< < Bağdat'ta İşçilerin Hakları Ödenmedi

Albaraka Group bünyesinde çalışmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a bağlı Taife ilçesine giden ve burada mahsur kalan işçiler binbir güçlükle Türkiye'ye döndü. Fakat işçilerin ücretleri halen ödenmedi.

Albaraka Group bünyesinde çalışmak üzere Türkiye’den Bağdat’a giden işçiler aylardır maaşlarını alamadıkları için için iş bırakma eylemi yaparak gündeme gelmişti.

Albaraka Group tarafından çalışma izinlerinin alınacağı sözü verilerek elektrik işinde çalışmak üzere Bağdat'a giden işçiler 3 aydır para almadıklarını belirterek Temmuz ayının son haftasında iş bırakma eylemi yapmıştı.

Albaraka Group'un söz vermesine rağmen çalışma izinleri alınmayan ve üç aydır ücretlerinin ödenmediğini belirten işçiler iş bırakma eylemi yapmıştı. Bunun üzerine baskı ve tehditlerle karşılaşan işçiler seslerini duyurmak için bir video paylaşarak yaşadıkları hak gasplarını ve tehditleri kamuoyuna duyurmuş, yetkililerden çözüm beklediklerini belirtmişti.

Bir süre şamtiyede kalan işçiler daha sonra jandarma zoruyla şantiyeden de çıkarılmıştı.

Albaraka Group tarafından alınması gereken çalışma izni de olmayan işçiler Türkiye'ye dönebilmek için günlerce havalimanında sağlıksıh koşullarda beklemek zorunda kaldı.

İşçiler, 70 gün çalışmalarına rağmen ödemelerini alamadıklarını ve alacaklarını istedikleri için de dövülerek şantiyeden dışarı atıldıklar.. Vize süreleri bittiği için Türkiye’ye dönemeyen ve iki gün terminalde bankların üzerinde sabahlayan işçiler, Türkiye Konsolosluğuna gittiklerinde ise ancak iki günlük bir bekleyişin ardından konsolosluk tarafından Türkiye’ye gönderildi.

Binbir güçlükle Türkiy'ye dönen işçiler Bağdat'ta çalıştıkları süredeki ücretleri ise halen ödenmediğini belirtti.

Ücretleri ödenmeden ülkeye gönderilen işçiler, yaşadıkları haksızlıklara ek olarak şantiyedeki yaşam koşullarının da çok kötü olduğunu, Covid-19’a yakalanan arkadaşlarıyla aynı koğuşu paylaşmak zorunda bırakıldıklarını, yeme, içme, duş gibi en temel yaşam koşullarının dahi işçi sağlığına uygun olmadığını da hatırlattı.