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş) üyesi sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir düzenlemeyle sağlık emekçilerinin vardiyalarını 12 saatlik nöbetler yerine 8 saatlik üçlü vardiyalar halinde düzenlenmesini dair Çemberlitaş'ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto ederek derhal kaldırılmasını istedi.

Pandemi İle Mücadelede Haklarımızın İyileştirilmesini Beklerken Gece Çalışma Farkımıza Göz Diken Üçlü Vardiya Sistemi Kabul Edilemez" yazılı pankartı açılan eyleme, DİSK Genel Başkanı ve Dev Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Sorunlarını ve taleplerini ifade eden dövizler taşıyan sağlık emekçileri eylemde sık sık "Sağlık İşçisi Köle Değildir" ve "İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "Üçlü Vardiya Kaldırılsın" sloganları attı.

Eylemde konuşan Dev Sağlı İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir, üçlü vardiyayla sağlık işçilerinin yükünün daha da artacağına dikkat çekti.

 

"Üçlü Vardiya Daha Fazla Gün Çalışma Daha Düşük Ücret Demek"

"İşçilerin iş yükünü arttıracak, pandemi sürecinde bulaş riskini artıracak şekilde daha fazla gün işe gelmesine neden olacak üçlü vardiya dayatması kabul edilemez" dedi.

"8 saatlik vardiya yaparsak, sağlık işçilerini nasıl zorluklar bekliyor düşünen var mı?" diye soran Demir, "Bakanlığın hesabına göre üçlü vardiya sistemi ile gece fazla çalışılmayacağını ve işçilerin daha fazla gün işe gelmelerine rağmen işçilerin ücretlerinde önceki aylara göre düşüş yaşanacak" dedi.

Bu uygulamanın işyerlerinde çalışma barışını bozacağını ifade eden Demir, değişikliğin kaldırılmasını istedi.

Demir, uygulamanın altında imzası olanlara seslenerek "Bir günlüğüne sağlık çalışanlarının yaptığı işi yapın" diyerek üçlü vardiya sisteminin güçlüklerine dikkat çekti.

 

"Ulaşım, Güvenlik Ve Ailevi Sorunlar Yaratacak"

"İstediğiniz hastaneye gidelim. Bir gün gezelim hastanede. Bakalım sağlık işçileri bu uygulamadan memnun mu? Soralım sağlık işçileri geçinebiliyor mu?" diyen Demir Uygulama iş yerlerinde ulaşım sorunu, kadın işçilerin ulaşım ve güvenlik, çocuklu ailelerin eşleri de vardiyalı çalışan işçilerin aile birlikleri açısından da sorunlar yaratacaktır" dedi.

 

"Bu Düzenleme Kabul Edilemez"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, yıllardır bakanlığın hastanelerde çalıştırılanların emeğinin yok saydığını belirterek "Sağlık çalışanları köle değil. Sağlık çalışanları hayatını tehlikeye atıp çalışırken, sağlık çalışanlarına getirilen bu düzenleme asla kabul edilemez" dedi.

Sağlık emekçileri eylemi sloganlarla sonlandırdı.