< “Yaşanan Savaşlarda En Çok Kaybedenler İşçiler, Kadınlar, Çocuklar”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında 1 Eylül günü saat 19:00’da Gündoğdu Meydanı’nda etkinlik gerçekleştirdi.

Praksis Müzik Grubu’nun müzik dinletisiyle başlayan etkinlik basın açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Basın açıklamasını İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı 1 Eylül’ün tarihçesini anlatarak “Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül, barış içinde bir dünya mücadelesini unutturmamak için ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya genelinde, barış isteyen halkların alanlara çıkarak taleplerini ifade ettiği gündür 1 Eylül.” dedi.

82 yıl sonra 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde emperyalist kuvvetlerin halklara savaşı ve zorbalığı dayattığını belirten Sarı “Emperyalist ülkeler, iktidarını sürdürmek için savaşı bir yol olarak görenler, savaşların doğurduğu insanlık dramını görmezden gelmeye devam ediyor. Dünya ve bölge halkları bir Dünya Barış Günü’ne daha savaşların kuşatmasında, barışa susamış olarak giriyor.” diyerek Suriye, Afganistan ve Libya başta olmak üzere, yaşanan savaşlarda en çok kaybedenlerin işçiler, kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı.

Sarı sözlerini “Savaş; demokratik, eşit, özgür ve adil bir yaşam hakkını engeller, işçi sınıfına daha fazla işsizlik, daha fazla yoksulluk ve sömürü getirir.  Emek sömürüsü, açlık, yoksulluk, işsizlik anlamına gelen savaşlardan doğrudan etkilenen işçiler, emekçiler halklar olarak bizler yaşanır bir dünya talebini yineliyoruz. Bu nedenle şiddetin çözümü emek, barış ve demokrasidir diyoruz.” diyerek sonlandırdı.

Birleşik Mücadele Güçleri de eyleme "Savaş, İşgal ve Tecride Karşı Birleşirsek Kazanırız", "Savaşsız, Sınıfsız, Sömürüsüz Bir Dünyayı Birleşirsek Kazanırız", "Katliamlara Karşı Birleşirsek Kazanırız", "Faşizme Karşı Birleşirsek Kazanırız"  yazılı dövizlerle katıldı.