"Tez Koop İş'i Terk Edin Sendikayı İşçilere Bırakın"

İşten atılan CarrefourSA Esenyurt Depo işçisi Murat Polat, işten atılmasına sessiz kalan üyesi olduğu Tez Koop İş Sendikası'nın Kadıköy'de bulunan İstanbul 1 Nolu Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek Tez Koop İş yöneticilerine "Sendikaları işçilere bırakın" dedi.

İşten atılan CarrefourSA Esenyurt Depo işçisi ve eski işyeri temsilcisi Murat Polat, işten atılmasına sessiz kalan üyesi olduğu Tez Koop İş Sendikası'nın Kadıköy'de bulunan İstanbul 1 Nolu Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

"CarrefourSA'da Az İşçiyle Çok İş Politikası"

"PatronSA, Sarı Sendika, Direniş Var CarrefoursA'da. İşimi Geri İstiyorum" yazılı pankart açılan eylemde konuşan Murat Polat andemi döneminde kârlarını katlayan CarrefourSa'nın az işçi ile fazla iş yükünü depo, mağaza işçilerinin sırtına yüklediğini, pandemi yasaklarının kalkması ve pandemi de sistemi oturtulan sanal market uygulamaları ile CarrefourSa’da süreç içinde alışkanlık edindiği az işçi ile çok iş politikasına devam ettiğini söyledi.

CarrefourSa’da Tezkoop İş Sendikası'nın yetkili sendika olduğunu ve 3 yılda bir toplu sözleşme imzaladıpıju aktaran Polat, "Ben CarrefourSa Esenyurt depoda yaklaşık 4 yıldır çalışmaktayım . 4 yıldır da şu an kapısında bulunduğum Tezkoop İş Sendikası'na üyeyim ve aidat veriyorum . Yine CarrefourSa Esenyurt depo da geçtiğimiz dönem baş temsilcilik görevini yapmaktaydım" dedi.

 

"Arkadaşlarıma Haklarını Israrla Hatırlattım"

Pandemiye denk gelen temsilcilik süresinde CarrefourSa depolarındaki covid_19 önlemlerinin alınmasını ve covid pozitif çıkan işçi arkadaşlarının hastanelerde teste taşınmasını direnerek sağladıklarını sendika ve basına carrefourdaki covid vakalarını bildirmekten hiç çekinmediği aktaran Polat, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı durumlarda taşeron kadrolu ayrımı gözetmeksizin işçi arkadaşlarını işten kaçınma haklarını kullanmaları için teşvik ettiğini ve haklarını ısrarla sürekli hatırlattığını belirtti.

 

"CarrefourSA İşçiyi Hastane Kapısına Atıp Kaçtı"

Depoda iş kazası geçiren taşeron çalışan işçi hastane kapısına atılıp kaçıldığında işçi arkadaşlarıyla beraber iş kazası geçiren işçinin akıbetini ve durumunu ısrarla takip ederek olumsuz bir durumda hesabını sorduklarını belirten Polat, kadrolu işçilerle farklı muamele görmelerini engelledikleri için Carrefour patronlarının açık hedefleri haline geldiğini aktardı.

 

"CarrefourSa'nın Yönlendirmesiyle Temsilcilikten Alındım"

Polat "Tez-Koop İş Sendikası 1 Nolu Şube yönetimi tarafından bir çok temsilci arkadaşımın görevlerinden alınması gibi CarrefourSA yönetiminin yönlendirmeleri ile demokratik bir seçim olmaksızın, kayyum atamaları ve Murat Polat ile çalışmayacağız denilerek Baş Temsilcilik görevimden alındım" dedi.

 

"Tez Koop İş İşçilere Sormadan TİS İmzaladı"

Gerek temsilciyken gerekse de temsilcilik görevinden alındıktan sonra hakkında yalan yanlış beyanlarla ve aslı astarı olmayan tutanaklar tutularak mobinge uğradığını belirten Polat, CarrefourSA ve Tez-Koop-iş Sendikası'nın 2021 Ocak ayından itibaren başlayan Toplu İş Sözleşmesinin işçilere sorulmadan ve devletin asgari ücrete vermiş olduğu %21.56 oranındaki zammı bile üyelerine kazanım olarak sağlayamadığını söyledi.

 

"Tez Koop İş CarrefourSA Patronlarına Teslim Oldu"

İşçilerin sıkıntı ve problemlerine kulaklarını tıkayan, en son sözleşmeden sonra işçilerin sendikaya ulaşmasını engelleyen ve sosyal medyadan sesletini duyurma çabalarına dahi açıklık getirmeyen sendikanın işçilerin iradesini tanımadığını ve CarrefourSa patronlarına teslim olduğunu belirten Polat buna ilişkin eleştirilerini de sendikaya ilettiğini söyledi.

