Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin İşçi Emekçi Mitingine

“Emeğimiz Ve Özgürlüğümüz İçin 24 Ekim'de Mitingdeyiz” diye işçi ve emekçiler saatler 19.00'a gelirken Şişli Cevahir AVM önünde toplandılar.

Çok sayıda işçi örgütü yönetici ve temsilcisinin katıldığı açıklamada, “Direne Direne Kazanacağız”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” Ve “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları atıldı, işçilerin taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı.

Pandemi sürecinde işçilerin yaşadığı sorunlara, işten çıkarmalara, kod-29'a değinen ve işçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiği üzerine yapılan kısa bir konuşmanın ardından işten atılan Sinbo işçisi Dilbent Türker işçiler adına basın açıklamasını okudu.

AKP-MHP iktidarının pandemi döneminde sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda bir dizi saldırıyı devreye soktuğu söylenen açıklamada, “15 Temmuz sonrasında nasıl ki yüz binlerce kamu emekçisi haksız ve hukuksuz bir şekilde KHK’larla işten atılıp fişlenip tüm hakları elinden alındıysa Kod 29 saldırısıyla da aynısı, pandemi sürecinde binlerce işçi ve emekçiye yapıldı” denildi. İşten atma yasağının bitmesiyle pek çok iş yerinde toplu işten atmalar yaşandığını, TÜİK işsizlik oranlarının düştüğünü iddia ederken gerçekte işsizlik oranının üç yılda 11 puan arttığı, yeterli denetim yapılmadığı, önlem alınmadığı için başta inşaat sektöründe olmak üzere iş cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiği anlatıldı. Gelecek kaygısı yaşayan kesimlerin başında gençlerin geldiği, EYT’lilerin yaşadığı hak gaspları, yükselen enflasyon karşısında ücretlerin eridiği, temel tüketim maddelerine, faturalara, ev kiralarına gelen zamlar karşısında düşük ücretler dayatıldığı anlatıldı. “Türkiyeli işçilere kölece çalışma koşullarını kabul ettirmek için patronların elinde silaha dönüşen mülteci işçiler en ağır sömürü koşullarına maruz kaldı. Kapitalistler Türkiye’den yurtdışına götürdükleri işçilere de aynı koşulları dayattı. Ücretleri başta olmak üzere tüm haklarını gasp etti” denilen açıklamada, pandeminin en ağır faturasının kadınlara kesildiği; ev içinde yüklerinin artmasıyla birlikte işten ilk atılanların da kadınlar olduğuna değinildi.

Sendikalaşmaya da bu süreçte saldırıların yoğunlaştığı söylenilen açıklamada “Sermaye iktidarı pandemi sürecinde saldırılarını artırırken bu saldırılara direnenler de var. Kod 29’a, keyfi işten atmalara, hak gasplarına, sendikal faaliyetin engellenmesine, kölece çalışma koşullarına, kadın işçilere yönelik tacize-mobbinge karşı pek çok yerde işçiler direnişte. Sinbo, SML, Bakırköy, Bayrampaşa ve Şişli Belediyeleri, Tur Assist, Alba Plastik, Bel Karper, AdkoTurk, Xiaomi Salcomp, Kentpar, CarrefourSa, Baldur, Uzel, Rönesans Holding, Tanzim Market, A101, Kayı İnşaat işçileri ve daha birçok işçi direniş ve mücadele bayrağını yükseltiyor” vurgusu yapılarak “Emeğimiz için, ekmeğimiz için, özgürlüğümüz için, geleceğimiz için 24 Ekim Pazar günü saat 15.00’da Kartal Meydanı’ndayız. İşçilerin kürsüsünü kuracağımız mitingimize tüm işçi ve emekçileri, emekten yana olan tüm kurumları, sendikaları ve işçi örgütlerini davet ediyoruz” denildi, mitingin çağrısı yapıldı.

Basın metni,

“-Madde 25/2 (Kod 29) Kaldırılsın!

-Herkese İş ve Gelir Güvencesi Sağlansın!

-Taşeron Çalışmak Yasaklansın!

-İşyerlerinde Taciz, Baskı, Mobbing Son Bulsun!

-KHK’lar İptal Edilsin!

-Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılsın!” diye taleplerin sıralanmasının ardından sona erdi.

İşçilerin eylemi, bir süre daha sloganlar, ajitasyon konuşmaları ile devam etti ve miting çağrısı ile sona erdi.