< < "Marketler Önünde Başlayan Mücadelemizi Market İçlerine Taşıyacağız"

CarrefourSa tarafından işten çıkarılan Gülbin Demirel'in işe iadesi talebiyle CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapan Barkod Dayanışma Ağı, CarrefourSa'ya seslenerek "İşçi kıyımına son ver" dedi.

CarrefourSa, Şaşkınbakkal mağazasında çalışırken 'Küçülmeye gidiyoruz'denilerek işten çıkarılan Gülbin Demirel'in işe iadesi talebiyle Barkod Dayanışma Ağı, İstanbul Maltepe'de bulunan CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "İşimi Geri İstiyorum! CarrefourSa İşçi Kıyımına Son Ver!" yazılı pankart açılan eyleme

İşten atılan CarrefourSa Esenyurt Depo işçisi, Murat Polat, Tur Asist işçisi Mesut Toprak, Alba Plastik İşçileri, SML Etiket İşçileri, BDSP, Dev Tekstil, DGD-Sen, Ekmek Ve Onur, Emeğin Gücü Derneği, HDP, Kaldıraç, Mağaza Market Sen, , , 4. Vardiya İşçi Dayanışması, TEHİS, TÖP ve HDP Milletvekili Serpil Kemalbay destek verdi.

Gülbin Demirel yaptığı konuşmada CarrefourSa'daki sömürü baskı ve mobbing koşullarını anlatarak, buna karşı mücadele ettiklerini söyledi.

 

"300 İşçi Daha Çıkarılacak"

6,5 yıldır CarrefourSa'da çalıştığını ve küçülme gerekçesiyle işten atıldığını belirten Gülbin Demirel, CarrefourSa'nın İstanbul-Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan Murat Polat'ın da, 18 Ağustos günü “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek işten atıldığını hatırlattı.

CarrefourSa'da işçi kıyımı yaşandığını ifade eden Demirel, Tez Koop İş Sendikası'nın da bilgisi dahilinde yaklaşık 300 işçinin daha işten çıkarılacağını söyledi.

CarrefourSa'da sömürü, baskı, taciz ve mobbinge karşı mücadele eden, örgütlenme faaliyeti yürüten işçilerin işten atıldığını vurgulayan Gülbin Demirel, tüm CarrefourSa ve market işçilerini birllikte mücadele etmeye, kendilerine destek olmaya çağırdı.

Gülbin Demirel'in konuşmasının ardından CarrefourSA Esenyurt depo önünde direnen Murat Polat, SML Etiket Direnişçisi Seçil Arı, Alba Plastik işçisi Ender Konar, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da kısa konuşma konuşmalar yaparak market işçilerine desteklerini ifade ederek birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı.

Eylemde Barkod Market İşçileri Dayanışma Ağı adına basın açıklamasını Hazal Hendekci okudu.

 

"Carrefoursa 'Küçülüypruz' Dedi Pandemi Döneminde Cirosunu Artırdı"

İşçileri "küçülme" bahanesiyle işten çıkartan CarrefourSA'nın sahipleri Sabancı Holding'in nasıl büyüdüğünü aktaran Hendekci, 2020 verilerine göre Türkiye'de en yüksek gelire sahip %20'lik grubun toplam gelirden aldığı payın %47.5'e yükselirken, en düşük gelire sahip %20'lik kesimin aldığı payın %5.9'a gerilediğine dikkat çeken Hendekçi, işsizliğin ise %30'lara yükseldiğini hatırlattı.

Pandemi ile birlikte yoksullar daha fazla yoksullaşırken, zenginler daha fazla zenginleştiğini söyleyen Hendekçi "Barınma ve beslenme gibi gündelik ihtiyaçlar borçlanmadan karşılanamaz oldu. Her 100 kişiden 70'i borçlu. Bugün İstanbul nüfusunun neredeyse %90'ı bankalara borçlu" diyen Hendekçi, Sabancı Holding'in bu yılın ilk altı ayında 3.5 milyar TL kâr elde ettiiğini, CarrefourSa'nın ise pandemi döneminde cirosunu %23.4 brüt karını arttırdığına dikkat çekti.

 

"Bir Maske Çok Görüldü Yüzlerce İşçi Covid-19 Bir Oldu"

Hendekçi "Bizler pandemi döneminde ağır koşullarda fazla mesaiye zorlanarak çalıştırıldık. Bir maske bile bizlere çok görüldü. Yüzlerce arkadaşımız bu ihmal nedeniyle Covid hastalığına yakalandı. Burada Maltepe Park mağazasında bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Hükümetin Covid önlemleri dahilinde açıkladığı kapanmalar market işçilerine uğramadı. Bizler akşam vardiyalarında sabitlendik ev-iş arasına mahkum edildik" dedi.

 

"Sendikadan Bir Öğüne Tek Portakal Desteği, TİS'de İhanet"

Tez Koop İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şubesi'nin işçilerin yaşadığı sorunlar karşısında bir öğüne tek portakal ekletmekle destek olduğunu belirten Hendekçi "C vitamini sendikası toplu sözleşme sürecinde de icraatlarını sürdürdü. Toplu sözleşme sürecinde bizlerin talebi ile taslak oluşturma zahmetinde bulundu. Bizleri bu süreçte patronun teklifi ile meşgul edip grev sözü veren sendika; arabuluculuk sürecinde patronun teklifini kabul ederek bizlere ihanet etmiştir. Mevcut sosyal hakları dahi koruyamayarak patrona peşkeş çekmekle kalmayıp bizlere bu başarısızlığını bir cuma akşamı mesaj atarak iletme yolunu seçmiştir" dedi.

 

"Sendika TİS Başarısızlığına Tepki Gösterenleri İşten Attırdı"

Senede birer kez nakit olarak alınan yakacak ve izin paraları ve yine dini bayramlarda verilen çekler 12 takside bölünüp işçilere her ay harçlık verilircesine puan olarak Carrefour Clup kartlara yüklenmeye başladığını aktaran Hendekçi. "Aynı zamanda toplu iş görüşmelerindeki başarısızlıklarına karşı imza kampanyası ile tepki gösterenleri ifşa edip işten atılmaları için patrona destek verdi" dedi.

 

"Marketler Önünde Başlayan Mücadeleyi Market İçlerine Taşıyacağız"

"İşime geri dönmek istiyorum diye başlayan talebimiz insanca çalışmak ve onurluca yaşamak mücadelesidir. Mücadelemizden geri adım atmayacağız. Marketler önünde başlayan direnişlerimizi market içlerine de taşıyacağız" diyen Hendekçi, tüm işçilere mücadeleyi birlikte büyütme çağrısıyla sözlerini tamamladı.

Eylem sloganlarla sona erdi.