< < Adana'da Sayacılar İş Bırakma Eylemi Yaptı

Adana'da parça başı ücretle çalışan ve zam talebiyle iş bırakan sayacıların eylemi kazanımla sonuçlandı.

Adana'da parça başı iş üzerinden ücret alan sayacılar zam talebi ile iş bıraktı. İş bırakma eylemi yapan ve aralarında Suriyeli mülteci işçilerin de bulunduğu sayacıların yaptığı toplantıda Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, zam talebini kabul eden firmalara iş yapan sayacıların iş başı yapacağını, zam talebi kabul edilmeyen sayacıların işbaşı yapmayacağını açıkladı.

Parça başı ücret alarak çalışan sayacılar iş bırakma eyleminin ilk gününde toplantı yaptı. Enflasyon karşısında geçim şartlarının zorlaştığını, ayrıca imalatta kullandıkları iğnede, ipliğe, makine parçalarından, elektriğe zam geldiğini belirterek parça başı ücretlerine %40 zam yapılmasını talep etti.

Sayacılar adına atölye sahibi patronlarla, Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay görüşmeleri gerçekleştirdi. Ardından yapılan toplantıda görüşme sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Özay, her bir model için Ekim ayının 15'inden itibaren geçerli olmak üzere taban fiyatı belirlediklerini aktardı. Zam talebini kabul eden firmalara çalışan sayıcıların hemen işbaşı yapacağını, kabul etmeyen firmalara çalışan sayıcıların zam talebi kabul edilene kadar çalışmayacağını açıkladı.

Sayacılar taban fiyat uygulaması olumlu karşılarken zamların yaklaşık bir ay sonra uygulanacak olmasına tepki gösterdi. Sayacılar atölyecilerin zaman kazanma amacında olduklarını ve oyalandıklarını düşündüklerini de ifade etti.

Sayacılar arasında başarı sağlanması için zam alanlar da dahil tüm sayacıların iş bırakması gerektiğini önerenler olurken zam aldığı için işe başlaması gerektiğini savunanlar da oldu. Toplantı sonrasında zamm alan işçiler işbaşı yaparken, zam alamayanlar iş bırakma eylemine devam ediyor.