< "5 Eylül'de Bakırköy'deyiz!"

İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin Kadıköy'de açıklama yaparak 5 Eylül'de yapılacak mitinge ilişkin yasağı tanımadıklarını belirterek mitinge katılma çağrısında bulundu.

5 Eylül'de yapılacak mitinge yönelik yasağı tanımadıklarını kaydeden İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri mitinge katılım ve mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne nedeniyle Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"Ayrımcılığa Karşı Eşitlik, Savaşa Karşı Barış, Irkçılığa Karşı Kardeşlik" yazılı pankartın açıldığı eylemde "Halklar Arası Savaşa Sınıflar Arası Barışa Hayır", "Saraylara Savaş Halklara Barış", "Özgürlük İçin Mücadeleye Barış İçin Kavgaya", "Birleşirsek Kazanırız", "Barış Özgürlük Kardeşlik Halkların Ortak Mücadelesiyle Gelecek", "Gerçek Barış Sosyalizmde", "Emperyalizm Yenilecek Direnen Halklar Kazanacak" şeklinde savaşa karşı halkların özgürlüğünü ve mücadeleyi ifade eden dövizler taşındı.

Birleşik Mücadele Güçleri, Birleşik Gençlik Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"Miting Yasağını Tanımıyoruz"

Açıklamada konuşan 5 Eylül Mitingi Tertip komitesinden Zeynep Çelik, savaş ve işgal politikaları yüzünden halkların maruz kaldığı ölümlere, zor koşullara göçlere değinerek, bugünlerde mücadelede yanyana gelmenin önemli olduğunu ifade etti.

5 Eylül için Valilikten izin alındığını ve çalışmaların yürütüldüğünü ancak hiçbir açıklama yapılmadan mitingin yasaklandığının bildirildiğini söyleyen Çelik, doğrudan İçişleri Bakanlığı'nın müdahale ettiğini belirterek. "5 Eylül'de Bakırköy Halk Pazarı'nda olacağız" diyerek herkesimitinge katılmaya çağırdı.

"Ülkenin Emekçileri Olarak Kaybediyoruz"

İstanbul, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini okuyan Alişan Doğan, ülkenin bir yerinde baskı ve şiddet varsa bunun oradaki bütün halkları etkileyeceğini ve oradaki bütün halklar için sorunlar yaratacağını söyledi.

Kürt ve Türk halkının barış içinde çözemeyeceği bir sorunu olmadığını vurgulayan Doğan, iktidarın kendi egemenliği için bunu engellediğini ifade ederek "İki halkın arasında cenazelerden oluşan duvar yükseldikçe, bir bütün olarak ülkenin emekçileri olarak bizler kaybediyoruz" dedi.

"İnsanlığı Savaşa Sürükleyenlere Karşı Ortak Mücadeleye"

Kürt sorunun demokratik, barışçıl çözümünün sağlanmamasının faturasını işçi ve emekçilerin ödediğin söyleyen Doğan, "Bu nedenle savaşa, ölüme, yoksulluğa karşı; barışı, yaşamı, demokrasiyi savunmalıyız. Orta Doğu'yu kana bulayanlara, insanlığı savaş batağına sürükleyenlere karşı ortak mücadele etmeliyiz" dedi.

 

"5 Eylül'de Kadıköy'deyiz"

Doğan sözlerini İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına tüm İstanbul halkını "Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik" diyerek 5 Eylül Pazar günü saat 15.00'te Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilecek mitinge katılma çağrısıyla bitrdi.

Eylemde "Faşizme Karşı Omuz Omuza", Savaşa Değil Halkalara Bütçe", "5 Eylül'de Miting Alanındayız", "Biji Berxwadana Zindana" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.

HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nun da katılımıyla 5 Eylül mitingine çağrı için bildiri dağıtan HDP'liler Khalkedon Meydanı'nda kısa bir açıklama yaparak, mitinge çağrı yaptı.