CarrefourSa'da işçi kıyımı devam ediyor. CarrefourSa'da 6,5 yıldır çalışan kadın işçi Gülbin Demirel 'küçülmeye gidiyoruz' bahanesiyle işten çıkarıldı.

CarrefourSa küçülmeye gittikleri gerekçesiyle, uzun yıllardır çalışan işçileri işten çıkarıyor. Geçtiğimiz hafta Şaşkınbakkal mağazasında çalışan Gülbin Demirel, onlarca işçi çıkarıldığını fakat bunun bilinmediğini belirtti.CarrefourSa'da örgütlü Tez Koop İş Sendikası'nın ise sessiz kaldığını söyleyen Demirel işten atma saldırısına karşı mücadele edeceğini vurguladı. Büyük market zincirlerinden CarrefourSa'da işçi kıyımı devam ediyor.

6,5 yıldır CarrefourSa'da çalışan işçilerden Gülbin Demirel, bir çok mağaza gezdiğini, defalarca sürgün edildiğini ve sonunda 'Küçülmeye gidiyoruz' denilerek işten çıkarıldığını belirtti. Esenyurt Depo işçisi Murat Polat'ın da aynı gerekçeyle işten atıldığını hatırlatan Demirel, "Arkadaşımız en doğrusunu yaptı ve mücadeleyi seçti. Çünkü CarrefourSa'da çalışma koşulları çok ağır, baskı ve mobbing hiç eksik olmuyor. Bir de sürekli işten atma saldırısıyla karşı karşıyayız" dedi.

CarrefourSa'da işten atmaların sürekli yaşandığını söyleyen Gülbin Demirel, "Sürekli çeşitli bahanelerle işten atmalar oluyor. Şimdi de 'Küçülmeye gidiyoruz' deniyor. Onlarca işçi işten çıkarılıyor ama kimse bunu bilmiyor. CarrefourSa özellikle sendikalı işçileri işten çıkararak sendikal örgütlenmeyi tamamen bitirmek istiyor" dedi. Demirel bir yandan küçülme bahanesiyle işçileri işten atan CarrefourSa'nın, diğer yandan belirsiz süreli ve mevsimlik sözleşmelerle işçi aldığını belirtti.

CarrefourSa'da örgütlü Tez Koop İş Sendikası'nın ise bu yaşananlara sessiz kaldığını vurgulayan Demirel, "Sendikanın bilgisi dahilinde işçi çıkarılıyor. Her ne kadar bize yansıtılmamaya çalışılsa da 200-250 işçinin yer aldığı bir liste olduğunu duyuyoruz. Ben bir gün işten atılacağımı zaten biliyordum. Hatta Murat Polat işten çıkarıldığında yanına desteğe gidip "Birgün ben de kapının önüne konacağım. Şimdiden sana destekle direnişe başlayayım. Biz sessiz kaldıkça sömürü de baskılar da işçi kıyımı da bitmeyecek" dediğini aktardı.

Daha önce iki kez Tez Koop İş Sendikası'nın işyeri temsilciliği de yapan Demirel, sendika tarafından temsilcilikten alındığını söyledi. İşten atma saldırısının sürekli olduğunu ve sendikalı işçilerin işten çıkarıldığını, bazı işçilere yöneticilik verilerek sendikadan istifa etmesinin sağlandığını belirtti. Yönetici olanlara 'beyaz yakalısınız' denilerek sendikalı olamayacaklarının söylendiğini, aktaran Demirel, "Bu da sendikal örgütlenmeyi engellemenin bir yönetimi. Oysa ki, beyaz yakalılar sendikalı olamaz diye bir şey olabilir mi? Onlar da ücretli çalışanlar. Üstelik yönetici konumuna alınanlar mesai ücreti alamıyor. Bizden daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlar ve sorumlulukları nedeniyle daha fazla psikolojik baskı altında oluyorlar. CarrefourSa 'beyaz yakalı olma' adı altında sendikal örgütlenme hakkını ve kazanımlarını gasp ediyor" dedi.

Tez Koop İş Sendikası'nın ise bu tüm bu yaşananlara sessiz kaldığını belirten Demirel, "Buna sessiz mi kalacağız' dediğimizde 'Şirket küçülmeye gitme kararı almış biz ne yapabiliriz ki? Çıkarılan arkadaşlara tazminatları ödenecek' şeklinde yanıt aldıklarını söyledi.

Kendisi de dahil olmak üzere işten çıkarılanların sendikanın bilgisi dahilinde çıkarıldığını hatta işten çıkarılacak işçilerin sendika yöneticileri ile birlikte belirlendiğini aktardı.

CarrefourSa'da 6,5 yıl emek verdiğini ve 'Tazminatını da alacaksın hak kaybın olmayacak' denildiğini aktaran Demirel, "Bir de lütufta bulunur gibi bunu söyleyebiliyorlar. Ben onu çalışıp hak etmişim zaten, elbette alacağım. Ama benim çalışma hakkım elimden alınıyor. Ve ben bu zulme karşı sessiz kalmayacağım" dedi.

Asıl olarak CarrefourSa'da yaşanan sömürüye, baskıya, tacize, mobbinge karşı mücadele ettikleri için işten atıldıklarını vurgulayan Demirel, "Bizler bu saldırılara ses çıkarmadığımız, mücadele etmediğimiz sürece insanca çalışma koşullarına ve insanca bir yaşama sahip olamayacağız. Bunun için mücadele ediyorum ve hakkımı sonuna kadar arayacağım" dedi.

Barkod Market İşçileri Dayanışma Ağı olarak 22 Eylül Çarşamba günü saat 18.00'de Maltepe'de bulunan CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacaklarını belirten Gülbin Demirel tüm emekçilerin desteğini bekliyor.