"Hakkınızı Gasp Edenlere Karşı Mücadelemiz Sürecek"

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetimi tarafından temsilcilik görevleri gasp edilen Ataşehir Belediyesi işçileri bir haftadır süren oturma eylemini sonlandırırken basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçilerin iradesini yok sayanlara karşı mücadelenin sürdüğü vurgulandı.

Ataşehir Belediyesi işçileri Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube yönetiminin temsilcilik görevini gasp etmesini protesto etmek için başlattıkları oturma eylemini basın açıklaması yaparak sonlandırdı. Açıklamada konuşan Ataşehir Belediyesi işçisi İnan Kaloğulları, 2 yıldır sürdürdükleri temsilcilik görevlerinden işçilerin iradesini yok sayılarak, şube yönetimi tarafından alındıklarını belirtti. Temsilcilik görevlerinin gasp edilmesini kabul etmeyen yüzlerce işçinin imzalı dilekçelerine rağmen haksız hukuksuz bir şekilde görevlerine son verildiğini belirten Kaloğulları, biz bu zorbalığa karşı mücadeleyi sürdüreceğiz belirttik ve onların bu zorbalıklarına karşı bir hafta boyunca burada oturma eylemi gerçekleştirdik. Ve bu süreçte pek çok işçinin emekçinin dayanışmasını gördük. Bu bizi daha da güçlendirdi. Bugün oturma eylemimizi sonlandırıyoruz. Fakat mücadelemiz devam edecek" dedi. İşçiler adına basın metnini Sevgi Peker okudu.

Ataşehir Belediyesi'nde yaklaşık 2 yıldır işçi temsilcisi olarak görev yaptıklarını, işçilerin seçimde kullandığı oylarla temsilcilik yapmaya hak kazandıklarını ve bu süre sorumluklarını başarılı şekilde yerine getirmeye özen gösterdiklerini ifade eden Peker "Şeffaf, ilkeli ve mütevazi çabalarımız gurur kaynağımız oldu. Çalışma hayatında her şey işçiyle başlar ve işçi ile biter diye düşünüyoruz. Çalışanları nesne olarak değil özne olarak görüyoruz" dedi.

Kısa süre önce şube yöneticilerinin değişmesi ile birlikte yeni yöneticiler tarafından hedef haline getirildiklerini, ve göreve henüz yeni gelen yöneticilerin çeşitli gerekçeler yaratarak görevden alınacaklarını ifade etmeye başladıklarını aktaran Peker, "Görevden alınacağımızı onlar seçilmeden önce de çeşitli biçimlerde ifade etmişlerdi. Önce yapılan toplantılara katılmadığımızı belirttiler, daha sonra işçileri sendikadan istifa ettirmeye zorladığımızı ifade ettiler. Şu an ise yeni bir sendika kurmaya çalıştığımızı belirtiyorlar. Türlü gerekçeler üretiyorlar ve bu gerekçelere sürekli yenileri ekleniyor. Bu gerekçelere kendilerinin dahi inandığını sanmıyoruz” dedi.

Görevden alma saldırısına karşı yüzlerce imza toplandığını da vurgulayan Peker “Görevden alındığımız resmi olarak işveren ile çok hızlı şekilde paylaşılırken ısrarlı çabalarımıza rağmen aynı resmi bilgi ve belgeler oturmaeylemimize rağmen şu ana kadar bizlerle henüz paylaşılmış değil. Bizleri görmeyen, duymayan ve seçilmiş iradeyi yok sayan tutumları maalesef devam ediyor. Ne için görevden alındığımızı henüz bilmiyoruz. Sendikanın hiçbir kademesinden ısrarımıza rağmen bize bilgi verilmiyor” dedi.

Fiili meşru mücadelenin yanı sıra hukuki mücadeleyi de sürdüreceklerini ifade eden Peker, “Bizler karşılaştığımız bu haksızlığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Burada sürdürdüğümüz 1 haftalık oturma eyleminde çok güzel dostluklara ve dayanışma ilişkilerine tanık olduk. Bunları görmemiz umudumuzu arttı. Dayanışmanın umut veren sıcaklığını hissettik. Hakkımızı gasp edenler ise kamuoyunda ve işçi arkadaşlarımız arasında giderek daha büyük utançla anılacaklardır. Karşılaştığımız zorbalığın duyulmasına katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederiz. Gücümüz oranında mücadelemizi birleştirmeye ihtiyacımız var” diyerek sözlerini tamamladı.

Kartal Belediye işçisi Ahmet Arıkan ise şube yönetiminde bulundukları süre içinde işçilerin iradesiyle hareket ettiklerini ifade ederek "Hiçbir zaman yalana baş vurmadık. Ama görüyoruz ki, yönetime gelir gelmez her türlü yalana başvuruyorlar. O kadar rahat yalan söylüyorlar ki, işçilerin haklarını korumak yerine insanları, temsilcileri karalayarak, işçilerin demokratik yollarla seçtiği temsilcileri, yöneticileri devre dışı bırakmak için ellerinden gelen çabayı sarf ediyorlar. Biz her zaman şunu söyledik. Sendika baronları için de, işverenler için de hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Belediye işçisi uyandı. Hakkını hukukunu biliyor. Bir araya geldiğinde nasıl bir mücadele verdiğini Kadıköy'de gördü, Kartal'da, Maltepe'de Ataşehir'de gördü. Bundan sonra da her şeye ve herkese rağmen sarı sendikacılara rağmen mücadeleyi görecekler. Biz güçlüden yana değil haklıdan yana olduk. Omurlı mücadelemize devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın onurlu mücadelesini alkışlıyoruz" dedi.

Eylemde sık sık "Kahrolsun Sarı Sendikacılar", "Direne Direne Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı. Eylemde dayanışmaya gelen kurumlar adına da kısa konuşmalar yapılarak Genel İş Sendikası'nın işçilerin iradesini yok saymasına tepki gösterilerek işçilerle dagsmıma içinde olacakları ifade edildi.