Sağlık emekçileri, aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen ve cezalandırma yöntemi olarak gördükleri "Aile Hekimleri Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmenliği"nin geri çekilmesi talebiyle tüm şehirlerde eylem gerçekleştirdi.

İstanbul'da yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle iş bırakan Aile Hekimleri Çemberlitaş'taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaparak 'ceza' yönetmeliğinin geri çekilmesi istedi.

Ankara, Antalya, Diyarbakır, Batman, İzmir olmak üzere birçok kentte de sağlık emekçileri "Aile Hekimleri Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmenliği"nin geri çekilmesi talebiyle sokaktaydı.

Pandemi döneminde daha da artan ağır iş yükü altında olan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığının koyduğu Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı tüm kentlerde iş bıraktı, iktidara "Ceza yönetmeliğini derhal geri çekin" çağrısı yaptı.

 

İSTANBUL

Çemberlitaş'taki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde biraraya gelen İstanbul Aile Hekimliği Platformu üyeleri "Sağlıklı Bir Gelecek İçin Yola Çıktık Haklarımızı Savunacağız" yazılı pankart açtı.

 

"Alkışlarla Başladığımız Pandemide Ceza Yönetmeliğiyle Karşı Karşıya Kaldık"

Aile hekimleri adına basın açıklamasını okuyan Yasemin Çelik, aile hekimliği çalışanlarının özlük haklarının düzeltilmesini sabırsızlıkla beklediklerine belirterek "Mart 2020'de sağlık çalışanları için alkışlarla başladığımız bu pandemi döneminde biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı, güya 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği' açıkça 'Ceza' yönetmeliği olmanın ötesine geçemeyen yönetmelikle 1 Temmuz 2021 günü karşı karşıya kaldık" dedi.

 

"Masa Başında Yazılan Bu Yönetmeliği Kabul Etmeyeceğiz"

Bu kadar emeğe rağmen sağlık emekçilerine reva görülen ceza yönetmeliğinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Çelik, "Bir sistemin yazılarak kurulamayacağını ancak ve ancak sahadan kişilerle bir araya gelip, pratikten görüş alınarak kurulabileceğini defalarca dile getirmemize rağmen masa başında yazılan bu yönetmeliği kabul etmedik, etmeyeceğiz.

 

"Bilinçlendirme Uğraşımız Sahtecilik Gibi Suç Sayıldı"

Çelik, sağlık emekçileri; 'Doğru maskeyi takmalısınız, birbirinizden uzak durmalısınız' diye bilgilendirme ve bilinçlendirme için uğraşırken, yönetmelikte ise "Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verirseniz evrakta sahtecilik yapmak suçu ile eşit görürüm ve size en yüksekten 50 ceza puanı veririm, tekrar ederseniz 100 ceza puanını eklerim" denildiğine dikkat çekti.

 "Yoksulluk İçinde Bu İş Yüküyle Çalışmaya Devam Etmemiz İsteniyor"

Aile hekimliği çalışanlarının susması ve toplum sağlığını düşünmemesinin amaçlandığını belirten Çelik, Bizler; yıllar içinde çok büyük maddi kayıplarımızın olduğunu, yaptığımız işin asla karşılığı olmayan ücretlere çalıştığımızı anlatırken, yönetmelik ise 'Sizlere uygulanması imkansız kronik hastalık takibi tanımlıyorum, imkansızı başaramadığınız için de bunca yıldır kaybettiğiniz yetmez ücretlerinizi kesmeye devam edeceğim demektedir. Yani aile hekimliği çalışanlarının yoksulluk içinde bu iş yükü ile çalışmaya devam etmesi istenmiştir" dedi.

 

"Hasta Da Olsanız İşe Gelmezseniz İşten Atılırsınız"

Anayasal hakları olan ücretli yıllık izin, istirahat, gebelik izinlerinin sözleşmelerine tanımlanmasını beklerken, yönetmeliğin ise "Hayır, izinli olduğunuz zaman ya meslektaşınız 2 kat çalışmaya ya da ücretiniz kesilmeye devam edecek. Hele bir de entegre hastanede çalışıyorsanız hastada olsanız, kazada geçirseniz dahi 5 kere nöbete gelmezseniz dilersem işinize son veririm" demekte olduğunu, yani sağlık çalışanı oldukları bir yana insan olduklarının dahi unutulmuş olduğuna dikkat çekti.

 

"İş Güvencemiz Elimizden Alındı"

Aile hekimlerinin jamu dışından sözleşme imzalamış meslektaşlarının özlük, tazminat ve yer değiştirme haklarının verilmesi için mücadele ederken, yönetmeliğin "Sizi subjektif kriterlerle sorgular, aynı kurumda yargılar yine ben son kararı vererek 5 kere ceza puanı ya da 150 ceza puanı tanımlarım. İstersem sizi Komisyonla uğraştırırım istersem iş akdinize son veririm" dediğini aktaran Çelik, tüm aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesinin elinden alındığını söyledi.

