< "Açız, İşsiziz, Geçinemiyoruz, Çalışırken Ölüyoruz..."

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM) işçi ve emekçilerin işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle 'Geçinemiyoruz', öğrencilerin ise 'Barınamıyoruz' çığlığına dikkat çektiği iş cinayetleri raporuna göre Eylül ayında en az 175, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1674 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM), Eylül ayı iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı.

TÜİK Eylül ayı enflasyon verilerini ve DİSK-AR'ın emekçilerin gıda enflasyonun etkilenme durumlarına ilişkin verilerine değinilen raporda asgari ücretin 2826 lira iken Türk İş raporuna göre Eylül ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırının 3.049 lira, yoksulluk sınırının ise 9.931 lira olduğu hatırlatıldı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 21,7 büyüdüğü ve 2021 bütünü için yüzde 9 büyüme öngörüldüğü belirtilirken diğer yandan DİSK-AR verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısının 8,4 milyon olduğu belirtildi.

Bakanlar ve bürokratlar tarafından sürekli olarak sıfır kaza vb. söylemlerin dile getirildiği buna karşın ülkemizde iş cinayetleri sayısının 2000’in üzerinde olduğuna dikkat çeken İSİG Meclisi, bir yanda iktidarın dünyanın en çok büyüyen ikinci ülkesi, şahlanan ekonomi söylemleri varken diğer yanda yüzlerce liralık faturalar, el yakan gıda fiyatları, her gün zam üstüne zam, her evde bir işsiz, yoğun çalışma temposu ve hemen herkesin bir tanıdığının işyerinde yaralandığı veya öldüğü bir ülke gerçeğinin bulunduğunu belirtti.

Bu noktada işçilerin “geçinemiyoruz”, “kod-29 kaldırılsın” eylemlerinden öğrencilerin “barınamıyoruz” çığlığına yeni dönemin karşı çıkışlarının da ortaya çıktığı belirtilen raporda "Bizlerin de üzerine düşen görev bulunduğumuz alanlardan 'çalışırken ölmek istemiyoruz' diyerek bu sesi yükseltmek" denildi.

Eylül Ayında 175 İş Cinayeti!Yüzde 67’sini ulusal basından; yüzde 33’ünü ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan edindiği bilgilere dayanarak hazırlanan rapora göre Eylül ayında en az 175 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:

• Ocak ayında en az 203 işçi, • Şubat ayında en az 142 işçi, • Mart ayında en az 144 işçi, • Nisan ayında en az 258 işçi, • Mayıs ayında en az 239 işçi, • Haziran ayında en az 180 işçi, • Temmuz ayında en az 155 işçi, • Ağustos ayında en az 178 işçi, • Eylül ayında en az 175 işçi hayatını kaybetti. • 2021 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetlerinde en az 1674 işçi arkadaşımızı kaybettik.

175 emekçinin 153’ü ücretli (işçi ve memur), 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

İş cinayetlerinde ölenlerin 18’i kadın işçi, 157’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, basın, eğitim, büro, taşımacılık, sağlık, konaklama ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

Beş göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Suriyeli, 1’i Macaristanlı ve 1’i Türkmenistanlı.

Ölümler en çok tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, inşaat/yol, sağlık, taşımacılık, tekstil, belediye/genel işler, metal, madencilik, konaklama, güvenlik, gemi/tersane ve kimya işkollarında meydana geldi.

• Tarım işkolunda 17 işçi ve 11 çiftçi hayatını kaybetti. • Ölümlerin üçte biri sanayi işkollarında. • Covid-19 nedenli ölümler artıyor: 53 ölüm.

Eylül ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 7’si (yüzde 4) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler gıda, kimya, büro, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, intihar, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi, patlama/yanma ve kesilme/kopma.

• 12 tarım, 8 tekstil ve 7 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası nedeniyle hayatını kaybetti. • Covid-19 nedeniyle: 21 ölüm ticaret/büro/eğitim, 17 ölüm sağlık, 3 ölüm belediye, 3 ölüm güvenlik. • İnşaatlardaki iş cinayetlerinin üçte ikisi yüksekten düşme nedenli.

5 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım, inşaat ve konaklama işkollarında çalışıyordu.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 47 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaflar ile tarım, maden, tekstil, basın, büro, eğitim, ticaret, çimento, metal, inşaat, taşımacılık, gemi, sağlık, belediye ve genel işler işçileri.

İş cinayetlerinin genel olarak yaş gruplarına göre dağılımı ise:

• 14 yaş ve altı yaş grubunda 3 işçi, • 15-17 yaş grubunda 2 işçi, • 18-27 yaş grubunda 18 işçi, • 28-50 yaş grubunda 92 işçi, • 51-64 yaş grubunda 40 işçi, • 65 yaş ve üstü yaş grubunda 7 işçi, • Ve yaşı öğrenilemeyen a 13 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: 13 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Kocaeli’de; 10’ar ölüm Şanlıurfa ve Tekirdağ’da; 9 ölüm Bursa’da; 8’er ölüm Antalya ve İzmir’de; 7 ölüm Ankara’da; 5’er ölüm Adana ve Çorum’da; 4’er ölüm Hatay, Karabük, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun’da; 3’er ölüm Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Muğla ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Ağrı, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Manisa ve Mardin’de; 1’er ölüm Adıyaman, Afyon, Aksaray, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bingöl, Edirne, Elazığ, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Malatya, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Uşak, Zonguldak. Bunun yanı sıra Almanya ve Kırgızistan’da da birer işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş Cinayetleri raporunun tamamı ve grafikler için: http://www.isigmeclisi.org/20691-aciz-issiziz-gecinemiyoruz-calisirken-oluyoruz-eylul-ayinda-e