< Bakırköy Belediyesi İşçilerine 38. Gününde Dayanışma Ziyareti

Genel İş Sendikası üyesi Bakırköy Belediyesi İşçilerinin TİS imzalanması ve atılan işçilerin işe iadesi talebiyle başladıkları mücadelenin 38. Gününde. "Emeğimiz Ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi" bileşenleri Bakırköy Belediyesi işçilerinin Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndaki direniş çadırında dayanışma ziyaretinde bulundu.

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi imzalanması ve atılan işçilerin işe iadesi talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydan'ında başladıkları mücadele 38 gündür devam ediyor.

Bakırköy Belediyesi işçileri, her çarşamba günü saat 12.30'da emek dosktlsrıjın da katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirerek taleplerini tekrar ifade ediyorlar.

“Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi” bileşenleri bugün Bakırköy Belediyesi işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

Emek örgütlerin işçiler Marmaray İstasyonu'ndan "Bakırköy İşçisi Yalnız Değildir", "Direnen İşçiler Asla Yenilmez", "Direne Direne Kazanacağız", "Sendika Haktır Engellenemez" sloganlarıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndaki direniş çadırına geldi. Bakırköy Belediyesi işçileri ise sınıf dostlarını, "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı. Bakırköy Belediyesi işçileri bir süre emek dostlarıyla sohbet ettikten sonra basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasını işten atılan işçilerden Nazife Toprak okudu.

Bakırköy Belediyesi işçilerinin güvenceli ve toplu özleşmeli çalışmak için 2018 yılından beri mücadele ettiklerini, bu mücadeleyi verirken, kanunların ve yasaların işçilere tanıdığı sendikalı olma hakkını kullanan işçilerin hukuksuzca işten atıldığını belirterek TİS hakları ve atılan işçilerin işe iadesi için mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

 

"Zor Ve Baskıyla Hak Kaybına Sebep Olan Evraklar İmzalatıldı"

Temmuz 2020 tarihinden itibaren zam alamayan Bakırköy Belediyesi şirket işçilerine, işten atılma ve ücretsiz izne gönderilme başta olmak üzere, maaşların düşürülmesi, yemek paralarının brüt 5 liraya indirilmesi, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma dayatıldığını aktaran Toprak, "Bu olumsuzluklarla birlikte, sendikal baskı yapılmış ve zorla baskı ile hak kaybına sebep olan birçok farklı evraklar imzalatılmıştır" dedi.

 

"Belediyenin Baskı Ve Hukuksuzlukları Müfettiş Raporuyla Kanıtlandı"

Bakırköy Belediyesi'nde sürekli hale gelen hukuksuzluklar ve baskının sendikanın talep ettiği Çalışma Bakanlığı müfettişin raporuyla da kanıltanldığını aktaran Toprak raporda "Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin yoğun olarak 2021 Ocak ve Şubat aylarında Genel İş Sendikası üyeliğinden çekildiklerinin anlaşıldığı, Genel İş Sendikası üyeliğinden yapılan üyelik çekilmelerinin 2021 Ocak ayında işçilere imzalatıldığı anlaşılan, 'DİSK Genel İş Sendikosı yönetiminin Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisi olmamasına rağmen, belediye çalışanlarına yönelik sendikal baskısını kabul etmiyoruz. Sendikadan istifa ediyorum.' şeklindeki yazının tezahürü olarak belediye tarafından işçilerin bireysel sendika özgürlüğüne müdahalede bulunularak, kişilerin sendikaya üye olmama, üye oldukları sendikadan ayrılma, sendika faaliyetlerine katılmama haklarının ihlal edildiği kanaatine varıldığı, bu kapsamda 2021 Ocak ayında matbu yazılarla temizlik işlerinde görevli işçilerin, sendika üyeliğinden istifa ettirilmesine yönelik imzalarının iradeleri dışında alınması nedeniyle, 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu kapsamında işverenliğe gerekli idari bildirimlerin yapıldıgı ve gereği için yargı organlarına başvuru yapabileceğimiz belirtilmiştir" ifadelerinin yer aldığını belirterek her türlü yasal haklarını aramaya devamı edeceklerini belirtti.

