< < Xiaomi Salcomp'ta İşçi Kıyımı

Xiaomi Salcomp fabrikasında sendikal haklarını isteyen ve eylemlere katılan 170 işçi Kod 29 ile işten çıkarıldı.

Çin sermayeli ve yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Xiaomi Salcomp'un İstanbul Avcılar'da bulunan fabrikasında senikalı işçilere yönelik saldırılar artarak devam ediyor.

Sendikal haklarının tanınması talebiyle sabah iş borakma iş bırakma eylemi yapan işçiler ve daha önce iş bırakma eylemine katılan işçiler olmak üzere 170 işçi işten çıkarıldı.

Xiaomi Salcomp fabrikasında işçiler sömürü ve baskılara karşı Türk Metal Sendikası'nda örgütlenmeye başlamıştı. İşçilerin sendikalı olmaya başlamasına karşı Xiaomi Salcomp yönetimi işçiler üzerindeki baskıyı arttırarak işten atma saldırılarına başlamıştı. İşçiler ise sendikal haklarına sahip çıkarak iş durdurma eylemi yapmıştı.

Fabrikadaki baskı ve tehditlere rağmen işçiler sendikalarından vazgeçmeyerek fabrika bahçesinde eyleme başlamıştı. Bu süreçte Türk Meta Sendikası fabrikada çoğunluğu sağlayarak yetkili sendika olmuştu.

Xiaomi Salcomp yönetimi ise sendikanın yetkiyi almasının ardından işçilere ücretlerde ve sosyal haklarda cidii anlamda iyileştirmeler yapılacağı yönünde işçilere mesaj gönderilmişti.

Türk Metal Sendikası yetkili sendika olmasına ve yönetimin şartların iyileştirilmesi iddiasına karşın işçi ve sendika düşmanlığı devam ediyor.

"Sendikal örgütlenme hakkımıza saygı duyulsun, toplu sözleşme süreci başlasın" diyen Xiaomi Salcomp işçileri dün sabah vardiyasına başlamayarak iş bıraktı. Fabrikada eylemler gecede devam etti. Üretime girmeyen işçiler fabrika bahçesinde sabahladı.

Akşam saatlerinde ise işten atılma haberleri gelmeye başladı. Gündüz iş bırakan işçilerin çoğu işten atıldı. Yaklaşık 170 işçinin Kod 49 gerekçesiyle işten çıkarıldığı bildirildi. Çıkartılanların çoğunun ise daha önceki eyleme katılan ve uyarı alan işçiler olduğu belirtildi.

Türk Metal Sendika ise atılan işçilerin arkasında olduğunu maddi manevi yanlarında olacaklarını belirtti.