 

"Şiddet De Görseniz Cevap Verirseniz Size Soruşturma Açarım"

Aile hekimliği çalışanları "Sağlıkçıya yönelik şiddete artık tahammül edemiyoruz, korku olmadan çalışamıyoruz. Kanunla bizi koruyun" derken, yönetmeliğin ise "Bir vatandaş sizi dövse de öldürse de cevap dahi veremezsiniz yoksa ceza veririm" demekte olduğunu söyleyen Çelik "Yani bir vatandaşa cevap verilmesi bizlerin karşı karşıya kaldığı herhangi bir şiddetten daha önceliklidir" dedi.

 

"Afaki Şikayetlerden Soruşturma Açar, Açığa Alır 1 Lira Bile Ödemem"

"SABİM bir şikayet hattı değildir. Gülümsemediğim, kötü giyindiğim gibi afaki şikayetlere cevap vermek zorunda kalmak istemiyorum" diyen sağlık emekçilerine yönetmelikle "Soruşturmaları istediğim gibi açar ilde soruşturma yetmezse bakanlık müfettişi görevlendiririm dilersem de seni işten atarım. Bir de soruşturma sırasında seni 4 aya kadar açığa alabilirim. Bu sürede zarfında 1 lira dahi ödeme yapmam" denildiğini aktaran Çelik "Yani soruşma sonucunun ne olduğunun, masum olup olmamamızın önemi yoktur. Aile hekimliği çalışanları açlık tehdidi ile karşı karşıya bırakılmıştır" dedi.

"Bizler aile hekimleri, aile sağlığı hemşireleri, ebeleri, sağlık memurları, ATT'leri… Bizler tüm dünyada koruyucu sağlık, bağışıklama noktasında parmakla gösterilenler... Bizler bu ülkenin sağlık emekçileriyiz " diyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Ceza Yönetmeliği Geri Çekilsin!'

"Bizler pandemiyi yok etmek için yüzbinlerce kişiyi aşıya ikna etmiş, milyonlarca doz aşı yapmış ama hakkını alamamış, aşı karşıtları kadar değerli görülmeyen, sizlere bugün mitingde seslenecekken binlerce kişi ile basın açıklaması yapan aile hekimliği çalışanları...

Ne kadar iyi çalıştığımızı biliyoruz... Her zaman doğrunun, haklarımızın, mesleğimizin savunucusu olacağız. O yüzden korkmuyoruz, susmuyoruz, geri adım atmıyoruz... Direne direne kazanacağız.

Sonuna dek toplum sağlığını korumak ve yükseltmek, özlük haklarımızı iyileştirmek, kayıplarımızı geri kazanmak için mücadele edeceğiz. Talebimiz bugün çok net! Ceza yönetmeliği geri çekilsin!"

 

"Aşı Karşıtlarına İzin Veren Valilik Mitingimize İzin Vermedi"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise İstanbul Valiliği'nin aşı karşıtlarına verilen miting izninin hekimlere verilmediğine dikkat çekerek "Pandemi başında yapılan alkışların sahte olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar İstanbul'da beş aile hekimi Türkiye'de on yedi aile hekimi halkın sağlığını korumak için canlarını verdi" dedi.

 

"Alanlarda Sözümüzü Söyleyeceğiz"

Yaşanan kayıpların karşılığının ceza yönetmeliği olmadığını vurgulayan Saip, "Biz artık her türlü hukuksal, dayanışmayı sağlayan alanlarda sözümüzü söyleyeceğiz" dedi.

Sağlık emekçileri de haklarını geri alacaklarını, ceza yönetmeliğine karşı mücadele edeceklerini ve alanlarda olacaklarını belirtti.

Eylem "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganı atılarak sona erdi.

 

 

İZMİR

İzmir Sağlık Platformu, yönetmenliğin geri çekilmesi talebiyle İzmir Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini okuyan İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Serkan Şen, pandemi döneminde çıkarılan bu yönetmelikle sağlık çalışanlarının cezalandırılmak istendiğini İfade etti.

 

"Bilgi Vermemiz Halinde Sahtecilikle Suçlanma Ve İş Akdinin Feshiyle Tehdidi"

Çıkarılan yönetmelikle aile hekimlerinin sorunlarına bir çözüm bulunamayacağını söyleyen Şen, "Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verilirse 50 ceza puanı var! Ceza puanı listesinde en ağır suçlar olan sahte evrak düzenlemek, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanı öngörülmüş bu eylem için. Aynı eylem ikinci kez yapılırsa 100 ceza puanı veriliyor. Herhangi bir sebeple 150 ceza puanı alındığında iş akdi sona erme tehdidi var! Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdi sona erme tehdidi de var" dedi.