 

"3100 Lira Maaş 5 Lira Yemek Parası"

Bakırköy Belediyesi yönetiminin işçileri kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalıştırdığını ve3.100 lira maaş ile günlük brüt 5 lira yemek parası verdiğine dikkat çeken Toprak Bakırköy Belediye yönetimine seslenerek taleplerini ise

"* Kuralsız ve güvencesiz çalışmak istemiyoruz.

* Kanunsuzca işten atılan işçi arkadaşlarımız işlerine geri alınsın istiyoruz.

* İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın istiyoruz.

* İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz.

* İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz" şeklinde ifade etti.

 

"Emek Sömürüsü Ve İşçi Düşmanlığını Anlatmaya Devam Edeceğiz"

"Bakırköy Belediyesinde yaşanan emek sömürusune ve işçi duşmanlığına karşı her Çarşamba basın açıklaması ile birlikte hafta içi her gün 11.00 17.00 saatleri arasında Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda, direniş çadırımızda olacağız. Halkımıza Bakırköy Belediyesi'nde yaşanan emek sömürüsünü ve işçi düşmanlığını, imzalar toplayarak anlatmaya çalışacağız" diyen Nazife Toprak, Bakırköy Belediyesi'nde yaşananların yalnızca buraya özgü olmadığını ülkenin dört bir yanında eylemler, direnişler ve grevler olduğunu belirterek "Alba Plastik, Bayrampaşa Belediyesi, CarrefourSA, Sinbo, SML Etiket, Tur Assist, AdkoTurk, Bel Karper, Cargill, Uzel, Kentpar, Baldur, Xiaomi gibi birçok işçi kardeşimiz, Kod 29'a, keyfi işten atmalara, sendika düşmanlığına karşı direniyor" dedi.

 

"Topyekûn Saldırılara Karşı Topyekûn Mücadele"

Tüm işyerlerinde yaşanan sorunların da ortak olduğunu ifade eden Toprak. "Patronlar, belediye başkanları, sermaye iktidarı işçi düşmanlığı yapıyorlar. Hepimize saldırıyorlar. Bu topyekün saldırılara karşı topyekün mücadele etmeliyiz. Birleşik ve kitlesel bir işçi sınıfı hareketi için emek harcamalıyız" dedi. Toprak basın açıklamasının ardından sözü "Emeğimiz Ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi" bileşenlerine bıraktı. Emek örgütleri adına konuşan Alba Plastik işçisi

“Biz emekten yana örgütler, direnişçi işçiler ve sınıftan yana sendikalar olarak Kod 29’a, keyfi işten atmalara, tacize, mobinge, baskıya, taşerona karşı ortak mücadele için bir araya geldik. Bakırköy Belediye İşçileri de bu ortak mücadelenin bir parçasıdır. Bakırköy belediyesi işçilerinin direnişi direnişimizdir” dedi.

 

"Tüm İşçi Ve Emekçileri Mitingde Taleplerini Haykırmaya Davet Ediyoruz"

24 Ekim'de Mitinge Davet Ediyoruz Her geçen gün ağırlaşan yaşam ve çalışma koşullarına karşı ortak mücadelenin önemine değinen Alba Plastik işçisi “24 Ekim Pazar günü Kartal Meydanı’nda saat 15.00'de "Emeğimiz Ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingi" gerçekleştireceğiz. Mitingde işçilerin kürsüsünü kuracağız. İşçilerin taleplerini haykırdığı mitingimize tüm işçi ve emekçileri davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklaması Bakırköy Belediyesi işçilerinin taleplerini ve dayanışmayı ifade eden sloganlarla sona erdi.