İzmir'de Ağustos ayında iş bırakma eylemi gerçekleştiren 800 sağlık emekçisine 'yevmiye cezası' kesildi. Hakları için eylem yapan sağlık emekçilerinin cezalandırılmak istenmesine tepki gösteren hekimler İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.
Sağlık Emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne tepki olarak Sağlık emekçileri 16 Ağustos ve 27 Ağustos'ta iş bırakma eylemi yapmıştı. İzmir'de eylemlere katılan 800 aile hekimi hakkında soruşturma açıldı ve maaşlarında kesinti yapıldı.
İzmir Aile Hekimleri Derneği üyeleri, sağlık emekçilerinin hakları için yaptığı eylem nedeniyle cezalandırılmasını, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto ederek hazırladıkları itiraz dilekçelerini İl Sağlık Müdürlüğü'ne verdi.
Konak'taki İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, "Köle Değiliz Hekimiz", "Susmadık, Susmayacağız", "Bu Sözleşme Hak Gaspıdır" yazılı dövizler taşıyan sağlık emekçileri adına konuşan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Funda Mütfüoğlu, iki günlük iş bırakma eylemine katılan 800 aile hekimi ve aile sağlık merkezi çalışanının maaşlarının kesilip haklarında soruşturma açıldığını aktardı.
"Soruşturma Sonuçlanmadan Maaşlarımızdan Kesinti Yapıldı"
30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanıp 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren, bizlerin 'ceza yönetmeliği' olarak adlandırdığı, Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı 16 ve 27 Ağustos'ta iki iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Müftüoğlu, iş bırakma eylemleri sonrası, bu eylemlere katılan sağlık çalışanlarına soruşturmalar gittiğini aktararak "Henüz bu soruşturmaların ulaşmadığı hekimler varken, soruşturmalar sonuçlanmamışken, hekimler ve aile sağlığı çalışanlarına iş bıraktıkları gerekçesiyle maaşlarından kesinti yapılmıştır. Maaşlarından kesinti yapılan aile sağlığı çalışanları, maalesef bu ayki bordrolarına dahi ulaşamamıştır. Ancak maaşlarımız elimize geçtiğinde kesintilerin varlığından haberdar olduk" dedi.
"Derhal Bu Yanlıştan Dönülmesini İstiyoruz"
Aile sağlığı çalışanları ve hekimler olarak, öncelikle bordro taleplerini iletmek ve itiraz dilekçelerini İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim etmek için geldiklerini söyleyen Müftüoğlu, Soruşturmalar tamamlanmadan, hatta pek çok kişiye soruşturmalar gitmeden hukuksuz bir şekilde maaş kesintisine uğramak kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle derhal bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz. Sağlık çalışanları olarak, öncelikle ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini ve sonrasında yaşadığımız hak kayıplarının telafisi için burada olduğumuzu ilan ediyoruz" dedi.
"Eylemler Örgütlenme Ve İfade Özgürlüğü Kapsamında Değerlendirilmeli"
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri Dr. Sibel Uyan ise "Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları uzun süredir pandemiye rağmen büyük bir baskı altındadır. Eylemlilik, eylem yapma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir" diyerek daha öncesinde Danıştay'ın ve Anayasa Mahkemesi'nin bu anlamda kararları mevcut olduğunu hatırlattı.
"Bazı Dolaplar Dönüyor Biz Bu Oyunu Bozacağız"
Bu şekilde değerlendirilmesi gereken eylemlilik sürecinin idareciler tarafından bize ceza ve baskı olarak, tehdit olarak çevrilmiş durumda olduğunu belirten Uyan, "Biz idarenin bu tür hukuksuzluklarına karşı sessiz kalmadık, bundan sonra da kalmayacağız. Ayın 16'sı olmasına rağmen halen bordrolarımızın yayınlanmamış olması, içeride bazı dolapların döndüğü anlamına gelmektedir. Biz bu oyunları bozmaya kararlıyız" dedi.
Aile hekimleri, açıklamanın ardından maaş kesme ve soruşturma kararına itiraz için hazırladıkları dilekçeleri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim etti.