< Urfa’da Çiftçiler İsyan Etti Kanalın Suyunu Kesti

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde 5 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından çekilen suyun tarlalarına yetmediğini, ürünlerinin kurulduğunu belirten çiftçiler, sulama kanalının suyunu kesti.

Şanlıurfa'ya yakşalık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Keremli (Ağveran) ve Mağarıcık kırsal mahallesinde yaşanan sulama sorunu çiftçileri isyan ettirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaklaşık 5 yıl önce yapılan sulama kanalının, 80 bin dönümlük tarlalarını sulamaya yetmediğini ve bu yüzden ürünlerinin kuruduğunu belirten çiftçiler, tepkilerini göstermek amacıyla sulama kanalınının suyunu kapattı.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmek isteyen çiftçiler, sorunlarının çözülmemesi halinde suyun tamamen kesilmesini talep etti.

Her yıl ürün başına dönüm başına 415 lira para ödediklerini belirten çiftçiler, zarara uğradıklarını ve gelen icra kararları ile sarsıldıklarını ifade etti. Sulama kanalındaki suyun yetersiz olmasından dolayı bazı durumu iyi olan çiftçilerin kurdukları su motorları ile tarlalarına su ulaştırdıklarını belirten çiftçiler, bunun ise kendilerine ek masraf olduğunu savundu.

Sulama sorunlarının yaklaşık 5 yıldır devam ettiğini söyleyen Çiftçi Muhammed Ali Baytar, "Mağaracık bölgesine yapılan proje yanlıştır. Bir hidrat, 200-300 dönüme muhataptır. Komşularımızla sorunlar yaşıyoruz. Su sıkıntısı çekiyoruz. Suyun derecesi 70-80 derece olması gerekirken buraya 30 derece geliyor. Su sıkıntısı yüzünden ürünlerimiz kurudu. Bizden 415 lira su parası alıyorlar. Mardin kanalının güneyinde Harran bölgesinde 90 liraya su satıyorlar. Bizden dönüm başına mısırdan 415 lira, buğdaydan 150-160 lira ve pamuktan ise 415 lira alıyorlar. Bölge halkı olarak çok mağduruz. Yapılan bu kanaldan su istiyoruz. Su bizim bölgemize gelmiyor. 80 bin dönümlük Mağaracık bölgesine yapılan projenin tamamı 163 bin dönümdür. 163 bin dönümün 80 bini Mağaracık bölgesine aittir. Bu bölgeye 5'er gün olmak üzere rotasyon yapıyorlar. Bölgeye rotasyon yapıldığı halde su gelmiyor. Şirket elemanlarının bilgisi dahilinde su gelmiyor. Biz bu sorna çözüm istiyoruz" dedi.

Sulama kanalı elemanları ve jandarma ekipleri bölgeye gelerek çiftçilerden eylemlerini sonlandırmalarını istedi. Çiftçiler bazı yetkililerle görüştükten sonra eylemlerini sonlandırdı.