< < Irak'ta Hakları Gasp Edilen İşçiler Gözaltına Alındı

Irak’ta ücretleri gasp edilen ve yetkililerden yardım isteyen 28 işçi gözaltına alındı Irak'ta çalıştıkları firma tarafından alacakları verilmeyen ve şantiye dışına atılmakla tehdit edilen Türkiyeli 28 inşaat işçisi gözaltına alındı. İşçilerin nerede oldukları ise bilinmiyor.

Irak’ın Kut şehrinde sözleşme imzaladıkları Al-Kawani isimli firma tarafından 3 aydır hakları ödenmeyen ve Türkiye Başkonsolosluğuna başvuran 28 işçi inşaat işçisi Irak askerleri tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınmadan dakikalar önce video ve ses kaydı ile "Gözaltına alınıyoruz, nereye götürüleceğimizi bilmiyoruz. Irak güçleri telefonlarımıza el koyuyor yardım edin" diye seslenen işçilerin telefonların el konulduğu, şantiyeden zorla çıkarıldıkları öğrenildi.

Gözaltına alınan işçilerin nereye götürüldüğü ise öğrenilemedi. İşçiler video kaydı ile seslerini duyurmaya çalışmış ve can güvenliklerinin olmadığını söylemişti.

İşçiler video kaydı paylaşarak yaşadıkları durumu aktarmış ve Türk Konsolosluğu'ndan yardım istemişti.

Türkiye'den 28 işçinin, çalışmak için gittikleri Irak’ın Kut şehrinde Al-Kawani isimli firma tarafından dolandırıldıklarını ve vize sorunu nedeniyle şantiyeden çıkamadıklarını söyleyen işçiler, ücretlerini istedikleri için patron tarafından tehdit edildiklerini aktardı.

 

"3 Aydır Ödeme Yapılmadı İrak'ta Mahsur Kaldık"

İşçilerin çektikleri videoda konuşan formen olarak çalışan işçilerden Hüseyin Demir, 24 Nisan’da Irak’ın Kut şehrine Irak Adalet Bakanlığının cezaevi inşaatında çalışmak için geldiklerini, Rakan Kamal Saber isimli Iraklı’ya ait Al Kawani isimli şirket ile sözleşme imzaladıklarını ve çalışmaya başladıklarını aktardı. Demir, firmanın 3 aydır kendilerine ödeme yapmadığını ve Irak’ta mahsur kaldıklarını söyledi. İşçiler yardım çağrısında bulundu.

 

Ödeme Yapmayan Patrondan Tehdit

Can güvenliklerinin olmadığını ve firma sahibi tarafından tehdit edildiğini de söyleyen Demir, Türkiye Bağdat Büyükelçiliği yetkililerinden yardım istediklerini belirtmişti.

 

“Toplamda 150 Bin Dolar Alacağımız Var"

Konsolosluğa durumu aktarıp yardım istedikten sonra firma sahibi tarafından tekrar tehdit edildik. Bana ‘Siz beni nasıl şikayet edersiniz, beni konsoloslukla mı korkutacaksınız. Onlara (konsolosluktakilere) ‘Ya siz bunları çıkarır ülkenize gönderirsiniz ya da ben çıkarmasını bilirim’ dedim” diye söylediğini aktardı.

 

"Alacaklarımızdan Vazgeçtik Can Güvenliğimiz De Yok"

Alacakları ücretten vazgeçmelerine rağmen sorunun çözülmediğini ve can güvenlikleri konusunda kaygılarının olduğunu ifade eden Demir video kaydında “Ben bütün devlet yetkililerimize, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere ve siyasi partilere sesleniyorum. Bize yardım edin. 28 Türkiye vatandaşı hayati tehlikemiz var. Elçiliği arıyorum. Bugün sabahtan beri gelen giden araçların haddi hesabı belli değil. Arkadaşlarımın hepsini yemekhaneye topladım, korkuyorum. Sözleşme var, her şey var. Konsolosluk benim paramı alamıyor" diyerek maruz kaldıkları durumu aktarmıştı.