< "Artık Yeter Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz"

BES İzmir Şubesi, yeni yargı yılı açılışı dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek yargı emekçilerinini taleplerini açıkladı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, İzmir Adliyesi'nde bulunan Baro Toplantı Salonunda "Yeni yargı döneminde yargı emekçilerinin talepleri" konulu basın toplantısı düzenledi.

 

"Cübbelerin Olmayan Düğmelerini İlikleme Çabaları Gözden Kaçmadı"

Basın toplantısında konuşan BES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Bayhan, Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargının, adli yargı yılı açılışlarını dahi sarayda yaparak adeta kendi varlıklarını inkâr ettiğini söyledi. Bayhan, "Yargı mensupları bağımsızlıklarının sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini ilikleme çabaları gözden kaçmamıştır" dedi.

 

"Yargı Sisteminden Beklenti Zayıflamaya Devam Ediyor"

Yine 81 ilin barolarının karşı çıkmasına rağmen iktidarın kendine bağımlı baro yaratma çabası için çıkarttığı çoklu baro yasası bugüne kadar sadece İstanbul'da karşılık bulduğuna dikkat çeken Bayhan, "Hal böyle iken yurttaşlarımızın hak, hukuk, adalet talebi için adına saray denilen adliyelere başvuruları her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan yargı hizmetlerine ulaşmanın ekonomik bedelinin artması, bir yandan yıllarca süren dava süreçleri, yurttaşlarımızın bu yargı sisteminden beklentilerini zayıflamaya devam ediyor" diye kaydetti.

 

"Çarpık Yargı Sisteminin Bedeli Yargı Emekçilerine Ödetilemez"

Yargı sisteminin bağımsızlığını kaybetmesi, periyodik olarak çıkarılan yargı paketleri dava sayılarındaki artış ve yıllarca süren dava süreçleri yargı emekçilerinin çalışma hayatını kabusa çevirdiğini söyleyen Bayhan, "Bir yandan iş yükü, bir yandan mobbing, bir yanda keyfi olarak açılan soruşturmalar, mesai kavramı gözetmeksizin çalışmaya zorlanan yargı emekçilerinin açıklanan bu yargı paketleri ile bırakın kazanım elde etmelerini mevcut kazanımlarını yitirerek, açıklanan her yargı paketi ile yen bir kâbus yaşamaktadırlar. Yargı emekçilerinin bu kâbustan uyanması, sendikamızca yıllardır gündemde tutulan taleplerinin gerçekleşmesinden geçiyor" diye konuştu.

 

"Artık Yeter Çözüm İstiyoruz"

Bayhan, yeni yargı yılında taleplerini ise şöyle sıraladı

🔹2009 yılından bu yana yargı emekçilerinin ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmamıştır. Aksine var olan havuz paralarının kaldırılması, iyileştirme olarak verilen fazla mesai ödemelerinin kesilmesi, ulaşım paralarının sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'le sınırlandırılması gibi uygulamalarla ekonomik kayıpları artmıştır. Bu nedenle yargı emekçilerinin insanca yaşayacakları bir ücret için öncelikle ekonomik kayıpları giderilerek derhal ek zam verilmelidir.

🔹Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi sağlanmalıdır.

🔹Ulaşım ücretleri ayrımsız her ilde verilmelidir.

🔹Havuz paralarının, yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır.

🔹İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı yapılarak sorunun çözümüne çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır.

🔹Banka Promosyonlarının tüm personele eşit şekilde ödenmesi yapılmalıdır.

🔹Yargı emekçilerinin de, diğer kamu görevlileri gibi 2802 sayılı yasadan çıkarılarak 4483 sayılı Memurin Muhakematı Kanunu'na tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

🔹Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır.

🔹Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.

🔹Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilerek, mülakat değil liyakat esas alınmalıdır.

🔹Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.

🔹İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalıdır.

🔹En az 32 (8+24) hafta ücretli doğum izni uygulanmalıdır.

Bayhan, BES'in yargı emekçilerinin taleplerinin karşılanması ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadele etmeye devam ettiğini vurgulayarak "Tüm yargı emekçilerini bu haklı mücadelemize sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.