 

"Sözleşmeli Çalışanların Hiçbir Özlük Hakkı Yok Tazminatları Verilmiyor"

Aile hekimlerinin özlük haklarının sürekli olarak geriye doğru gittiğini aktaran Şen, "Kamu dışından gelip sözleşme imzalayan arkadaşlarımızın birçok özlük hakkı yok sayılmakta, kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı tanınmamaktadır" diye belirtti.

Sağlık Bakanlığı'na yönetmeliği iptal etmesi çağrısında bulunan Şen, daha sonra sözü meslektaşlarına bıraktı. Toplantıya katılan sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcileri de söz alarak yönetmeliğin sağlık alanında yaşattığı sorunlara dikkati çekti.

 

ANTALYA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası ceza yönetmeliği denilen uygulamanın son bulması amacıyla Muratpaşa 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

"Yönetmelik Çekilene Kadar Mücadele Edeceğiz"

"Ceza Yönetmeliğine Karşı Mücadeleden Vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan SES Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer "ASM çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran, ücretlerini ve kazanılmış haklarını gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğünü ortadan kaldıran ceza yönetmeliğine karşı mücadelemizi bu yönetmelik geri çekilene dek sürdüreceğiz. Bizlere pandemi döneminde haksız ve hukuksuz şekilde dayatılan yeni aile hekimliği ödeme-sözleşme yönetmeliği cezalandırma ve işten atma yönetmeliğidir. Asla kabul etmiyoruz! Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız-keyfi yaptırımlar getiren ASM çalışanlarının beklentilerini ve taleplerini karşılamayan bu sözleşme derhal feshedilmelidir" dedi.

 

DİYARBAKIR

Amed Sağlık Platformu üyeleri ise Ofis Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan sağlık çalışanları, "Ceza Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz" yazılı pankart açtı.

 

"Ceza Yönetmeliği Kalan Enerjimizi De Bitirdi"

Platform adına açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, pandemi ile sağlıklı bir mücadele için öncelikle sağlık çalışanlarının kendi sağlıklarını güvende hissetmesi gerektiğini ifade etti.

Turan, yönetmeliğin salgınla mücadeleye karşı yapılmış bir müdahale gibi, aylardır yıpranan aile hekimliği çalışanlarının kalan enerji ve motivasyonlarını bitirdiğini belirtti.

Kamu dışından gelen ve sözleşme imzalayan meslektaşlarının birçok özlük haklarının yok sayıldığını dile getiren Turan, "Kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı verilmemektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı bu haksız ve hukuksuz maddelerle dolu Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğine olan tepkimizi daha güçlü gösterebilmek için sağlık çalışanları ve sağlık meslek örgütleri ile buradayız. Sonuç alana kadar, bu ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, yönetmelik geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

 

BATMAN

Batman Tabip Odası ve SES, Oda binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada SES Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, iki yıla yakın bir süredir yaşamlarını çok yönlü etkileyen pandemi ile mücadele ettiklerini belirtti.

 

."Haklarımızda İyileştirme Yerine Ceza Yönetmeliği Getirildi"

Topkan "Pandemiyi kontrol altına almak adına aşılama çalışmalarını yoğun bir emek ile sürdüren sağlık çalışanlarının; çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi beklenirken, tam tersi pandemi koşullarında 30 Haziran 2021'de yayımlanan ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinde değerli emekleri olan aile hekimliği çalışanlarına ceza puanları getiren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" dedi.

 

ANKARA

Ankara Tabip Odası, Ankara Aile Hekimleri Derneği (AHED) ve SES Ankara Şubesi Çankaya Emek Aile Sağlığı Merkezi önünde yaptığı açıklamada "Köle Değiliz Sağlık Çalışanıyız" sloganları atıldı.

 

"Bu Baskıcı Tutuma Karşı Mücadele Edeceğiz"

"Ceza Yönetmeliği Geri Çekilsin" yazılı pankart açılab eylemde ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, konuştu. Yönetmeliğin sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve iş güvencelerini kısıtladığını belirtti. Öztoprak, "Aile Sözleşme ve sağlığı merkezi çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran maddeler ve ihtar puanı cetveli kabul edilemez" dedi.İhtar puan cetveline eklenen maddeye göre, kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, bilgi veya demeç vermenin birliği 50 ceza puanı olacağını belirten Öztoprak, aile sağlığı çalışanlarının bilgi edinme ve yayma özgürlüklerinin koruma altına alındığını, kısıtlanamayacağının altını çizdi.

Öztoprak, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına karşı bu baskıcı tutuma karşı mücadele edeceklerini söyledi.