Kataş-Sen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Covid 19 tedbirleri kapsamında, “geçici süreli” düzenlemesiyle, şoförlerin SRC belgelerinin geçerlilik süresinin 65 yaştan 69 yaşa uzatmasına ilişkin yazılı açıklama yayınlayarak tepki gösterdi. Şoförlerin çok ağır koşullarda çalışmakta olduğu belirtilen açıklamada, SRC belgelerinin geçerlilik süresinin 69 yaşa uzatılmasının şoförler açısından olumlu bir durum gibi gösterildiğini fakat bunun şoförlerin daha fazla çalışmasının bir lutüf değil, emeklilik hakkına bir saldırı olduğunu belirterek “Şoförlerin bugününü yarınını çalan tüm saldırılara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” denildi.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından 14 Eylül tarihnde Covid 19 tedbirleri kapsamında “geçici süreli düzenleme” ile şoförlerin SRC belgelirinin geçerlilik süresinin 65 yaştan 69 yaşa uzatıldığını açıkladı. Bu düzenlemeye göre, şoförlerin her yıl sağlık belgeleri ile ütest edilerek işlerine devam edeceği belirtildi.

Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN), Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Bakanlığın bu geçici maddeyi Covid 19 pandemesi sürecinde “artan ticari yükü” gerekce göstererek yürürlüğe koyduğuna dikkat çekti.

 

Biz Neden Direksiyon Başında Ölünceye Kadar Çalışıyoruz, Çocuklarımız Neden İşsiz Kalıyor?”

KATAŞ-SEN, karayolları taşımacılığı ile ilgili makamların, görevinin her emekçinin emeklilik günlerini insana yaraşır ücretlerle geçirmesini sağlamakla yükümlüğü olduğunu hatırlatarak “Artan ticari yük” ifadesinin şirketler için büyüme ve aşırı karlılık oranı demek olduğunu ve şoförlerin sağlamış olduğu bu zenginlik sayesinde daha az çalışması gerekirken yetkililerin daha çok çalışması gerektiğini söylediklerini belirterek “Neden biz direksiyon başında ölünceye kadar çalışmak zorunda kalıyoruz, ve çocuklarımız neden işsiz kalıyor?” diye sorarak yeni düzenlemeye tepki gösterdi.

Bakanlığın almış olduğu bu geçici kararı Odalar Borsalar Birliği'ne, UND'ye ve Şoförler Federasyonu'na göndermiş olmasının da manidar olduğunu aktaran KATAŞ-SEN, bu kararın direkt patron örgütlerine gönderilerek, açıkça ‘Bakın biz sizlerin ihtiyaçlarınızı karşılamak için her şeyi yapıyoruz, biz sizin yanınızdayız, işçiye nefes aldırmıyoruz, size dikensiz gül bahçesi sunuyoruz’ denildiğine dikkat çekti.

 

Şoförlerin Daha Fazla Çalışmasını Tavsiye Etmek Emeklilik Hakkını Gasp Etmektir”
Ülkemizde ve dünyada hem ticari hem özel taşımacılık ihtiyacının her gün artmakta olduğunu, şoför ihtiyacının da sürekli büyüdüğünü belirten KATAŞ-SEN açıklamasında bu koşullarda mevcut sorunun çözümümünün geçici tedbirlerle sağlanamayacağını vurgulayarak “Onlarca yıl direksiyon başında ağır koşullarda çalışmış şoförlerin daha fazla çalışmasını tavsiye etmek emeklilik hakkını gasp etmektir ve insanlık dışıdır” denildi.

Eğer soruna kalıcı çözüm isteniyorsa devlet güvencesinde, devletin denetiminde şoför eğitim okulları açılarak hem alanın ihtiyaçlarını hem şoför mesleğinin gelişminin sağlanması gerektiğini, ifade eden KATAŞ-SEN, gereken şoför ihtiyacının karşılanması için çözüm yollarını ise şöyle ifade etti:

“* Ticari araç sürücülerinin şoför belgelerinden, psikoteknik, SRC ve diğer belgelerle birlikte uluslararası dolaşım belgeleri ücretsiz hale getirilmeli,

* Şoförlük mesleğini teşvik edilmeli, genç kuşakların önü açılmalı,

* Deneyimli şoförlerin iş tecrubelerini, çalışma yaşamında edindikleri birikimlerini genç kuşaklara aktarmalarını sağlayan kanallar açarak şoförlük mesleğinin gelişimi sürekli hale getirilmeli,

* Taşımacılık işkolunun bazı şirketlerin aşırı kar alanı olmaktan çıkaracak tedbirler alınmalı,”

 

69 Yaşına Kadar Çalışma Çaresizliğimizi Patronlar Bize Çare Gibi Sunuyor”

Karayolları taşımacılık iş kolundaki kuralsız çalışmayı kurallı çalışmaya çevirecek olan sendikalaşmanın yaygınlaşması için mücadele ettiklerini ifade eden KATAŞ-SEN açıklamasında “Bugün şoför arkadaşlarımız 69 yaşına kadar çalışmayı bir hak olarak görüyorsa emeklilik maaşı ile yaşamını karşılayamadığındandır. Partonlar bizim çaresizlığımizi bize çare gibi sunuyorlar” denildi.
Çalışma Yıllarını Uzatmak Lütuf Değil Yaşamamıza Bir Saldırıdır”
Şoförlerin ömürlerini yollarda geçirdiğini hatırlatan KATAŞ-SEN açıklamasında “Biz şoförler, ömrümüzü yollarda geçirdik. Çocuklarımızın büyümesini, mutluluk ve üzüntülerini göremedik hatta evlatlarımızın doğumuna yetişemedik. Çalışırken her emekçi gibi emekliliğimizin hayalini kurduk. Çocuklarımız büyürken kaçırdıklarımızı torunlarımızın yaşamında yakalamayı umduk. Hayatını yollarda geçirmiş biz şoförlerin emeklilik sonrası çalışma yıllarını uzatmak bir lütuf değil, yaşamınıza yönelen bir saldırıdır” diyerek şoförlerin 69 yaşına kadar çalışmak zorunda bırakılmasına tepki gösterdi.

Biz Durursak Dünya Durur!”
Zaten ağır olan çalışma koşullarını iş kanunlarını işçilerin aleyhine esneterek, genişleterek süreci taşımanın mümkün olmadığını vurgulayan KATAŞ-Sen, açıklamasında “İnsan hakları ile insandır. İşçi hakları ile işçidir Çalışma koşullarımız az gelişmiş ülkelerin seviyesinde tutup talepler: Avrupa standartlarında istemek bir ülkenin çözüm yöntemi olamaz” ifadelerini kullandı.

Şoförün bugünün yarınını çalan tüm saldırılara karşı sonuna kadar mücadele edeceğini vurgulayan KATAŞ-SEN açıklamada işçi sınıfının yanında olduğunu iddia eden tüm sendikaları ve emek örgütlerini bu sömürüye karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulunarak kamuoyuna duyururuz. Biz durursak dünya durur!” denildi.