< İzmir Metro Ve Tramvayda Grev Kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş. ve patron sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca sendika 1 Ekim günü grev kararını astı.

627 büyükşehir belediyesi çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar 69 maddenin 9’unda uzlaşamazken, uzlaşı sağlamayan maddelerin biri hariç hepsinin ücrete dair maddeler olduğu öğrenildi. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında kök ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması yer alıyor.

İşçiler, Demiryol-İş Sendikası, İzmir Metro A.Ş. ana şirket binası ve diğer tesislerine grev kararını asarak yasal süreci başlattı. Önümüzdeki 1 aylık sürede anlaşma sağlanamazsa metro ve tramvaylarda seferler duracak.

İzmir Metro A.Ş. önünde açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “İzmir çalışma ve iş kurumu müdürlüğünce atanan resmi arabulucu ile yapılan toplantılarda da bir sonuç alınamamıştır. Haklı taleplerimiz kabul edilmediği için 6356 sayılı kanun hükümleri gereğince sendikamız grev kararı almak zorunda bırakılmıştır” dedi ve anlaşma sağlanana dek eylem önlükleri ile çalışacaklarını duyurdu.