Avcılar'da bulunan ve sendikalı oldukları işçilerin işten atıldığı Xiaomi Salcomp fabrikasında 'Türk Metal Sendikası yeterli çoğunluğu sağlayarak işyerinde yetkili sendika oldu.

İstanbul Avcılar'da bulunan ve 800 işçinin çalıştığı Xiaomi Salcomp Fabrikası'nda işçiler ağır çalışma koşullarına karşı Türk Metal Sendikası'na üye olmuş, patron ise işçilerin sendikalı olmasını önlemek için sendikal faaliyet yürüten işçiler işten atmıştı.

 

Türk Metal Yetkili Sendika Oldu

İşten atılan işçiler sendikal haklarına sahip çıkarak favrika önünde eyleme başlamıştı. İşçilerin sendikal çalışmaları ve eylemi sonucu Türk Metal Sendikası yeterli çoğunluğu sağlayarak işyerinde yetkili sendika oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılan başvuru üzerine yetkili oldukları bildirildi. İşçilerin fabrika önünde eylemi devam ederken dün Türk Metal Sendikası, örgütlü olduğu fabrikalardan işçilerinde dayanışmasıyla yaptığı açıklamada vardiya değişiminde işçilere seslenerek yetkili sendika olduğunu duyurdu.

 

İşçiler Yeni Sosyal Haklardan Yararlanacak

Sendikal örgütlenme sürecinin başlamasının ardından fabrika yetkilileri işçilere attığı mesajla 2021 yılı dahil olmak üzere bazı sosyal hakların işçilere verileceğini bildirdi.

İşçiler haklarına sahip çıkarak örgütlü ve kararlı olduklarında kazandıklarını bir kez daha Xiaomi Salcomp Fabrikası'nda deneyimlemiş oldu. İşçilerin mücadele ve kararlılıkla elde ettikleri yeni sosyal haklar ise şöyle:

Asgari ücretle çalışan işçiler artık 850 lira doğum yardımı, 850 lira evlilik yardımı, 600 lira yakacak yardımı, 500 lira ölüm yardımı, her ay 400 lira kreş yardımı, 250 lira bayram yardımı, 200 lira gıda paketi, 100 lira kırtasiye yardımı ve 100 lira yeni yıl hediye kartı alacak.