Newyork Buffalo’daki Starbucks’larda çalışan işçiler, sendikalaşmak istediklerini duyurdular.

Starbucks Workers United Organizasyon Komitesi 23 Ağustos'ta bir açık mektup yayınladı ve Starbucks Başkanı ve CEO'su Kevin Johnson'ı sendikalaşmaya engel olmamaya, işçilere bu kararı verme konusunda müdahale etmemeye çağırdı. İşçiler, Starbucks çalışanlarını “Starbucks, Buffalo ve dünyayı daha iyi bir yer yapmaya” ve örgütlenmey davet ettiler.

Buffalo ve çevresinde 20 Starbucks var ve sendika organizasyon komitesi şu anda bunların yaklaşık 16'sında var. İşçilerin %30’unu örgütlemeyi başardıkları anda sendika kuruluşu için gerekli merciilere başvuracaklarını söyleyen komite üyeleri, “bir Starbucks'ı sendikalaştırırsak tarih yazarız" diyorlar.

Starbucks’ta Temmuz ayında örgütlenme çalışması yapan 2 işçi işten atılmıştı. NY eyalet yasalarına göre patronlar işten atma gerekçesi açıklamak zorunda değiller. Haksız yere atılıp atılmadıkları belirlenemediği için, bu konu sendikal çalışmalara engel olsa da, sendikalaşıldığı zaman imzalanacak sözleşme ile işçilerin bu konuda ellerinde bir güç olacak. Starbucks her ne kadar dünyaya “kamuya açık, dostane, ileri görüşlü bir şirket” imajı sunsa da, ABD’deki 8.000 Starbucks’tan birinde bile sendika yok...