< < Demir Ustaları İş Bıraktı

Çorum’da inşaatlarda demircilik yapan ustalar, müteahhitler tarafından kendilerine verilen yevmiyeyi az buldukları için kendi aralarında tabn fiyr belirleyerek, bu rakmın altında çalışmama kararı aldı.

Demir ustaları, daha önce de defalarca yevmiyelerin azlığını dile getirse de, istedikleri sonucu alamamışlardı. 1 Eylül günü Emek Caddesi üzerindeki bir kahvehanede bir araya gelen Çorum genelindeki demir ustaları, 200 lira taban fiyatın altında çalışmayacaklarını açıkladılar.

Demir ustaları, “Bugünün şartlarında bu yevmiyenin en az 250 lira olması lazım. Ben 120 liraya çalışırken aldığım eldiven 4 liraydı, şimdi 15 lira. Penseyi 3 liraya yaptırıyordum, önceki gün yaptırdım 10 liraya. Bugün pensenin fiyatı 280 lira, ekmeğin fiyatı 1,75 lira. Nisan ayında yevmiyeyi 200 yapalım diye çırpındım, bazıları arkamda durdu, bazıları durmadı. O gün 175 lira verdiler, 200 liranın önünü kapatmak için. 3 yıl önce sezon boyu kimse 1 yevmiye yapamadı, batmadı. Bu sene ful çalışılıyorsunuz, zengin misiniz, ‘250 liradan bir kuruş aşağıya gitmiyorum’ deyince mecbur gidilecek. Bu bina yükseliyorsa demirci, kalıpçı, betoncu, işçinin üzerinden gidiyor; hokus pokusla bina yükselmiyor. Güneşin alnında çalışan sen, yağmurun altında çalışan sen, en ağır işi yapan sen; neyi bekliyoruz ki 100 liraya çalışalım da herkes batsın en azından. İnsan insanın yanında olmadığı sürece her şey dibe doğru gider. 3 gün inşaata kimse gitmesin, yevmiye 500 milyon olur. Müteahhit işi verirken ‘20 diyorsun’, ‘15’e yap’ diyor.” diyorlar.

Demir ustaları, istedikleri rakam kabul edilene kadar işbaşı yapmayacaklarını söylüyor, “müteahhitler kendileri çalışsın 8-9 saat sıcak güneşin altında” diyorlar.