< "Üçlü Vardiya Derhal Kaldırılmalı"

Dev Sağlık İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı'nın 81 ilde hastanelere gönderdiği yeni yönetmelikle, sağlık işçilerinin üçlü vardiya sistemine geçmesine ilişkin açıklama yaparak, üçlü vardiya sisteminde sağlık emekçilerinin daha fazla çalışacağını ama ücretlerinin düşeceğini belirterek derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine yazı gönderilerek 24 Eylül 2021 tarihli Yönetmelik ile sağlık işçilerinin gece vardiyası için aldıkları %35 oranındaki fazla mesai zammı ve vardiya saatleri değiştirildi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde imzalanan toplu sözleşmede yer alan akşam 20.00'den sabah 06.00'ya kadar çalışan işçilerin alması gereken %35 gece zammı maddesi de yok sayıldı.

DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş), Sağlık Bakanlığı'nın 81 ilde hastanelere gönderdiği yeni yönetmelikte gelen düzenlemeyle sağlık işçilerinin üçlü vardiya sistemine geçmesine yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

 

"Daha Fazla Gün Çalışacaklar Fakat Ücretlerinde Düşüş Yaşanacak"

Sağlık işçilerinin iş yükünü arttıracak, pandemi sürecinde bulaş riskini arttıracak şekilde daha fazla gün işe gelmelerine neden olacak üçlü vardiya dayatmasının kabul edilemez olduğunu belirten Dev Sağlık İş Sendikası açıklamasında "Üçlü vardiya sistemi ile bakanlığın hesabına göre gece fazla çalışması yapılmayacak ve işçiler daha fazla gün işe gelmelerine rağmen ücretlerinde önceki aylara göre düşüşler yaşanabilecektir" denildi.

 

'Güvenlik, Ulaşım Ve Ev İçi İş Bölümü Sorunları Yaşanacak"

Bu uygulamanın işyerlerinde ulaşım sorunu, kadın işçilerin ulaşım ve güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalması, çocuklu ailelerin, eşleri de vardiyalı çalışan işçilerin aile birlikleri açısından sorunlar yaratacağına dikkat çeken Dev Sağlık İş Sendikası "Bu uygulama sadece işyerimizde değil, işe geliş gidişte, ya da ev içinde çocuk bakımı, ev içi iş bölümünü de olumsuz etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

 

"Kabul Edilemez, Derhal Kaldırılmalıdır"

Açıklamada, sağlık hizmeti üreten sağlık çalışanlarına maliyet gözüyle bakan, hastanelerde 'Bu personel sayısı ile bu vardiya sistemi döner mi?' diye düşünmeyen, dönse bile iş yükü nasıl etkilenir düşünmeden hazırlanan bir yönetmelik olduğu ifade edilerek "Sağlık Bakanlığında oturduğu binadan bir bürokratın hazırladığı bu değişiklik kabul edilemez, derhal kaldırılmalıdır" denildi.

 

"Ya Rıza Göstereceğiz Ya Geleceğimizi Kendi Ellerimizle Kuracağız"

Dev Sağlık İş Sendikası, sağlık işçilerine daha fazla çalışma daha düşük ücret dayatan yönetmeliğe ilişkin "Sağlık işçilerine reva görülen bu düzene ya rıza göstereceğiz ya da geleceğimizi kendi ellerimizle kuracağız" ifadelerini kullanarak sağlık emekçilerine bu düzene karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu.