< < Kentpark İşçileri Polis Zoruyla Fabrikadan Çıkarıldı

Konya'da bulunan Kentpar Otomotiv'de sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan ve işe geri dönmek için eyleme geçen işçiler, patronun şikayeti üzerine gelen polisler tarafından fabrikadan çıkarıldı.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kentpar Otomotiv’de Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler 4 gün önce işten atılmaları üzerine fabrikayı terk etmeyerek eyleme başlamıştı. İşçiler Kentpar patronunun şikayeti üzerine gelen polis tarafından fabrika içinden çıkarıldı.

Birleşik Metal İş Sendikası, işçilere yönelik saldırıları ve işten çıkarıldıklarını sosyal medya üzerinden de duyurmuştu.

 

Sendikalı İşçiler Kod 46 İle İşten Çıkarıldı

Kentpar patronu, sömürü koşullarında çalıştırılmaya karşı Birleşik Metal İş Sendikası'nda örgütlenen işçileri Kod 46 ile işten çıkardı.

İş Kanunun 25/2 maddesinde yer alan ve Kod 29'un maddelere ayrılmış halinde SGK'nın 46 kod ile çıkış gösterdiği maddede ise “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” ifadeleri yer alıyor.

Birleşik Metal İş Sendikası, patronun sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşılık 140 işçinin haklarına sahip çıkarak fabrikayı terk etmediğini duyurmuştu.

 

Patron Yemekhane Ve Tuvaletleri Kilitledi

İşçilerin sendikal haklarına sahip çıkarak 4 gün boyunca işyerinden ayrılmayarak eylem yapması üzerine Kentpar patron işçilerin direnişini kırmak için fabrikada yemek çıkarmadı, işçilerin su içmemesi için soğuk su depolarını kaldırdı. Yemekhane ve tuvaletleri dahi kilitledi.

 

Kentpar Patronundan 'Yasadışı Eylem' Açıklaması

Sendika ile görüşmeyi de reddeden Kentpar patronu tüm bunkarın yanında bir de "işçilerin yasadışı iş durdurduğu için işten atıldıkları" gibi beyanlarla basına açıklamalar yaptı.

Kentpar Otomotiv'in ortaklarından Ali Yavuz, işçileri kanunsuz eylem yapmakla suçlayarak savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını dahi söyledi.

 

Patronun Şikayeti Üzerine Polis İşçileri Fabrikadan Çıkardı

Kentpar patronunun şikayeti üzerine Cumartesi gecesi fabrikaya gelen polis, savcılık kararı olduğu gerekçesiyle işçileri dışarı çıkardı. İşçiler, “Sendika Haktır, Gasp Edilemez” sloganıyla polis zoruyla fabrikadan çıkarılmalarını protesto ederek dışarı çıktı.

 

Kentpar Patronunu "Yasadışı Grev" İddiasında Bulundu

Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan ise gece saatlerinde fabrikaya polisin geldiğini ve savcılık kararı olduğu gerekçesiyle çıkmalarını istediğini belirterek “Sendikamıza üye olan arkadaşlarımıza Kod 46 ile işten çıkarıldıkları bildirildi. Noterden gelen tebliğde de yasadışı grev yapıldığı söyleniyor. En son baktığımızda 86 kişinin sigorta çıkışı verilmişti” açıklamasında bulundu.

 

"Sendikalı Çalışmaya Başlaywnw Kadar Mücadeleye Devam"

Sendikaya üye olanların fabrikada çoğunluğu sağladığını vurgulayan Ilgan “Ancak işveren görüşmeye yanaşmıyor, kendisine ulaşamıyoruz. Sendikalı olmak işçilerin hakkı ve arkadaşlarımız sendikalı çalışmaya başlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İşçiler, bundan sonra ne yapacaklarını konuşmak için toplantı kararı aldı.