 

"Sendika Patronları Korudu"

Pandemi yasaklarının bitmesi ile de 18 Ağustos 2021 tarihinde işveren vekillerince küçülmeye gidiliyor gerekçesi öne sürülerek işten atıldığını, fakat bunu kabul etmeyerek 19 Ağustos'ta işbaşı yapmaya gittiğinde içeri alınmadığını arkadaşlarının desteğiyle işbaşı yapabildiğini söyleyen Polat, gelişmleri ise şöyle aktardı: "Gün içerisinde CarrefourSA genel merkez den gelen yöneticiler zaten benim alın terim olan kıdem , ihbar ve işsizlik tazminatlarımı bana mükafat olarak veriyorlarmış gibi tazminatını da veriyoruz mahkemeye gidip davada açabilirsin, hatta sana Taşeron firma olan DGR’nin başka bir operasyonunda iş bile bulduk diyorlardı. Esenyurt depo ve Genel merkez deki beyaz yakalılar , özel güvenlikler, sivil ve resmi polis ekipleri hatta müdahil olmaması gereken Taşeron yetkilileri tarafından önüme duvar örülmüştü. Taşeron firma, CarrefourSa yönetimi, polis ve sendika temsilcim canhıraş CarrefourSa patronlarını korumak ve bir önceki günkü gibi işçilerle buluşmamı engellemeye çalışıyorlardı.

 

"İşten Çıkarılma Nedenim İşçinin Hakkını Ararmamdır"

Devletin polisi dahi haklı olduğumu söyleyerek sendikaların patronlara teslim olduğunu dile getirip üzerine de beni depodan çıkarttı. O gün anladım ki her şey ama her şey bu ülkede sermayeye teslim olmuştu ve bize de apaçık direnmek dışında başka yol kalmamıştı. Gerek Carrefour Sa Firması gerekse Tez-Koop-iş Sendikası da biliyor ki benim ve benim gibi işçilerin çıkış nedeni küçülme değil işçinin yanında saf tutup hakkımızı aramamızdır"

Market zincirlerine ait mağaza ve depolarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin bulunmadığını da vurgulayan Polat tüm market çalışanlarının aynı şekilde sömürü koşullarına mahkum edildiğini ifade etti.

 

"Hiçbir Sendika Yöneticisi Dönüş Yapmadı"

18 Ağustos'tsn beri Tez-Koop İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt ve Tez-Koop ş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu başta olmakla birlikte hiç bir sendika yöneticisinin dönüş yapmadığını söyleyen Polat "İşçiler işten atıldıklarında sendikaları dışında nereye gidecekler , hukuksuz işten atmalar sendikaların olduğu iş yerlerinde de yaşanıyorsa bu sendikalar ve yöneticileri hiç mi buradan kendine sorumluluk çıkartmıyor" diye sordu.

 

"Korkmak Çocuklarımızın Da Geleceğini Karartıyor"

Polat "Benim işçilik, temsilcilik ve atılma sürecimde de öğrendiğim şey işçilerin düşmanı sadece patronlar değildir. Patronla iş birliği içerisinde olan sendikalar ve onları koruyan işçilerin dostu olduğunu söyleyenlerdir de aynı zaman da , gördüğümüz bu iç içe geçmiş sorunlar ve ihanet karşısında susmak yaşadığımız zulmü büyütüyor. Korkmak geri çekilmek çocuklarımızın da geleceğini karartıyor" dedi.

 

"İşimi Geri İstiyorum"

Tez Koop İş Sendikası yöneticilerine seslenen Polat "İşbirlikçilik yapmaktan vazgeçin ve en kısa sürede işçi sendikası olduğunuzun farkına varın. Patronların onlarca örgütü sendikası, odası, meslek birliği ve satın aldığı işçi sendikaları da var . İşçi sınıfına ve işçi sınıfının mücadele tarihine kara leke olarak soktuğunuz Tezkoop İş Sendikasını terk edin ve sendikayı işçilere bırakın. Ben işimi geri istiyorum beni ortaklaşa işten attırdığınız CarrefourSa ile birlikte işime aide edin.

Aksi taktirde direneceğim ve direnişimin muhatabı CarrefourSA ve Tez-Koop-iş Sendikası olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Açıklamada Polat’ın ardından Sinbo işçisi Dilbent Türker söz aldı. Türker direnişi selamlayarak başladığı konuşmasında Türkiye’nin dört bir yanında süren işçi eylemleri olduğunu ifade eden Türker “Anayasal haklarımız mevcut ancak kullandığımız zaman patronlar anayasal suç işleyerek haklarımıza saldırıyor. Ancak hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Patronların saldırıları yetmez gibi bir de sarı sendikacılar var. Sendikalar işçilerindir, sendikalarda oturanlar işçilerin aidatları ile geçiniyorlar. İşçilerin haklarını savunmak bir yana patronla iş birliği yaparak mücadele eden işçileri işten atıyorlar” diyerek Murat Polat ile dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Eylemde "Kahrolsun Sarı Sendikacılık", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.