Mersin Tabip Odası, asistan hekimlerin özlük hakları ve yaşadıkları ekonomik zorluklara ilişkin Mersin Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi.
Mersin Tabip Odası (MTO), asistan hekimlerin özlük haklarının verilmemesi ve yaşadıkları ekonomi sorunlara ilişkin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Artık Yeter, Asistan Hekim Köle Değildir, Emeğinizin Karşılığını İstiyoruz", "Asistan Hekimler Tükeniyor Farkında Mısınız?" yazılı pankartlar açan Asistan Hekimler "Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz" yazılı dövizler taşıdı.
Asistan Hekimlere, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube üyeleri ve üniversitenin öğretim görevlileri destek verdi.
Asistan Hekimler basın açıklamasına özlük haklarının verilmemesini alkışlarla bir dakika boyunca protesto ederek başladı. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Tıp Fakültesi’nde hekimlerin ve özellikle asistan hekimlerin sorunlarının artarak devam ettiğini, yaptıkları tüm çözüm önerilerine rağmen istenilen düzeyde sorunların çözülemediğini söyledi.
Asistan hekimlerin hak ettikleri ücreti alamadığını belirten Antmen, asistan hekimlerin yaptıkları işlerin yoğunluğu nedeniyle tükendiklerni vurguladı.
Hekimlerin yaşadığı sorunların temel kaynağını 18 yıldır süren "Sağlıkta Dönüşüm Programı"ndan aldığını ifade eden Antmen, ancak Sağlıkta Dönüşümün getirdiği yüklerin yanı sıra idarenin de çözmesi gereken sorunlar olduğunu ve bu sorunların çözümü için toplandıklarını söyledi.
"Sorunlar Çözülmezse Eylemler Düzenleyeceğiz"
Hekimlerin çalışma koşulları ve çözülmeyen sorunlar karşısında ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını aktaran Antmen, bu durumunda ciddi beyin göçüne yol açtığını belirtti.
Antmen, sorunların çözülmemesi durumunda ileriki günlerde uyarı amaçlı Türk Tabipler Birliği (TTB) ile ortak eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini de açıkladı.
Antmen, asistan hekimlerin yaşadıklarını şöyle sıraladı:
▪ "Son 8 aylık performans hak edişlerinin ödenmemesi,
▪ Nöbet ücreti almayan bölümlerde asistanlar tarafından çalışılan aylık 80 saate kadar eğitim dışı rutin işler için yapılan fazla mesailerin ek ücretlerinin ödenmemesi,
▪ Covid ek ödemelerinin yapılmaması,
▪ Başhekimlik tarafından bölüm içi nöbetçi sayılarının düşürülerek asistan üzerinden kemer sıkma politikasıyla asistanların iş yükünün arttırılması,
▪ Nöbet ücretlerinin düzensiz yatırılması."
Antmen sorunların çözümüne ilişkin taleplerini ise şöyle aktardı.
▪ "Ödenmeyen performans ücretlerinin ivedilikle ve bundan sonraki aylarda düzenli ödenmesi,
▪ Ek mesai yapan bölümlerin mesai ücretlerinin ödenmesi,
▪ Covid ek ödemelerinin yapılması,
▪ Nöbetçi asistan sayılarının bölüm içi iş kapasitesine göre arttırılarak iş yükünün azaltılması,
▪ Nöbet ücretlerinin her ay düzenli ödenmesi."